19 / 04 / 2024

5 soruda konut kredisi!

5 soruda konut kredisi!

Hayallerindeki eve ulaşmak için konut kredisi kullanan ya da kullanacak olan kimselerin bu konuda merak ettikleri bir çok konu var. İşte, 5 soruda konut kredisi!



5 soruda konut kredisi!

2007’deasalaşan mortgage yasası sonrasında Türkiye’de verilen tüm konut kredileri mortgage kapsamında kullandırılıyor. Mortgage sistemi sayesinde bankalar ve diğer finansman kuruluşları çeşitli piyasa araçlarını kullanarak daha ucuza kredi kullandırabiliyor. 


Bu sayede tüketiciler düşük aylık ödemelerle ve yüksek vadelerle, kira öder gibi ev sahibi olabiliyor. Yıllarca kira ödemek yerine bu parayı yeni bir ev almakta kullanabiyorlar. 


Mortgage yasasına göre konut kredilerinde uygulanan faiz oranı sabit, değişken veya her ikisini de içerecek şekilde olabiliyor. Ancak Türkiye’de faaliyet gösteren bankalar konut kredilerinde istisna durumlar hariç sadece sabit oran uyguluyor. İşte, konut kredisi hakkında merak edilenler!


Önce ev mi, önce kredi mi?

Evin bulunduğu il, ilçe, evin kaç senelik olduğu, evin tamamlanmış ya da inşaat halinde olması, evin kat mülkiyetinin olup olmaması, değeri, kredi kararını doğrudan etkiliyor. Üstelik banka kredi başvurunuzu değerlendirmek için seçtiğiniz eve ait eskpertiz yaptırmak isteyecek. Bu durumda önce evinizi bulup sonra kredi başvurusu yapmanız kredi sürecinin daha hızlı ilerlemesi için ciddi bir avantaj sağlıyor.


Evim inşaat halinde, konut kredisi kullanabilir miyim?

İnşaat halindeki ev için de konut kredisi kullanılabiliyor. Ancak inşaatın yüzde 80 oranında tamamlanmış olması isteniyor. 


En çok ne kadar kredi kullanabilirim?

Standart olarak evin ekspertiz değerinin en çok yüzde 75’i kadar kredi kullanılabiliyor. Bu arada evin ekspertiz değeri her zaman satış bedeline eşit olmayabiliyor.  Tapu bilgilerine ya da evin mevcut durumuna bağlı olarak satış bedeli ile ekspertiz bedeli farklı olabiliyor. 


Konut kredisi başvurusu yaptım, şimdi ne olacak?

Başvurunuzun ardından banka önce sizi arayarak bu vade ve tutardaki faiz ve masraflar hakkında sizi bilgilendiriyor. Kredi başvuru girişi için banka nüfus cüzdanı, gelir belgesi, başvuru formu, tapu fotokopisi gibi evraklarınızı isteniyor. Sonra da banka, kredibilitenize bakarak size ön onay verecek ve ekspertiz raporu için ilgili firmayı yönlendiriyor. Bu aşamada sizin ekspertiz ücretini yatırmanız isteniyor.


Ekspertiz sonrası rapor bankaya 1-3 iş gününde ulaşıyor. Sonra da banka, kredi ile ilgili kesin kararını veriyor. Eğer kredi talebiniz onaylanırsa kredinizin kulandırımı için tapu ipotek işlemleri yapılıyor ve banka evi satan kişiye hesap açarak ödemeyi yapıyor. 


Ben evi kardeşimden / babamdan alacağım, kredi kullanabilir miyim?

Aynı soyadı ile yapılan aile içi satışlarda konut kredisi kullandırılmıyor. Bunun nedeni, bankacılıkta bu tarz işlemlerin “muvazaalı” olabileceğiyle ilgili endişe olarak karşımıza çıkıyor. 


Konut kredisi almak kaç gün sürer?

Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön