26 / 04 / 2024

6 maddede konut siteleri ve merkezi ısıtma sistemi!

6 maddede konut siteleri ve merkezi ısıtma sistemi!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için " konut siteleri ve merkezi ısıtma sistemi " konusunu ele aldı. İşte, Nihat Dönmez'in yazısı...



1. Belli bir m2-in üzerindeki binalardan oluşan siteler;  5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu (Kanun No. 5627), (Kabul Tarihi: 18/4/2007) gereğince; yayınlanan  “Bayındırlık ve İskan Bakanlığının (Resmi Gazete Tarihi: 14/04/2008, Resmi Gazete Sayısı: 26847-Mükerrer) Merkezi Isıtma Ve Sıhhi Sıcak Su Sistemlerinde Isınma Ve Sıhhi Sıcak Su Giderlerinin Paylaştırılmasına İlişkin Yönetmeliği “ esaslarına göre blok bazında merkezi sistem ile ısıtılmakta ve sıcak su da bu sistem üzerinden elde edilmektedir.


2.Merkezi ısınma ve sıhhi sıcak su sistemi kazanlarıyla, sıhhi ve elektrik tesisatı ile, merkezi ısınma kat istasyonları ve bu istasyonlardaki ekipmanıyla, PM-i ile, kattaki odası ve içinde dolaşan akışkanı, termostatik vanası ile bir bütündür ve açıkça Kat Mülkiyet Kanunu ile yukarıda anılan yönetmelik mevzuatı çerçevesinde ortak yer ve şeylerdendir. 


3.Yani sisteme kişi veya kişilerce yönetmelikte sorumluluk yüklenmiş site yönetiminin dışında müdahale edilmesi hukuken ve idari olarak ciddi sorunlara yol açacak yasal işlem gerektirmektedir.


4.Bağımsız bölüm dışında ve içindeki tüm merkezi ısıtma ve sıhhi sıcak su ekipmanları o bağımsız bölüme tahsis edilmiş ortak şeylerdir. Sisteme veya başka bir bağımsız bölüme zarar veren arızalı parçalar o bağımsız bölümce mutlaka değiştirilir / değiştirtilir. Bunu yapmamakta direnen bağımsız bölümün arızalı ekipmanı sistemin sağlığını koruyacak asgari bütçeli malzeme site yönetimince   resen değiştirilir ve o bağımsız bölüme KMK gereğince ortak alan ve şeylerin bakım sorumluluğu ve müsaade mecburiyeti kapsamında resen  fatura edilir.


5. Merkezi ısıtma ve sıhhi sıcak su gider-gelirleri işletme projesine dahil değildir, ayrı bir bütçesi ve yönetmeliği vardır.


6.Merkezi ısıtma teknik olmanın yanında sosyal bir olaydır ve mutlaka konu ile ilgili atanmış bir komisyon üzerinden defterli kararlarla yönetilmelidir 


http://www.konutsitesiyonetimi.com/SITEYONETIMLERINEHIZMETTEKLIFIMIZ.pdf


Nihat DÖNMEZ Site Yönetimleri Danışmanı

Makine Mühendisi-Emlak Müşaviri- Üniversite Eğitmeni 


9 maddede site yönetimine malik müdahalesi!



Geri Dön