19 / 04 / 2024

5 soruda gayrimenkul sertifikası nedir?

5 soruda gayrimenkul sertifikası nedir?

Gayrimenkul sektöründe ilk kez 1996 yılında Emlak Bankası tarafından piyasaya sürülen yeniden yapılan düzenlemeler ile tekrar gündeme gelen gayrimenkul sertifikası nedir?



Gayrimenkul sektöründe ilk kez 1996 yılında Emlak Bankası tarafından piyasaya sürülen ancak pek uygulanamayan gayrimenkul sertifikası, yeniden yapılan düzenlemeler ile tekrar gündeme geldi. Peki, nedir bu gayrimenkul sertifikası? İşte 5 soruda gayrimenkul sertifikası detayları;


1. Gayrimenkul sertifikası nedir?

Gayrimenkul sertifikası belirli bir gayrimenkul projesini gerçekleştirmeyi üstlenenler tarafından, inşa edilecek veya edilmekte olan gayrimenkul projelerinin finansmanında kullanılmak üzere ihraç edilen menkul kıymetler olarak tanımlanıyor.


2. Gayrimenkul sertifikasında ne gibi değişiklikler yapıldı?

Gayrimenkul sertifikasında yapılan düzenlemeler ile birlikte, bu sertifikaların Kentsel Dönüşüm projelerinde de kullanılmasına imkan sağlandı. Aynı zamanda  TOKİ  de gayrimenkul sertifikası ihraç edebilecek. 


Gayrimenkul sertifikaları, bir veya birden fazla gayrimenkul projesinin belirli bağımsız bölümlerini veya bağımsız bölümlere ilişkin belirli bir alan birimini temsilen tebliğteki esaslar çerçevesinde ihraç edilebilecek. Böylece bir evin bir metrekaresi de sertifika ile alınabilecek.


3. Gayrimenkul sertifikasından ne bekleniyor?

5 soruda gayrimenkul sertifikası nedir?


Gayrimenkul sertifikası, henüz inşa edilmemiş veya edilmekte olan gayrimenkul projelerinin finansmanında kullanılmak üzere ihraç edilen, gayrimenkul projesinin belirli bağımsız bölümlerini veya bağımsız bölümlerin belirli bir alan birimini temsil eden, nominal değeri eşit bir sermaye piyasası aracı oluyor.


Gayrimenkul sertifikalarının kullanılmasıyla birlikte, gayrimenkul projelerinin alım satıma konu edilmesi, gayrimenkul projelerinin artmasına ve çeşitlenmesine katkı sağlaması bekleniyor.


Gayrimenkul sertifikası, bir gayrimenkul projesinin gerçekleştirilebilmesi için gerekli finansman ihtiyacının yatırımcılardan elde edilecek fonlarla karşılanmasına ve böylelikle yatırımcıların projeye yatırımlan nispetinde ortak olmalarına imkan tanıyor.


4. Gayrimenkul sertifikası nasıl alınır?

İhraççılar, her bir projenin toplam değerinin yüzde 50'sine kadar olan kısmını gayrimenkul sertifikası ihraç etmek suretiyle yatırımcılardan elde ettikleri fonlarla finanse edebilecekler, geriye kalan finansman ihtiyacım ise diğer yöntemlere başvurmak suretiyle karşılayabileceklerdir. 


Dolayısıyla, gayrimenkul sertifikaları gayrimenkul sektörünün konut finansman kalemleri içerisinde kayda değer bir yere sahip olacak ancak özkaynaklar, banka kredileri vb. diğer kaynaklarla da desteklenmesi gerekecektir.


5. SPK Başkanı Vahdettin Ertaş'ın gayrimenkul sertifikası hakkında görüşleri neler?

5 soruda gayrimenkul sertifikası nedir?


"Gayrimenkul sertifikası, kurumsal yatırımcılar açısından portföy çeşitlendirmesine imkan sağlayacak yeni bir araç olmasının yanı sıra bireysel yatırımcıların yüksek birikim gerektiren gayrimenkul yatırımlarından istifade etmelerine imkan tanıyacak ve onları tasarrufa yönlendirecektir. 


Ayrıca sertifikalama borsada alınıp satılması yoluyla likit hale getirilen gayrimenkul projelerinin yatırımcılar arasında el değiştirmesi sonucu, gayrimenkul almak isteyen yatırımcıların çeşitli projeler arasında projelerin gidişatına göre karar vermelerine imkan tanınacak, böylelikle oluşacak rekabet sebebiyle daha nitelikli ve kaliteli gayrimenkul projelerinin hazırlanmasına öncülük edecektir. Diğer taraftan, konut geliştiricileri ise hazırladıkları projelerin finansmanında alternatif bir yöntem olarak gayrimenkul sertifikası ihraç ederek sermaye piyasasının sağladığı imkanlardan istifade edebilecek, projelerinin tamamlanması için daire satışı, banka kredisi geri ödemeleri vb. zorluklardan kendilerini bir ölçüde korumuş olacaktır. 


Böylelikle proje sürecini daha kolay bir biçimde öngörerek planlamasını yapabilecek ve nakit akışlarını belirli planlar dahilinde gerçekleştirebileceklerdir."



Hükümetten ev sahibi olamayanlar için 2 yeni uygulama!


Gayrimenkul sertifikaları tebliği!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön