29 / 03 / 2024

5 soruda kiracısı olan evde yeni malikin hakları!

5 soruda kiracısı olan evde yeni malikin hakları!

Kiracısı olan bir ev ya da işyeri, mal sahibi tarafından satılabiliyor. Bu süreçte taraflar bazı hak ve sorumluluklara sahip oluyor. İşte 5 soruda kiracısı olan evde yeni malikin hakları..



Taşınmaz mal kiralamalarında kiraya verenden kaynaklanan sebeplerle, kira sözleşmesi sonlandırılabiliyor. Bu sebepler, gereksinim, yeniden inşa ve imar olarak karşımıza çıkıyor.


Kanunen kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa,


Kiralananın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkânsız ise, belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde açacağı dava ile sona erdirebiliyor.


Kira sözleşmesinin olması, mal sahibinin taşınmazı satmasına engel olmuyor. İçinde kiracısı olan gayrimenkulü satın alan kimseler bazı hak ve sorumluluklara sahip oluyor. Peki, kiralık evde yeni malik hakları nelerdir?


1- Yeni malik kira sözleşmesini sonlandırabilir mi?

Yeni malik kira sözleşmesini Borçlar Kanunu kapsamında yer alan hükümler çerçevesinde sonlandırabiliyor.


2- Yeni malik kira sözleşmesini hangi hallerde sonlandırabilir?

Kiralananı sonradan edinen yei malik, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, sözleşmeyi sonlandırabiliyor.


3- Yeni malik sözleşmeyi ne zaman feshedebilir?

Yeni malik yukarıdaki sebeplerden birinin doğması halinde edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebiliyor.


Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabiliyor.


4- Yeni malik kiraya zam yapabilir mi?

Sözleşmenin yenilenmesi halinde yeni malik kiraya zam yapabiliyor. Buna karşın kira bedelinin belirlenmesine ilişkin dava her zaman açılabiliyor.


5- Yeni malik sıfatıyla tahliye ihtarnamesi nasıl gönderilir?


İ H T A R N A M E

İHTAR EDEN :.......

VEKİLİ :.......

KARŞI TARAF :.......

KONU : Yeni Malik Sıfatı ile Tahliye İhtarıdır.



AÇIKLAMALAR :


1-Müvekkilimiz halen kiracı olarak oturmakta olduğunuz, ....... adresinde bulunan apartman dairesini ......... Tapu müdürlüğünün, ............. tarih ve ......... yevmiye nolu işlemi ile ev sahibinizden satın almış bulunmaktadır. (Tapu fotokopisi ektedir)


2-Taşınmaz, müvekkilim tarafından mesken olarak kullanılacaktır. Bu neden ile evvelce konutun eski sahibi ile aranızda yapmış bulunduğunuz kira mukavelesi, müvekkilimiz tarafından yenilenmeyecektir. Taşınmanızı kira döneminin sonunda tahliye etmenizi itiyoruz.


3-Konutun dönem sonunda tarafınızdan tahliye edilmemesi durumunda, aleyhinize “Yeni Malik Sıfatı İle” tahliye davası açacağımızı ve yargılama giderleri ve vekalet ücretinin tarafınıza ait olacağını ihtar ederiz.


İHTAR EDEN VEKİLİ

.......


Borçlar Kanunu gereğince kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir.


Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön