29 / 03 / 2024

3 yıl kullanılmayan tarım arazisi kiraya verilecek!

3 yıl kullanılmayan tarım arazisi kiraya verilecek!

Tarım Bakanlığı, tarımsal üretimi artırmak için toprak reformu hazırlıyor. Yasa taslağına göre 3 yıl üst üste ekilmeyen tarım arazileri, mülkiyet hakkına dokunulmadan başka bir üreticiye kiraya verilecek. Kira bedeli arazi sahibine ödenecek. Ücret her ilde farklı olacak.



Tarım Bakanlığı, tarımsal üretimi artırmak için toprak reformu hazırlıyor. Yasa taslağına göre 3 yıl üst üste ekilmeyen tarım arazileri, mülkiyet hakkına dokunulmadan başka bir üreticiye kiraya verilecek. Kira bedeli arazi sahibine ödenecek. Ücret her ilde farklı olacak.


Ekilmedik bir karış yer bırakmamayı hedefleyen Gıda, Tarım ve hayvancılık Bakanlığı, tarımsal üretimi, artırmak için toprak reformu yapacak.


Hazırlanan yasa taslağıyla, 3 yıl üst üste ekilmeyen tarım arazileri, mülkiyet hakkına dokunulmadan başka bir üreticiye kiraya verilecek. Kira bedeli de arazi sahibine ödenecek. Kira bedeli, her ilde toprağın verim ve sulanma durumuna göre farklı olacak. Şehirde yaşayıp memleketinde toprağı bulunanlar da gelir elde o edebilecek.


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in “Toprağın . tapusu, değerlendirirsen senin” sözleriyle açıkladığı düzenlemeyle, ekilmeyen tarım arazilerinin değerlendirilmesi amaçlanıyor. Çelik’in Başbakanlık’a gönderildiğini belirttiği taslakla, ülkede ekilen tarımsal ürün miktarı da artırılacak.


Getirilecek modelle, il ve ilçe tarım müdürlükleri, bölgelerinde 3 yıl üst üste ekilmeyen arazileri tespit edecek. Bu arazilere, devlet el koymayacak. Araziler, başka çiftçilere kiraya verilecek. Arazi sahibi adına banka hesabı açılacak.


KİRA BEDELİ RAYİCE GÖRE BELİRLENECEK


Kira bedelleri de toprak sahibine ödenecek. Kiralar, her ilde farklı olacak. Kira bedeli, o bölgedeki rayiç bedellere göre belirlenecek. Kira bedelinde, toprağın büyüklüğüne, verimine, sulanabilir olup olmadığına bakılacak. Şehirde yaşayıp, memlekette boş toprağı bulunanlar da gelir elde edilecek.


YILLIK 17 MİLYAR TL HASILA BEKLENİYOR


Yetkililer, tarım topraklarının boşta beklemesi lüksü olmadığını belirtirken, bu toprakların doğal kaynak olduğunu bildirdi. Yetkililer, "Göç, hisselilik, parçalılık gibi nedenlerle ekilemeyen tarım arazisi kalmayacak. Ekilmeyen 2 milyon hektar tarım arazisini milletimizin hizmetine sunarak yıllık 17 milyar TL'lik hasıla elde etmeyi hedefliyoruz" dedi.


Habertürk


Haber Akşam'da şöyle yer aldı


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Meclis resepsiyonunda Rusya ile yeniden başlayan gıda ihracatı müzakereleri hakkında son durumu paylaştı. Tarım alanlarıyla ilgili yasal düzenleme yapacaklarını ifade eden Çelik, “Diyelim ki tapulu bir yeriniz var belirli bir ölçeğin üzerinde. Ama ekmiyorsunuz. İhtilaf, miras tartışmalarından dolayı. Veya başka nedenlerden dolayı araziyi atıl hale getirmişsiniz. Bu öncelikli 79 milyonun malıdır, kamu menfaati için bu arazinin tapusu sizde. Eğer buradan üretim elde edilmeyecekse o zaman 79 milyonun hukukuyla oynanmış oluyor. Biz kamu adına burasını ekmiyorsanız, sizin adınıza ekerek, kira bedelini bankada hesabınıza yatıracağız” ifadelerini kullandı.



MÜLKİYETE DOKUNMUYORUZ AMA...


Bu arazilerin ekilecek olan vatandaşlara verileceğini kaydeden Çelik, “Araziyi ekmiyorum diye bir şey olmayacak. Mülkiyet hakkına dokunmuyoruz ama asli görevi üretimdir. Önümüzdeki günlerde belki Sayın Başbakanımızın açıklaması olacak. Hangi ürünlerin nerede ekileceğini belirledik. Biz bunlara destek vereceğiz. Onun dışındaki ürünlere destek yok. Belki alımda yapmayacağız” dedi.


TMO O ÜRÜNÜ ALMAYACAK


Bakan Çelik ayrıca, “Su kısıtı olan bir yere mısır ekilmez. 45 yerde su kısıtı var örneğin. Buraya mısır değil, alternatif ürünler ekilecek. Diyelim ki adam ısrarla mısır ekmeye çalışıyor. TMO olarak alım yapmayacağız” bilgisini de paylaştı.

Rusya'nın “Bizden et ve canlı hayvan alın” talebinde bulunduğunu belirten Çelik, sağlık ve denetim testlerinde sorun çıkmaması halinde Türkiye'nin Rusya'dan et ithal edebileceğini vurguladı.


RUSYA'YLA GÖRÜŞME DEVAM EDİYOR


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'e Rusya ile ilişkilerin normalleşmesinin ardından gelinen durum da sorldu. Bakan Çelik, “Teknik heyetlerimiz bu hafta Rusya’ya gidiyor. Onlar geldiler. İlişkilerimizin iyi olmadığı Nisan ayında da teknik ekipler gelip gittiler. Şu an itibariyle Rusya’nın ürünlerin teminiyle ilgili bağlantıları var. Bu bir nekahat dönemi. Kapılar açıldı ama ürünün nakliyle, ihracıyla ilgili istediğimiz noktada olmadığını söyleyebiliriz” dedi.


RUSLAR'IN TALEBİ: DOMATES SATIN, KIRMI ET ALIN


Bakan Faruk Çelik şöyle devam etti: “Ben 1 ay içerisinde, teknik heyetlerin gidiş gelişiyle beraber, Rusya ile ilişkilerimizin eskisinden daha iyi olacağına inanıyorum. Onların da bizden talepleri var. Mesela ‘siz et veya canlı hayvan ithal ediyorsunuz, bizden acaba olmaz mı?’ diyorlar. Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü çerçevesinde konuları ele alıyoruz. Olmaz diye bir şey yok. Et ithal edebiliriz. Sağlık, denetim testleri var bunun. Ama bizim de vermek istediklerimiz var.”


KASIMDA NETLEŞECEK


Kasımda Soçi'de Rus Tarım Bakanı ile görüşeceğini aktaran Bakan Çelik, Türkiye'den Rusya'ya ihraç edilecek ürünlerin ve Rusya'dan et ithalatı konularının bu görüşmede netlik kazanacağını ifade etti ve “Bunları masa başında konuşacağız” dedi.


Akşam


Geri Dön