26 / 04 / 2024

50 bin kişilik stat, güneş enerjisiyle aydınlatılacak

50 bin kişilik stat, güneş enerjisiyle aydınlatılacak

Tayvan'ın Kaohsiung kenti, 16-26 Temmuz tarihleri arasındaki Dünya Spor Oyunları'na ev sahipliği yapacak



Bu büyük etkinlik için inşa edilen stadyum, tamamen güneş enerjisiyle aydınlatılacak. 50 bin kişilik stadyumun çatısı güneş pilleriyle kaplandı.  
 
Mimari açıdan da dikkat çeken güneş pilleri, Tayvanlı Lucky Power Technology tarafından üretildi. Japon mimar Toyo Ito'nun dizayn ettiği stadyumun çatısında 8 bin 844 güneş pili yer alıyor. Bu paneller, çatıda toplam 14 bin 155 metrekarelik alanı kaplıyor. Panellerin gündüz ürettiği enerji, gece saha içerisinde 3 bin 300 metrekarelik bir alanı aydınlatacak.

Stadyumda müsabaka olmadığı zamanlarda güneş pilleri ile üretilen elektrik, kentin şebekesine verilecek. Bu sayede yapı, çevresindeki yerleşim birimleri için de enerji üretmiş olacak. Çatıya monte edilen güneş pilleri, yıllık 1,14 milyon kilovat saat elektrik üretimi kapasitesine sahip. Böylece yıllık 660 ton karbondioksit doğaya salınmamış olacak. Stadyumun resmi açılışı önümüzdeki günlerde yapılacak. Uzmanlar çevreye hiçbir zarar vermeyen stadyumun, gelecekte tamamen güneş enerjisiyle çalışacak pek çok yapıya da ilham kaynağı olacağını belirtiyor. Kaohsiung'da 11 gün sürecek oyunlar boyunca 99 ülkeden 4 bin 500 sporcu, 35 dalda madalya için ter dökecek.
Zaman


Geri Dön