19 / 04 / 2024

39. Uluslararası Yapı Fuarı 10-14 Mayıs'ta!

39. Uluslararası Yapı Fuarı 10-14 Mayıs'ta!

Türk yapı sektörünün ve bölgenin en büyük buluşması olan "Uluslararası Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul"un 39'uncusu 10-14 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek.



Konuya ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan ITE Turkey ve YEM Fuarcılık Genel Müdürü Burcu Başer, Beylikdüzü TÜYAP'ta YEM Fuarcılık tarafından düzenlenecek fuara 1.250 firmanın katılmasını beklediklerini söyledi.


Başer, Türk yapı sektörünün ihracatını artırmayı hedeflediklerini belirterek, "Bu yüzden yabancı katılımcı sayısını sınırlı tuttuk. Sadece 50 yabancı firma katılacak" dedi.


Fuarın, 14 kapalı salon dahil olmak üzere toplamda 100 bin metrekarelik alanda yapılacağını dile getiren Başer, ziyaretçi hedefinin 110 bin olduğunu aktardı.


- "Konuk ülkeler Kenya, Nijerya ve Mozambik"

Başer, fuara bu yıl bir yenilik getirdiklerini, geçen yıllarda uygulanan "Konuk Ülke Projesi"nin bu sene "Konuk Bölge Projesi" olarak hayata geçeceğini anlattı.


Bu kapsamda Afrika'yı Kenya, Nijerya ve Mozambik ülkeleri özelinde ağırlayacaklarını ifade eden Başer, "Türk yapı sektörünün hedefinde olan Afrika'nın, coğrafi konumları, hızlı büyüyen istikrarlı ekonomileri, inşaat sektöründe kaydettikleri büyüme ve inşaat harcamalarıyla dikkati çeken bu 3 ülkesi, Türk yapı sektörü için güçlü bir potansiyel oluşturuyor" diye konuştu.


Başer, bu proje kapsamında düzenlenecek etkinliklerle muhtemel iş birlikleri, yatırımlar ve ticari ilişkiler için bölgenin sunduğu fırsatların değerlendirileceğini vurguladı.


Türk yapı sektörünün uluslararası alandaki etkinliğinin arttırılmasına destek olmayı amaçladıklarına dikkati çeken Başer, fuarda söz konusu ülkelerle ilgili inşaat sektöründe iş ve iş birliği imkanlarının da masaya yatırılacağını belirtti.


Başer, "YEM Fuarcılık tarafından yapılan çalışmada, Türkiye'nin bu ülkelerdeki inşaat malzemesi ve müteahhitlik hizmetleri ihracat payları artırıldığında her iki sektör için dramatik büyüme imkanları yakalanabileceği öngörülüyor" değerlendirmesinde bulundu.


Kenya, Nijerya ve Mozambik'in yıllık inşaat harcamasının 35 milyar doları bulduğu bilgisini veren Başer, toplam inşaat malzemesi pazarının da 24,5 milyar dolar olduğunu aktardı.


Başer, şunları kaydetti.

"Bu 3 ülke de ekonomik olarak stabil ve düzenli büyüyorlar. İnşaat sektörünün büyümesi, ülke ekonomisinin büyüme oranından daha büyük. Lojistik avantaj ve Afrika'nın içlerine ulaşma fırsatları var. Kenya'nın 2030 vizyon projesi mevcut. Nijerya zaten Afrika'nın devi. Mozambik, altyapı ile ilgili ciddi projeler başlatmış durumda. Görevimiz, yeni pazarlara açılmak isteyenler için bir platform oluşturmak. Yeni pazar arayışı her zaman devam edecek ve biz de buna fuarlarımızla destek olacağız."


- "İran ve Suudi Arabistan'daki fırsatlar konuşulacak"

Başer, fuarda uluslararası ambargonun kalkması nedeniyle fırsatlar ülkesi haline gelen İran ve Türk müteahhitlik sektörü için büyük potansiyel taşıyan Suudi Arabistan ile ilgili "inşaat forumları" düzenleneceğini söyledi.


İnşaat forumlarında Türk yapı sektörünün büyümesine katkı sağlayacak iş birliği imkanlarının gündeme getirileceğini dile getiren Başer, şöyle devam etti:


"Önümüzdeki dönemde 1,2 trilyon dolar tutarında yatırım planlayan Suudi Arabistan'dan gelen üst düzey yetkililerle Türk yapı sektörü temsilcilerini bir araya getirecek Suudi Arabistan İnşaat Forumu da Türk yapı sektörü yatırımcıları için yeni iş ve işbirliği fırsatlarının yaratılması için zemin oluşturacak. Fuar sırasında gerçekleşecek panellerde, söz konusu ülkelerin üst düzey yetkililerini Türk yapı sektörü profesyonelleriyle bir araya getirilecek."


- AfricaBuild Lagos Fuarı

Başer, Nijerya'nın Lagos şehrinde 16-18 Şubat tarihlerinde YEM Fuarcılık'ın bünyesinde yer aldığı ITE Group PLC tarafından "AfricaBuild Lagos" fuarının düzenleneceğini de belirtti.


Uluslararası bir fuar olacak etkinliğe 24 Türk firmasının katılacağı bilgisini veren Başer, "Bu fuar da Türk yapı sektörünün yeni pazarlara girmesine imkan sağlayacak" dedi.


AA



Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Türk yapı sektörünün önde gelen buluşması olan Yapı Fuarı- Turkeybuild İstanbul'da bu yıl ilk kez bir ülke yerine Afrika Bölgesi'ndeki Kenya, Nijerya ve Mozambik'i konuk olarak ağırlanıyor. Fuar kapsamında bu yıl "Konuk Bölge Projesi"nin yanı sıra Ortadoğu'nun en önemli ekonomileri İran ve Suudi Arabistan'a yönelik İnşaat Forumları düzenleniyor. 

39. Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul 10-14 Mayıs 2016'da İstanbul Tüyap'ta düzenlenecek. İTE Turkey ve YEM Fuarcılık Genel Müdürü Burcu Başer, 2015'te Kenya'nın 5.1 milyar dolar, Nijerya'nın 28.8 milyar dolar, Mozambik'in ise 1.12 milyar dolar değerinde inşaat harcamalarıyla toplam 35 milyar dolarlık inşaat harcaması gerçekleştirdiğini belirtti.


Cumhuriyet


Geri Dön