28 / 03 / 2024

35 milyar liralık Doğu ve Güneydoğu paketi yarın açıklanacak!

35 milyar liralık Doğu ve Güneydoğu paketi yarın açıklanacak!

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun (EKK) yarın bu pakete son şeklini vermek üzere toplanacağını, pazartesi günü de Başbakanın paketi kamuoyuna duyuracağını söyledi.




Hükümetin az gelişmiş illerde ‘alım garantili’ fabrikaların çalıştırılmasına yönelik 300 sayfalık “aş-iş paketi” pazartesi günü açıklanacak. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun (EKK) yarın bu pakete son şeklini vermek üzere toplanacağını, pazartesi günü de Başbakanın paketi kamuoyuna duyuracağını söyledi.


Tekstil, kırtasiye, gıda gibi devletin ihtiyaçlarının Doğu ve Güneydoğu’da kurulmuş veya kurulacak olan fabrikalardan belli süreyle karşılanmasını içeren pakette sona yaklaşıldı. Başbakan Yardımcısı Şimşek, Doğu ve Güneydoğu’ya yönelik hazırlanan teşvik ve sosyal yardım paketinin ön çalışmalarının tamamlandığını belirterek, 4 ayrı cazibe merkezi kurulacağını söyledi.


ABD’nin  Ankara  Büyükelçiliği’nin önceki gün düzenlediği Milli Gün Resepsiyonu’nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şimşek, yabancı yatırımcı ilgisi açısından da 2015’in zor bir yıl olduğunu söyledi. Şimşek, şöyle konuştu: “İki şeyi ayırmak lazım. Birincisi küresel doğrudan yatırımlar. Geçen yılki zordu, Türkiye 16.8 milyar dolarlık yatırım çekti. Bu çok büyük bir başarı gerçekten. Bu kısmen dünya ekonomisinin dünyadaki risk iştahı ama Türkiye’ye olan güven ve inancı da yansıtıyor.”


İşin portföy yatırımı anlamında da bir boyutu bulunduğunu söyleyen Şimşek, “Geçtiğimiz yıl bu açıdan da zordu. Fakat bu yıl ortada bir iyileşme var. İlk bir iki ay küresel olarak gelişmekte olan ülkelere yönelik risk iştahının azaldığı dönemdi. Piyasalarda volatilite arttı. Fakat o dönem geride kaldı. Şimdi risk iştahında bir iyileşme var. Türkiye’ye ilgide artış var. Bu zaten piyasalarda da fiyatlamada kendini yansıtıyor. Risk iştahında, yatırımcı ilgisinde, Türkiye’ye ilgide ciddi bir artış var ve Türkiye’nin performansı daha da iyi olacak” dedi.



Hürriyet 


Geri Dön