24 / 04 / 2024

5 milyar dolarlık iş hacmi beklenen Yapı Fuarı başlıyor

5 milyar dolarlık iş hacmi beklenen Yapı Fuarı başlıyor

Hazırlığından itibaren 5 milyar dolarlık bir iş hacmi yaratan Yapı Fuarı bugün başlıyor



Yapı Endüstri Merkezi (YEM) tarafından 32'inci düzenlenen Yapı Fuarı, bugün Beylikdüzü'ndeki TÜYAP Fuar ve Kongre merkezi'nde açılıyor. 10 Mayıs'a kadar devam edecek fuara 30'u yabancı olmak üzere toplam 850 firma katılıyor. 2008'de 20 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren yapı sektörünün en önemli bağlantılarını bu fuarda gerçekleştirdiğinin altını çizen YEM Genel Müdürü Güven Cantürk, yurtdışından önemli alım heyetlerinin geleceğini belirtti. "Fuar her zamanki gibi iyi olacak. Çünkü krizde herkes bir sıkımlık kurşununu çok iyi değerlendirmek istiyor" diyen Cantürk, 12 ülkeden 100'er kişilik heyetlerin fuarı ziyaret edeceğini söyledi. Güven Cantürk, "Ürdün ve Lübnan'dan da 70 kişi geliyor. Kıbrıs Mimarlar Odası, Bulgaristan'dan temsilciler var. Ağırlıklı temas komşularla" diye konuştu.

94 binden fazla ziyaretçi

Fuarın geçen yıl 10 salonda yapıldığını belirten Cantürk, 2008'de 94 bin olan ziyaretçi sayısının bu yıl daha da artmasını beklediklerini kaydetti. Cantürk, fuarda bin 380 çeşit ürün bulunacağını dile getirerek, şöyle devam etti: "Yapı Fuarı'nın sadece hazırlık sürecinde bile 5 bin kişi çalışır. Restoranlara, ayakkabı boyasından simitçisine kadar herkesin katkısı oluyor. Otellerde yer kalmıyor. Ciddi ihracat bağlantıları yapılıyor. Fuarın ekonomiye toplam katkısı 5 milyar doları buluyor" Cantürk, bu yıl fuardaki yeniliklerin sürdürülebilir binalarda kullanılacak malzemeler olduğunu belirtti.

Şu anda bina yapmak için en uygun dönem

"Malzeme fiyatlarında ciddi düşüş olduğuna katılıyorum" diyen Güven Cantürk, her kalemde değişiklikler arz etse de genel olarak dünyada emtia fiyatları düştüğü için yapı malzeelerinin ucuzladığını veya fiyatlarının artmadığını söyledi. Cantürk, "Biz de `Yapı yapmanın tam zamanı' diyoruz. Şu anda fiyatlarda artış yok, bazıları indi. Krizde en büyük problem insanların güveniyle ilgili. 3-4 bin liralık indirimle otomobilde patlama oldu mesela. Stoklar tükendi. İnsanlar kendi gelecekleriyle ilgili endişelerinden kurtulunca, işlerini kaybetmeyeceklerini gördüklerinde ilk yapacakları şey konut almak. Bu sektör her zaman lokomotif olacak" dedi.

Şeffaf betonla fuarda tanışacaklar

Yapı Fuarı'nda ilk defa türk bir firma tarafından üretilen şeffaf betonun da görücüye çıkacağına işaret eden Cantürk, Fibrobeton'un ürününü fuarda tanıtacağını söyledi. "Dünyada var ama Türkiye'de ilk defa üretiliyor" diyen Cantürk, ürünle ilgili şu bilgileri verdi: "Arkadan elinizi koyduğunuz veya ışık yaktığınız zaman ışık veya görüntüyü bir miktar geçirecek bu beton. Gün ışığından daha fazla faydalanmayı sağlayacak. Bunun gibi pek çok yenilik fuarda olacak"
Gazete Habertürk

Uluslararası Yapı/Turkeybuild 2009 Fuarı açılıyor


Geri Dön