26 / 04 / 2024

5 bin kişi kirası düşük diye hasarlı binalarda oturuyor

5 bin kişi kirası düşük diye hasarlı binalarda oturuyor

Depremin üzerinden 11 yıl geçmesine rağmen Sakarya'da orta hasarlı binaların güçlendirilmesi tamamlanamadı



Şehirde halen bin 356 orta hasarlı konut onarılmayı bekliyor. Yasak olmasına rağmen 5 bini kişi sağlam konutlara göre kirası düşük olan bu evlerde oturmaya devam ediyor. Hasarı alçı, sıva ve boya ile kapatılan binalar, dışarıdan oldukça güvenli bir görünüme kavuşturuluyor. Şehirde hangi binanın orta hasarlı olduğunu kestirebilmek güç. Ancak bu, resmi kayıtlardan anlaşılabiliyor. Bu binalar depremi yaşamamış il dışından gelen memurlar, mevsimlik işçiler ile üniversite öğrencilerine iyi bir fiyattan kiralanıyor. Çok katlı hasarlı konutlar az katlı hasarsız konutlara oranla daha ucuz olduğu için büyük ilgi görüyor.

Sakarya Valiliği'nden edinilen bilgiye göre orta hasarlı konutlardan 339'u onarım ruhsatı almasına rağmen, onarım tamamlanamadı. 967 konut ile ilgili hiçbir onarım işlemi yapılmadı.

Adapazarı İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Hüsnü Gürpınar, orta hasarlı ve çok katlı hasarsız gibi görünen binaların çok büyük bir risk oluşturduğunu söylüyor. Sakarya Barosu avukatlarından Bilal Işık ise hasarlı konutlarda oturulmasına göz yuman yetkililerin açıkça suç işlediğini dile getiriyor.
Zaman/Duran Savaş

 


Geri Dön