25 / 04 / 2024

6 maddede site yönetimlerinde denetim rehberi!

6 maddede site yönetimlerinde denetim rehberi!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için " site yönetimlerinde denetim rehberi " konusunu ele aldı. İşte, Nihat Dönmez'in yazısı...



1) Site Denetim rehberi,  imalatçı firmanın sözleşme yaptığı site yönetimleri danışmanınca hazırlanır, hazırlanmalıdır. Aslında bu plan site yönetim kurulu için çizilen verimli yol ve tavsiyeleri içeren bir rehberdir,  kat malikleri kurulu adına site denetim kurulunca yönetimin nasıl denetleneceği konusunda bir kılavuz olarak değerlendirilmiştir.  İnşaat safhasında, aidatları belirleyecek giderler asgari seviyede tutulur, vaziyet planı sitede hayatı kolaylaştırır şekilde oluşturulur ve yönetim kuruluna bunlara uygun hazırlanan rehber aynı zamanda denetlenebilir detaylar içerir.


2) Bu tip bir rehberi olmayan sitelerde, maalesef denetici olarak seçimle atanan malikler site yönetiminin denetimini mali bir prosedür olarak görmektedir. Oysa,  konut sitelerinin yönetimi vardır da tüzel kişiliği yoktur,  vergi numarası vardır da vergi usul kanununa tabi değildi, muhasebesi vardır da Türkiye Muhasebe Standartlarından istisnadır.


3) Sitenin denetiminden sorumlu olan, kat malikleridir. Kat Mülkiyet Kanununa göre,  sekiz ve daha fazla bağımsız bölümü olan an gayrimenkullerde yönetici-yönetim kurulu zorunlu iken, denetici müessesesi mecburi, kanuni, mevzuatsal bir zorunlulukta değildir.


4) Kat malikleri, yönetim planında böyle bir müesseseyi öngörmüş ve site yönetiminin denetimini kendi aralarından bir kişi veya kurula vermiş olabilirler  ( ki genellikle bu uygulama tüm sitelerimizde mevcuttur).


5) Temel mevzuata uygun, site yönetimleri felsefesi ve yaşam kültürü ile komşuluk hukukuna paralel Site Denetim Rehberi maalesef bir çok sitemizde bulunmamaktadır. 


6) Denetim rehberi olmayan sitelerde, komşuluk hukuku değil, adli hukuk devrede olur, birincisi kahve içmeye, diğeri ise adliyeye  götürür.


http://www.konutsitesiyonetimi.com/SITEYONETIMLERIDANISMANICV.pdf 


Nihat DÖNMEZ Site Yönetimleri Danışmanı

Makine Mühendisi-Emlak Müşaviri- Üniversite Eğitmeni 



Site yönetiminin karşılaması gereken 3 hizmet!


Geri Dön