19 / 04 / 2024

5 Pointz kentsel dönüşüm kapsamında yıkıldı!

5 Pointz kentsel dönüşüm kapsamında yıkıldı!

Grafiti sanatçılarının eserlerine ev sahipliği yapan "sokak sanatı abidesi" 5 Pointz adlı bina, kentsel dönüşüm projesi çerçevesinde yerle bir edildi. New York'taki 5 Pointz kentsel dönüşüm kapsamında yıkıldı.



ABD'nin New York kentine bağlı Queens ilçesinde kimilerine göre ''grafiti mabedi'', kimilerine göre de bir ''çirkinlik abidesi'' olan ''5 Pointz'' adlı binalar, grafiti sanatçılarının karşı koymasına rağmen kentsel dönüşüm projesi çerçevesinde yıkıldı.


New York'ta 1971’de açılan modern sanat müzesi PS1 MoMA’nın karşısında grafitilerle bezenmiş, sokak sanatı örneklerinin sergilendiği binalar yerini inşaat alanına bıraktı. Queens’in Manhattan'a en yakın bölgesi Long Island City'de bulunan grafiti merkezi, bölgedeki kentsel dönüşüme boyun eğmek zorunda kaldı.


Grafiti sanatçılarının duvarlarını 1993 yılından bu yana tuval gibi kullandıkları binadaki eserlerin önce üzeri boyandı, daha sonra bina yok edildi. 


New Yorklu yerel grafiti sanatçıları dışında ABD genelinden, Kanada'dan, Brezilya'dan, Japonya'dan ve Avrupa'nın değişik ülkelerinden gelen grafiti sanatçılarının eserlerine ev sahipliği yapan ikonik grafiti merkezi haline gelen binanın yıkılması, ABD'de birçok kesim tarafından ''kentsel soylulaştırmanın grafitiye karşı zafer''i olarak değerlendirildi.


Yıkılan binanın yerine 2017'de tamamlanmak üzere bin 100 hanelik iki büyük rezidans kule dikilecek. 


Yerel ve uluslararası grafiti sanatçılarının işlerinin sergilendiği binaya, New York’un beş ilçesi Manhattan, Brooklyn, Queens, Bronx ve Staten Island’ı temsil etmesi nedeniyle "5 Pointz" adı verilmişti.


Long Island City’de eskiden fabrika kompleksi olan ve fabrika kapatıldıktan sonra da evsizlerin mekanı haline gelen bina 2001’den önce tahrip edilmişti. 2001 yılında tekrar kullanıma açılan ve beş yıl içinde duvarlarına 300’den fazla duvar yazısı, resmi, grafiti yapılan mekan açık hava sergi alanı olarak ziyaretçi çekiyordu.


AA


Geri Dön