29 / 03 / 2024

55 şehirde 243 yeni otel inşa edilecek!

55 şehirde 243 yeni otel inşa edilecek!

Bu yıl verilen teşviklerle birlikte 55 şehirde 243 yeni otel daha inşa edilecek. Yeni otel projeleri için 3.9 milyar TL yatırım hayata geçirilirken, yeni otellerin 45’i İstanbul, 37’si Antalya’da olacak.



Turizmin çeşitlendirilmesine paralel bu yıl Anadolu illerindeki otel yatırımlarında dikkat çeken bir artış meydana gelirken, turizmin iki lokomotif kenti İstanbul ve Antalya’nın ağırlığı devam ediyor. Bu yıl toplam 62 bin yataklık proje için alınan teşvik belgelerinin yarısı İstanbul ve Antalya’daki yatırımlara gitti. 


Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB), Ekonomi Bakanlığı’nın Ekim 2014 dönemine ait ‘Yatırım Teşvik Belgeleri’ne ilişkin verileri değerlendirdi. Buna göre, Ocak-Ekim 2014 dönemini kapsayan 10 aylık dönemde, 55 şehirde yeni yatırım yapılacak otel sayısı 243’e, yatak sayısı ise 62 bin 253’e yükseldi. Toplam yatırım miktarı 3 milyar 926 milyon dolara ulaşırken, yatırımlar bittiğinde 14 bin 662 kişiye yeni istihdam yaratacak.


Antalya’da devasa oteller


Otel yatırımlarında Ocak-Ekim 2014 döneminde en fazla teşvik belgesi toplam 9 bin 618 yataklık 45 otel için İstanbul’da alındı. İkinci sıradaki Antalya’da 37 proje teşvik belgesine bağlandı. Ancak Antalya’da teşvik alan proje sayısı İstanbul’dan az olmasına rağmen yatak kapasitesi 20 bin 266 adet ile İstanbul’un iki katı düzeyinde bulunuyor. Yani Antalya’da fiziksel olarak devasa tesislerin yatırımları sürüyor.


Yeni otel yerine modernizasyon


Raporu değerlendiren TUROB Başkanı Timur Bayındır, Ocak-Ekim 2014 döneminde teşvik belgesi alan il sayısının 55’e çıktığına dikkat çekti. Bayındır “Yatırımların ülke geneline yayılmasından memnuniyet duyuyoruz. Artvin, Karabük, Karaman ve Tokat  ilk kez yer aldı. Otellerin yoğun olduğu Antalya, İstanbul, Muğla gibi şehirlerimizde ise teşvik belgelerinin yeni yatırımlar yerine modernizasyon veya yenileme yapan otel işletmelerine verilmesinin sektörümüze daha fazla katkı sağlayacağını öngörüyoruz” dedi.


Star


Geri Dön