23 / 04 / 2024

5 Ocak Stadı kararı mahkemeden döndü!

5 Ocak Stadı kararı mahkemeden döndü!

TMMOB Şehir Plancıları Odası Adana Şubesi'nin 5 Ocak Fatih Terim Stadı'nın bulunduğu alanla ilgili yapılan imar planı değişikliğinin iptali için açtığı davada yürütmeyi durdurma kararı verildi.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) konut ve ticaret alanı olarak belirlediği  Adana  5 Ocak Stadyumu’nun yerine karşı açılan dava haklı bulundu. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Plancıları Odası Adana Şubesi’nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine açtığı dava Adana 1. İdare Mahkemesi’nde görüldü.


Mahkeme,  2013/1743 esas nolu kararla Şehir Plancıları Odası Adana Şubesi’nin talebini haklı buldu ve yürütmeyi durdurdu. 1. İdare Mahkemesi, stadyumun konut ve ticaret alanına çevrilmesi yönündeki girişimlerin, ‘Şehircilik ilke ve planlama esaslarına uymadığı’nı saptadı.


Konuyla ilgili açıklama yapan Şehir Plancıları Odası Adana Şube Başkanı Gülcan Ulutürk, “5 Ocak Stadı’nın yeri konut ve AVM alanı standartlarına uymuyor. Haklı talebimiz bilirkişi raporlarıyla da onaylandı” dedi.


Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nde İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Nazım Biçer, Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Bekir Kamışlı, Şehir Plancıları Odası 2. Başkanı Cüneyt Erginkaya, Avukat Mustafa Çinkılıç ve sözkonusu davayı Şehir Plancıları Odası Adana Şube Başkanlığı görevi yürütürken açan Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ulaş Çetinkaya ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Ulutürk, stadyum yerinin kentin tüm paydaşlarının kullanımına açık sosyal donatı alanı olarak planlanmasına kadar çalışmalarının süreceğini söyledi.


“ÖNEMLİ BİR GELİŞME”


5 Ocak Stadyumu ile ilgili mevcutta spor alanının, konut ve ticaret alanı olarak kullanım değişikliğini öngören plan değişikliği nedeni ile  TOKİ  ve Çevre Şehircilik Bakanlığı'na 2013'te Adana Şehir Plancılar Odası’nın açmış olduğu davada, yürütmeyi durdurma kararı alınmasının önemli bir gelişme olduğunu belirten Ulutürk, “Yürütmeyi durdurma kararının gerekçesi, mahalle ölçeğinde spor alanı olan alanın planda ticaret ve konut alanı olarak değiştirilmesinin, şehircilik ilke ve planlama esaslarına uygun olmamasıdır. Bu olumlu gelişme, 2013'ten bu yana Şehir Plancıları Odası ile diğer meslek odalarının birlikte yürütmüş olduğu etkin çalışmaların sonucudur. Yürütme iptali kararı alınıp, söz konusu alanın tüm kentli paydaşların kullanımına açık sosyal donatı alanı olarak planlanması sağlanana kadar da Şehir Plancıları Odası olarak çalışmalarımız devam edecektir” diye konuştu.


ÇETİNKAYA: “KONUT VE TİCARET ALANI OLMASINI ÖNLEMELİYİZ”


Sözkonusu davayı oda başkanlığı sırasında açan Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ulaş Çetinkaya ise Anayasanın 56.maddesinde, ‘Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ödevidir’ denildiğini hatırlattı. Çetinkaya, “Ulaşım açısından maçlarda taşıt ve yaya trafiği oluyor fakat maçların olduğu günler dışında sıkıntı yaşanmıyor. Burada yapılacak konut ve AVM sürekli taşıt ve yaya trafiğini artıcağından kentin ulaşım sistemi bozulacaktır.   Adanalılar için son derece önemli bir karar. 5 Ocak Stadı’nı konut ve ticaret alanı olmasını önlemeliyiz” dedi.


ERGİNKAYA: “EV KADINLARI DİLEKÇE VERDİ”


Şehir Plancıları Odası 2. Başkanı Cüneyt Erginkaya da halkın her kesiminin 5 Ocak Stadı yerinin halka açık bir alan olarak düzenlenmesini istediğini vurguladı. Konuyla ilgili odalar bazında yaptıkları komisyonlarda ev kadınlarının dahi bu yönde dilekçe gönderdiğini ifade eden Erginkaya, “Çalışmalarımızın karşılığını hukuki olarak da aldık” diye konuştu.


KAMIŞLI: “FİKİR PROJELERİMİZ VAR”


Mimarlar Odası Başkanı Bekir Kamışlı ise tüm oda başkanlarının stadyum yerinin konut ve AVM olmasına karşı çıktığını hatırlattı. Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile birlikte Mimarlar Odası’nın da aynı yer için başka bir dava açtığını belirten Kamışlı, “Bu davamızın da haklı bulunacağına inanıyorum. 44 bin metrekarelik bir alanı kapsayan stadyum yerinin katledilmesine karşıyız. Burada konut ve AVM kararında diretilirse Adanalı hiçbir fayda görmeyecek. 5 Ocak Stadı’nın yeri ile ilgili odamızın yaptığı fikir yarışmasında öne çıkan projelerden birini hayata geçirebiliriz” dedi.


BİÇER: “BETON YIĞINININ ÖNÜNE GEÇTİK”


İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Nazım Biçer de odaların halkın yararına görüş belirttiğini, bu görüşlerini alternatif projeler ve fikirlerle desteklediğini vurguladı. Adanalılar’a bir müjde niteliği taşıyan karardan duyduğu mutluluğu paylaşan Biçer, “Şehrin merkezindeki böyle bir alanın beton yığınına dönüştürülmesinin önüne geçtik. Kentimizin yararına olan işlerin takipçisi olacağız” ifadelerini kullandı.


ÇİNKILIÇ: “KARARI BAKANLIK ALDI”


Mimarlar Odası ile Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın birlikte açtığı başka bir davanın avukatlığını yapan Av. Mustafa Çinkılıç ise Stadyum yerinin konut ve AVM alanına çevrilmesi kararının belediyeler tarafından değil yasaya dayanılarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından alındığını söyledi. Adana 1. İdare Mahkemesi’nin kararının son derece önemli olduğunu belirten Çinkılıç, “Bundan sonraki davalar için örnek teşkil edecek” dedi.





Geri Dön