28 / 03 / 2024

5 bine yakın tesis Silivri'ye taşınıyor!

5 bine yakın tesis Silivri'ye taşınıyor!

Yeni sanayi haritası hazırlayan Valilik ve Büyükşehir Belediyesi 5 bine yakın firmayı Silivri'ye taşımak için kolları sıvadı



Çevre ve Orman Bakanlığı'nın Avrupa Birliği'ne uyum çerçevesinde bir yıldır yürüttüğü çalışmalar İstanbul'un sanayi haritasını da değiştiriyor. SABAH'ın ortaya çıkardığı kaçak siyanür kullanımını önlemek ve çevre kirliliğini azaltmak isteyen İstanbul Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi bu kapsamda ortak bir çalışma yürütüyor. Buna göre, şehir içindeki Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) ve dağınık durumdaki sanayi tesisleri İstanbul il sınırlarında oluşturulacak yeni yerleşim bölgelerine taşınacak. Plan çerçevesinde İstanbul sınırlarında iki yeni ihtisas OSB kurulacak. Bunlardan birinin 2007'de sanayi bölgesi ilan edilen Silivri Kayabaşı mevkii olması öngörülüyor. 10 milyon metrekarelik bu alanda aynı zamanda Toplu Konut İdaresi'nin de en az 100 bin konuttan oluşacak bir projesi bulunuyor. Anadolu yakası için ise Kocaeli'ye yakın bir bölge üzerinde çalışılıyor. 30 bin firmanın faaliyet gösterdiği İkitelli Organize Sanayi Bölgesi Başkan Vekili Nuri Konak, 15 milyonluk İstanbul'un sanayisiz olamayacağını söyledi. Şehir içinde üretim yapmakta zorlanan firmalar için yeni yer arayışı olduğunu doğrulayan Konak, konuyla ilgili olarak şu bilgileri verdi: "İstanbul'un yeni bir sanayi haritasına ihtiyacı var. İlk aşamada dökümcüler adını verdiğimiz sanayi kolu için yer arayışı var. Ayrıca Silivri'de yeni bir sanayi bölgesi planlanıyor. İstanbul'daki bazı firmaların modern bir altyapıya geçiş yapmaları şart. Zaten firmaların tek tek arıtma tesisi kurması mümkün değil. Üzerinde çalışılan projede ortak arıtma tesisleri ile çevreye sıfır zarar konsepti hakim."

ÇALIŞMANIN BAŞINDA VALİ VAR
İstanbul'daki OSB'lerin başkanlığını yasalar gereği İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu yürütüyor. Mutlu, göreve gelir gelmez sanayicililerle birçok defa bir araya geldi. SABAH'ın edindiği bilgiye göre, bu görüşmelerde Mutlu'ya 5 bine yakın firmanın çevre denetimleri neticesinde üretimini durdurma noktasına geldiği iletildi. Bunun üzerine Mutlu süreci hızlandırdı.

İSTANBUL İÇİNDE VE ÇEVRESİNDE SEKİZ OSB VAR
İkitelli: 2009 yılında 1.8 milyar dolar ihracat gerçekleştirildi. 30 bine yakın firma faaliyette. 150 binden fazla istihdam yaratıyor.
Dudullu: 4 bin irili ufaklı işletme mevcut. 2009'da 5 milyar dolara yakın ihracat gerçekleştirdi.
Beylikdüzü OSB: 320 fabrika ve işletme bulunuyor. 2009 yılında 2 milyar dolar ihracat gerçekleşti.
Tuzla Boya Vernik: Yaklaşık 2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiriliyor.
Tuzla: 40 firma faaliyet gösteriyor. İhracatı ise 700 milyon dolar.
İstanbul Deri: Bölgede 400 adet firma faaliyet gösteriyor. İhracatı 1.5 milyar doların üzerinde.
Tuzla Mermerciler: 200 tesis var, 2 milyar dolar ihracat gerçekleştiriyor.
Tuzla Kimyacılar: 120 tesisi var, 5 binden fazla istihdam söz konusu.
Sabah/Metin Can


Geri Dön