19 / 04 / 2024

3.derece sit alanına ev yapılabilir mi?

3.derece sit alanına ev yapılabilir mi?

Sit alanları özelliklerine göre türlere ve derecelere ayrılıyor. Bu alanlardaki yapılaşma şartları Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kanun, yönetmelik ve tebliğler ile açıklanıyor. Peki, 3.derece sit alanına ev yapılabilir mi?



3.derece sit alanına ev yapılabilir mi?

Tarih öncesinden günümüze kadar gelen çeşitli medeniyetlerin ürünü olup, yaşadıkları devirlerin sosyal, ekonomik, mimari ve benzeri özelliklerini yansıtan kent ve kent kalıntıları, önemli tarihi hadiselerin cereyan ettiği yerler ve tespiti yapılmış tabiat özellikleri ile korunması gerekli alanlara sit alanları deniyor.


Sit alanları özelliklerine göre türlere ve derecelere ayrılıyor. Bu alanlardaki yapılaşma şartları Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kanun, yönetmelik ve tebliğler ile açıklanıyor.


Sit alanları 1. derece, 2. derece ve 3. derece olarak derecelendiriliyor. Peki, 3.derece sit alanına ev yapılabilir mi?


3. Derece Doğal Sit: Doğal yapının korunması ve geliştirilmesi yolunda, yörenin potansiyeli ve kullanım özelliği de göz önünde tutularak konut kullanımına da açılabilecek alanlardır. 


a) Bu alanlarda, kullanıma açılacak bölgelerde geçici dönem yapılanma koşullarının ilgili kurumların görüşleri alınarak koruma kurullarınca belirlenmesine, bu belirlemede varsa 1/25.000 ölçekli çevre düzeni planı veya 1/5.000 ölçekli nazım planı kararları ile arazinin topografya, peyzaj, silüet vb. karakteristiklerinin göz önünde tutulmasına, ancak hazırlanacak Koruma Amaçlı İmar Planı kriterlerini etkileyebilecek nitelik ve yoğunluktaki uygulamalara Koruma Amaçlı İmar Planı yaptırılmadan izin verilemeyeceğine, 


b)Mevcut tarımsal ve hayvancılık faaliyetlerinin sürdürülebilmesinin yanısıra koruma kurulundan izin almak koşuluyla yeni tarımsal ve hayvancılık faaliyetlerinin yapılabileceğine, 


c) Doğal peyzaj ve siluet dikkate alınarak koruma kurulunca belirlenecek koşullar doğrultusunda kum, çakıl, taş, maden ve benzeri malzeme alınabileceğine, bu amaçla ocak açılabileceğine, toprak, curuf, çöp, sanayi artığı ve benzeri dökülmemesine, 


Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nca Karar verilmiş olup, Arkeolojik, Doğal, Tarihi, Kentsel Sit Alanları ile Tescilli Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlıkları ile ilgili yapılacak tüm uygulamalar için İl Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünden izin alınması gerekmektedir.


Sit alanlarının özellikleri nelerdir?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön