20 / 04 / 2024

60 yaşını geçene tersine mortgage!

60 yaşını geçene tersine mortgage!

ABD'de son yılların en popüler finansman modellerinden biri konumunda olan " reverse mortgage " Türkiye'de de tartışılmaya başlandı. ABD'de 2013'te 15.3 milyar dolarlık işlem oldu...



ABD'de son yılların en popüler finansman modellerinden biri konumunda olan "reverse mortgage" Türkiye'de de tartışılmaya başlandı. ABD'de 2013'te 15.3 milyar dolarlık işlem oldu. 



Türkiye gayrimenkul sektörü son yıllarda hızlı bir gelişim sürecinden geçiyor. Eğitim düzeyinin ve kişi başı gelir düzeyinin artmasıyla birlikte daha iyi yaşam şartlarında yaşama isteğine paralel hızla yükselen yeni ve modern yapılarla birlikte son yıllarda hükümetin gayrimenkul sektörüne verdiği teşvikler söz konusu sektörün iştahını kabartıyor. 


Metropol şehirlerde başlayan kentsel dönüşümün büyük bir hızla devam etmesinin yanında bankacılık sektörü de ekonomideki istiklarla beraber kredi kanallarında daha uzun vadeli konut kredileri vermeye başlarken, doğum yeri ABD olan konut kredi türü olan mortgage'e yönelik farklı ürünlerde yavaş yavaş dillendirilmeye başladı. 


2008 yılında ABD'de başlayan mortgage kaynaklı ekonomik kriz söz konusu ülkede büyümeye farklı bir ivme kazandırmak ve 60 yaş üstü kesimin de ekonomiye destek olabilmesi, sağlık giderlerini rahatlıkla karşılayabilmesi ve iyi bir hayat sürmesi amacıyla "reverse mortgage" adı aldında ürünlerin çıkmasına yol açtı. 


2008 yılı itibariyle ABD'nin önde gelen bankaları tarafında sunulmaya başlanan söz konusu ürün büyük bir ilgi gördü. Amerika'da 2011 yılında Bank of America ve VVells Fargo gibi iki dev banka reverse mortgage birimlerini kapatmış olsalar da bugün reverse mortgage kullanımı tekrar artış göstermeye başladı. 


2013 yılında 15.3 milyar dolarlık reverse mortgage işlemi yapılırken, bu hacim 2012'ye göre yüzde 20 artışı ifade ediyor.Rekor kullanım olan 2009 yılında ise işlem hacmi 30.2 milyar dolar olarak kayıtlara geçmiş. Reverse mortgage, Türkçe'ye tersine mortgage olarak çevriliyor. Bu ürünle 60 yaş üstünde ev sahibi olan kişi, bankaya evini uzun vadede satmış oluyor. 


Fakat bankaya sattığı evden hayatının sonuna kadar çıkmıyor. Reverse mortgage ABD'de emekli olmuş yaşlı kesimin elindeki gayrimenkulu daha rahat çıkarması için bulunmuş bir yöntem olarak da adlandırılıyor.


Ekonomi Gazetesi 


Geri Dön