19 / 04 / 2024

5. Uluslararası Yapı Decoor Ankara Fuarı açıldı!

5. Uluslararası Yapı Decoor Ankara Fuarı açıldı!

195 firmanın çatı, cephe kaplamalarından ısı, ses ve su yalıtımına, kapı, pencere sistemlerinden duvar kağıdına kadar pek çok inşaat ürününün sergilendiği fuar pazar gününe kadar açık kalacak



CYF Fuarcılık tarafından düzenlenen, çatı, cephe kaplamalarından ısı, ses ve su yalıtımına, kapı, pencere sistemlerinden duvar kağıdına kadar pek çok inşaat ürünün sergilendiği 5. Uluslararası Yapı Decoor  Ankara  Fuarı açıldı.

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, Atatürk Kültür Merkezinde (AKM) düzenlenen fuarın açılışında, Türkiye için çok önemli bir sektör olan inşaat sektörüne ait ürünlerin sergilendiği böyle bir fuarı çadırda açmanın Ankaraya yakışmadığı söyledi.

Ankarada horoz fazla

Bugün Türkiyenin dört bir yanında çok güzel fuar alanları bulunduğunu anlatan Özdebir, Ama Ankarada horoz biraz fazla olduğu için sabah olmuyor. İnşallah fuar alanını da açacağız. Geçen yıl Türkiyede 823 bin 60 daire için inşaat ruhsatı verilmiş. Bunlardan 60 bin tanesi de Ankarada. Sektörün büyüklüğünü bu dairelerin donanımı, inşaası, dekorasyonu, dış cephesi, penceresi, kapısı da düşünüldüğünde daha iyi anlaşılabilir dedi.

Çok önemli bir sektör

Özdebir, Türkiyede eskimiş bir konut stoğu ve yeni deprem yönetmeliğine uymayan binaların bulunduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

Sektör çok önemli bir sektör. Müteahhitlik sektörü de Türkiye için son derece önemli bir sektör. Türkiyenin Çinden sonra dünya 2incisi olduğu bir sektör. Sektörün en önemli sorunlarından biri, sanayinin de ana sorunu olan aşırı değerli Türk lirası. Bu Türk mallarının yabancı ürünlerle rekabetini olumsuz etkiliyor. Türk mallarının bırakın dış piyasada iç piyasada bile rekabet etmesini zorlaştıran, haksız rekabet sağlayan bir durum.

Ekonomiyi soğutmak yerine, yapısal sorunlarımızı çözecek tedbirler almamız lazım. Ara malları ithalatında çok ciddi bir dışarıya dönük yapı var. Bunu azaltacak tedbirlerin alınması lazım. Sadece demir çelik ürünleri için ülke olarak 14 milyar dolar ödedik. O halde kendi madenlerimizi çalıştırmamız lazım. Kendi öz kaynaklarımıza dönmemiz lazım. Bunun gibi tedbirleri almadığımız sürece, sadece para politikalarıyla büyümekte olan sanayimizi sıkıntıya sokmaktan, orta ve küçük boy işletmelerimizi büyümesini sekteye uğratmaktan başka bir işe yaramaz.

Fuar alanına ihtiyaç var

BİRLEŞİK İnşaat Müteahhitleri Federasyonu (BİM-FED) Genel Başkanı Mustafa Şahin, Ankaranın çok daha kapsamlı ve büyük bir fuar alanına ihtiyaç duyduğunu belirterek, bu konuda federasyon olarak de ellerinden gelen desteği sağlamaya hazır olduklarını söyledi.

İnşaat sektörünün Türkiye ekonomisinin lokomotifi olmaya devam ettiğini ifade eden Şahin, Ülkemiz çok zor günlerden geçti. Geçmeye de devam ediyor. Buna rağmen Türk yatırımcısı, Türk sanayicisi var olan bütün sermayesini, imkanlarını masaya yatırarak ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam ediyor. Ancak devletimizi yönetenlerden ve hükümetimizden beklentilerimiz inşaat sektörü adına çok daha büyük dedi.
Hürriyet


Geri Dön