25 / 04 / 2024

6 soruda konutta KDV düzenlemesi!

6 soruda konutta KDV düzenlemesi!

Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Peki, KDV oranları nasıl belirlendi? İşte 6 soruda konutta KDV düzenlemesi..



Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına, İndirimli Orana Tabi İşlemlerde İade Edilecek Verginin Alt Sınırının Tespitine Dair Karar, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.


Böylece konutta KDV oranları da belirlenmiş oldu. Peki, hangi konutlar için yüzde 8, hangileri için yüzde 18 oranında KDV uygulanacak? Konutta yüzde 1 KDV var mı? İşte merak edilenler..


1. Konutta yüzde kaç KDV oranları uygulanacak?

Bakanlar Kurulu Kararı gereğince konutta yüzde 8 ve 18 KDV oranları uygulanacak.


2. Konutta yüzde 1 KDV uygulaması var mı?

Konutta yüzde 1 KDV uygulaması bulunmuyor.


3. Yüzde 8 KDV hangi konutlar için uygulanacak?

Yapı ruhsatı 1 Ocak'tan sonra alınan konut inşaatı projeleri ile kamu tarafından ihalesi 1 Ocak'tan itibaren yapılacak konut inşaatı projelerinde ise metrekare vergi değeri 1.000 lira ile 2.000 lira arasında olan konutların tesliminde yüzde 8 olarak uygulanacak.


4. Yüzde 18 KDV hangi konutlar için uygulanacak?

Yüzde 18 KDV, 2.000 lira üzerinde olan konutların tesliminde  uygulanacak.


5. 1 Ocak 2013 ile 31 Aralık 2016 tarihleri arasındaki konutların KDV'si nasıl alınacak?

Ruhsatı 1 Ocak 2013 ile 31 Aralık 2016 tarihleri arasında alınan konutların metrekare vergi değeri 500 lira - 1.000 lira arasında olan konutların tesliminde yüzde 8 KDV, 1.000 lira ve üzeri konutların tesliminde ise yüzde 18 KDV uygulanacak.


6. Konutta KDV uygulaması ne zamana kadar geçerli?

Maliye Bakanı Naci Ağbal, bu konu hakkında "Geçen yılın eylül ayında başlayıp (bu yılın) mart sonunda biten konut teslimlerinde KDV indirimi vardı. Konut teslimlerindeki yüzde 18 KDV'yi yüzde 8'e düşürmüştük. Bu süreyi mart sonundan eylül sonuna uzatıyoruz." şeklinde açıklama yaptı.




Konutta KDV ve damga vergisine yeni düzenleme!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön