04 / 05 / 2024

30. İnegöl Mobilya Fuarı 4 Kasım'da başlıyor!

30. İnegöl Mobilya Fuarı 4 Kasım'da başlıyor!

Bursa İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, "Biz bu fuarı kimseyi kıyaslamak için yapmıyoruz" derken İnegöl'ün sektörde iç ve dış ihracatta dev adımlar atmaya devam ettiğini kaydetti..



30. İnegöl Mobilya fuarı yaklaşıyor.  Fuar hakkında ve İnegöl'de mobilyacılık hakkında neler söylemek istersiniz? 



İnegöl deyince akla mobilya gelir. Köfte gelir. Kaplıca gelir. Tarım gelir. Özellikle mobilyanın özel bir tarihçesi var. Bundan 130 yıl önce (daha öncesi de olabilir). O günün en önemli aracı olan at arabası tekerleği üretilerek başlandı serüvene. O günün tahta terlikleri, çeyiz sandıklan, mutfak dolapları ile de üretim devam etti. Tabi her aile de yetişen çıraklar olmuş. Ustalar olmuş. 



1990'dan sonra özellikle fabrikasyona dönüşen bir yapılaşma var. İnegöl bunları yaparken de reklam anlamında tanıtım argümanları ile sektörü desteklemis. İlk fuar girişimi benden önceki Belediye başkanı olan Hikmet Şahin tarafından başlatıldı. 


İlk fuar alanı domatesin, biberin satıldığı pazar yerinde başlamış. Sonrasında 6600 metre karelik alana dönüşmüş. Hamdolsun 2007 yılında arkadaşlarımızla büyük bir hayecanla. bes bucuk ay gibi kısa bir sürede bitirdiğimiz inşaat 25.000 metrekarede Türkiye'nin 2.büyük mobilya fuarına dönüştü. Bizim iki mobilya fuanmız oluyor. Bunlardan biri nisanda düzenlenen iç piyasa fuarı. diğeri ise kasım ayında düzenlenen ihracat fuarıdır. Kasım Türkiye acısından sezonun sonu olsa da Avrupa acısından henüz sezonun başlamadığı bir tarih konumunda. 



Nisan fuarlarının Türkiye'de değişik şehirlerde aynı tarihe denk getirilmesi, şehirler arasında bir rekabete kapı aralıyor denebilir mi? 



Rekabet insanlık var oldukça var olacaktır. Bundan sonra da var olacaktır. Devlet ve ilgili kurumlar vasıtası ile düzenlemeler getirilmeli. Biraz da sektör içindekiler kendilerini sorgulaması ile kaliteli standartlara ulaşılır. Biz fuarlarımızı kimseyle kıyaslamak adına yapmıyoruz. İnegöl'de elektrik tüketimi arttı. Malzeme tüketimi arttı. 


Mobilya ile ilgili hareketlilik arttı. Yani baba oğul tarafından isletilen atölyelerden. fabrika sistemine geçişler yapılmaya başlandı. Geldiğimiz nokta itibarı ile biz rakamsal olarak çok iyi bir başarı sağladık. İhracatın % 15 ini iç piyasada ki hareketliliğin de % 30 unu sağlayan bir şehir olarak biz gelecekte çok daha iddialıyız. 

Ankara'da, Kayseri'de, İnegöl ve İzmir'de mobilya fuarlarının aynı tarihte yapıldığını gördük. 


Sektör bundan nasıl etkileniyor? 


Şunu göz önüne almak lazım. Türkiye'nin 61 ilinde mobilyacılık var. Mobilyacılar çok heyecanlılar. Çünkü Dünyada 21. sıradayız. Türkiye olarak ihracatımız 1.8 milyar dolar. Yarı nüfusumuza sahip Polonya'nın ihracatı bizim tam U katımız. Herkesin ortaya koyduğu emeğe büyük saygı duyuyorum. Koca koca şehirlerde yapılan fuarların çok ta amaca hizmet etmediğini, sonuçları itibarı ile de iyi şeyler getirmediğini düşünüyorum. Fuarları yapmış olmaktan ziyade altını doldurmak lazım, inegöl'de başka fuarlar da yapabiliriz ama biz inegöl'de mobilya fuarları yapıyoruz. Bir de tarım fuarı yapıyoruz. Bakanlık marifeti ile yada TOBB vasıtası ile kriterlere bağlanmasını ve fuarlarla ilgili belirli standartların geliştirilmesi gerekmektedir. 

Nisan ayı doğru bir tarih ama bu mart sonu olur nisan başı olur. Bu tarihler bizim için doğru tarihler. 


Yeni Akit


Geri Dön