25 / 04 / 2024

5 yıllık imar programı nasıl yapılır?

5 yıllık imar programı nasıl yapılır?

Belediyelerin imar planlarının yürürlüğe girmesinden en geç 3 ay içinde, imar planını tatbik etmek üzere 5 yıllık imar programlarını hazırlamaları gerekiyor. Peki, 5 yıllık imar programı nasıl yapılır?



5 yıllık imar programı nasıl yapılır?

Belediye ve mücavir alan sınırları içinde ve dışında kalan yerlerde yapılacak planlar ile inşa edilecek resmi ve özel bütün yapılar 3194 sayılı İmar Kanunu hükümlerine tabi oluyor.


Bu alanlar içerisindeki yapılaşmalar için imar planları hazırlanıyor. Hazırlanan imar planları; Nazım İmar Planı ve Uygulama İmar Planından meydana geliyor.


Bu planların uygulamaları için ise yine belediyeler tarafından 5 yıllık imar programı geliştiriliyor. Belediyelerin imar planlarının yürürlüğe girmesinden en geç 3 ay içinde, bu planı tatbik etmek üzere 5 yıllık imar programlarını hazırlamaları gerekiyor. Peki, 5 yıllık imar programı nasıl yapılır?


5 yıllık imar programlarının hazırlanması ile ilgili esaslar İmar Kanunu kapsamında madde 10'da şu şekilde açıklanıyor:


Madde-10

"Belediyeler; imar planlarının yürürlüğe girmesinden en geç 3 ay içinde, bu planı tatbik etmek üzere 5 yıllık imar programlarını hazırlarlar. Beş yıllık imar programlarının görüşülmesi sırasında ilgili yatırımcı kamu kuruluşlarının temsilcileri görüşleri esas alınmak üzere Meclis toplantısına katılır. 


Bu programlar, belediye meclisinde kabul edildikten sonra kesinleşir. Bu program içinde bulunan kamu kuruluşlarına tahsis edilen alanlar, ilgili kamu kuruluşlarına bildirilir. 


Beş yıllık imar programları sınırları içinde kalan alanlardaki kamu hizmet tesislerine tahsis edilmiş olan yerleri ilgili kamu kuruluşları, bu program süresi içinde kamulaştırırlar. Bu amaçla gerekli ödenek, kamu kuruluşlarının yıllık bütçelerine konulur. 


İmar programlarında, umumi hizmetlere ayrılan yerler ile özel kanunları gereğince kısıtlama konulan gayrimenkuller kamulaştırılıncaya veya umumi hizmetlerle ilgili projeler gerçekleştirilinceye kadar bu yerlerle ilgili olarak diğer kanunlarla verilen haklar devam eder."



İmar planı nasıl kesinleşir?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön