19 / 04 / 2024

65 yeni otel açılacak!

65 yeni otel açılacak!

Türkiye'de otel yatırımı yarışı, 30 yıl önce, turizmin başkenti olarak anılan Antalya'da başlamıştı. İkinci dağa kent otellerinde yaşanıyor. Kıyı otelciliğinden şehir otelciliğine doğru evrilen turizm yatırımlarında istanbul hala cazibesini koruyor...



Türkiye'de otel yatırımı yarışı, 30 yıl önce, turizmin başkenti olarak anılan Antalya'da başlamıştı. İkinci dağa kent otellerinde yaşanıyor. Kıyı otelciliğinden şehir otelciliğine doğru evrilen turizm yatırımlarında istanbul hala cazibesini koruyor. Fakat Samsun, Adana, Malatya, Konya ve Kayseri gibi sanayisi ve turizmi gelişen kentlerde de Hilton'dan Marriot'a, Sheraton'dan Accor'a kadar dünyaca ünlü zincirler yatınm yapmak için yanşıyor. Bu zincirler, son iki yılda, Türkiye'de daha önce olmayan Hilton Garden Inn, Hampton By Hilton, Park Inn gibi markalarını da Anadolu'nun çeşitli kentlerinde açmaya başladı. 


Ekonomist dergisi olarak Anadolu'ya uzanan otel yarışında gelinen son durumu araştırdık. Turizmin global devleri yanında Anemon, Dedeman, Titanic gibi yerli zincirlerin de otel yatırımı planlarını ortaya koyan sonuçlara ulaştık. 


Araştırmamıza göre, 2013'ün kalan dönemi ile 2016 yılı arasında Türkiye genelinde 4 ve 5 yıldızlı 65 otel ile 38 bin 853 yatağın devreye girmesi ve yaklaşık 21 bin kişiye istihdam yaratılması bekleniyor. 


2012 yılı verilerine göre, Türkiye'de turizm yatırım belgeli 960 tesiste 273 bin 877 yatak, turizm işletme belgeli 2 bin 870 tesiste ise 706 bin 19 yatak kapasitesi bulunuyor. Yeni oteller devreye girdiğinde bu yatak kapasitesine hatın sayılır bir ekleme yapılacak. 

Bu süreçte büyük yatırımcıların yanı sıra Sarar Grubu, Aydoğan inşaat, Petek Tekstil gibi tekstil ve inşaat firmalarının da otel yatırımı planlan bulunuyor. 


Yatırım yanşında istanbul'un yanında Kayseri, Denizli, Bursa, Samsun, Konya, Eskişehir ve Gaziantep de iş ve turizm potansiyellerinin son yıllarda artması nedeniyle öne çıkıyor. 


LÜKS ZİNCİRLER GELİYOR


Hilton, Marriot, Sheraton, Accor gibi uluslararası otel zincirlerinin yanı sıra son yıllarda Mandarin, Raffless gibi üst segment lüks otel markalarının da istanbul ve Bodrum gibi yerlerde otel yanşına girmeleri, Türkiye'nin turizmde geldiği noktayı ortaya koyuyor. 


Mandarin gibi lüks markaların Türkiye'ye gelmesine aracılık eden Servotel Kurucu Ortağı Ömer Isvan, Türkiye'ye önümüzdeki 2-3 yıl içinde ağırlığı lüks markalar olmak üze1 re 10 yeni otel markasının daha gelmesini beklediklerini söylüyor. 


Türkiye'nin çeşitli kentlerinde - turizm ve iş potansiyelinde yaşanan gelişimin yabancı zincirleri bu kentlere yatırım yapmaya yönlendirdiğine işaret eden Isvan şunlan söylüyor: "Kıyı bölgelerine yapılan - otel yatırımlarında da üst segment lüks markalara doğru bir kayma söz konusu. Önümüzdeki dönemde KaşÇeşme arasında lüks segment markalan görebiliriz. Çünkü bu şeridi mercek altına alan markalar olduğunu duyuyoruz. Bunda Mandarin'in Bodrum'a gelmesi itici bir güç oldu.


Başka markaya işletmeye verilecek A plus markalarının yanı sıra uluslararası zincirler 3-4 yıldızlı markalanyla da Türkiye'de yer almanın gayretinde. Bu gruplar içinde en dikkat çekici yatırımcılar ise Wyndham Hotel Group, The Rezidor Group, The Address Hotels, Stanvood Group olarak sıralanıyor. 


Son iki yıldır Türkiye pazarında birbiri ardına otellerini açan bu gruplar önümüzdeki beş yıl içinde A plus'tan 3-4-5 yıldızlıya kadar Türkiye'de olan ve olmayan markalan ile birçok yeni otel daha açma planlarını geçtiğimiz yıl açıklamışlardı. 



Diyarbakır, Hampton by Hilton Kayaşehir'in de bulunduğu altı otel yıl sonuna kadar açılacak. Özelleştirme ihaleleri ve taahhüt işlerinde öne çıkan Makyol da, Le Meridien İstanbul, Mövenpick İstanbul, Doria Hotel Bodrum ve Kaş Marina gibi turizm yatınmlannın sahibi. Grup, önümüzdeki dönemde turizmde de büyüme planlan yapıyor. 


Makyol Turizm Grup Başkanı Göktuğ Özdemir, önümüzdeki dönemde İstanbul'da 4 veya 5 yıldızlı otel yatırımı planladıklarını söylüyor. 


Stanvood Grubu ve Mövenpick Grubu ile birliktelikleri olduğunu hatırlatan Özdemir, "Son dönemde bütün markalarla görüşmeler yapıyoruz. 


Geliştirilecek projeye uygun olabilecek bir markayı getirebiliriz. İstanbul'a getirilecek yeni marka neredeyse kalmadı. Yeni marka olmasından çok doğru yerde doğru marka olmasını istiyoruz" diyor. 


54 SEKTÖRÜ BESLİYOR A plus 100 odalı ve 200 yataklı bir otelin yatırım tutan arsa bedeli hariç ortalama 150 milyon dolar seviyesinde olurken, 3-4 yıldızlı 100 odalı ve 200 yataklı bir otelin yatırım tutan ise ortalama 15 milyon dolar seviyesinde gerçekleşiyor. 

4 yıldızlı bir otelde oda başına bir personel düşerken, 5 yıldızlı bir otelde oda başına 1,5-2 personel, gerçek anlamda bir butik otelde ise oda başına 2 personel düşüyor. 


Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Murat Ersoy, İstanbul'da faaliyete geçen 5 yıldızlı bir otelin sekiz yılda, Anadolu'da 10-12 yılda, kıyı bölgelerinde ise 15 yılda kendisini amorti ettiğini söylüyor. 


Türkiye'de turizm yatınmlannın artık kıyı bölgelerinden şehir otellerine kaydığına işaret eden Ersoy, "İstanbul şehir otelciliğinde hala cazibesini koruyor. Yerli ve yabancı yatırımcılar istanbul'a yatırım yapma konusunda hala iştahlılar. Bununla birlikte iş yaşamı gelişen, kültür turizminde öne çıkan kentler de yatırım alıyorlar" diyor. 


Bu yatırımlar sadece otel yatırımcısına ya da işletmecisine kazandırmıyor. Otel yatırımlarının gerçekleştirildiği kentlerin ekonomilerine de dinamizm katıyor. Ersoy, bir otelin yapım aşamasından işletme aşamasına kadar bulunduğu kentte önemli ekonomik hareketlilik yarattığını, istihdama önemli bir katkı sağladığını söylüyor. 


Ersoy, 4 ve 5 yıldızlı bir otelin yapım ve işletme sırasında inşaattan, boyaya, tekstilden kırtasiyeye, porselenden cam eşyaya, elektronikten beyaz eşyaya, gıdadan temizliğe kadar 54 farklı sektöre iş fırsatı doğurduğuna işaret ediyor. 


YERLİLER DE GERİ KALMADI 


Türkiye'nin ilk yerli markalarından biri olan Dedeman Grubu, bilindiği gibi büyüme hedefi doğrultusunda Dedeman markasının ardından Dedeman Park markasını da oluşturdu. Bu marka ile ilk otelini geçen yıl nisan ayında Denizli'de açan Dedeman Grubu, bu markayı Anadolu'nun başka kentlerine de yaymaya çalışıyor. 


Mayıs ayında Dedeman Erbil otelinin açılması ile birlikte yurtiçi ve yurtdışında 14 şehirde 16 otele ulaştıklarını söyleyen Dedeman Hotels&Resorts International Yönetim Kurulu Üyesi Rıfat Dedeman, grup bünyesindeki iki marka için de pek çok projenin önlerinde olduğunu vurguluyor. 


Dedeman ve Dedeman Park markalan için henüz sonuçlanmayan ancak imza aşamasına gelmiş projelerden söz eden Dedeman, şunlan söylüyor: "Bu yıl Dedeman ve Dedeman Park markalarımızla birçok kentte yeni projeler geliştiriyoruz. Dedeman Park markamızın ikinci otelini Gaziantep'te açtık. Bu arada İstanbul Bostancı'da Dedeman ve Dedeman Park olarak iki otelimiz yıl sonuna kadar açılacak. Yurtdışında ise Moskova'da Dedeman Park otelimiz açılacak. 2014'ün ilk çeyreğinde Kazakistan'da Dedeman Oskemen otelimiz, 2015'in ilk çeyreğinde Dedeman Park Levent otelimiz devreye girecek." ANADOLU ATAĞI Yerli zincirler arasında önde gelen markalardan Koç Holding'e ait Divan Grubu ise otel sayısını 2018'de 38'e çıkarmayı planlıyor. 


Anadolu kentlerinde otel açmayı hep gündeminde tutan Anemon da Türkiye genelindeki 17 oteline  Adana  ve Samsun'un ardından 2014'te  Ankara  ve Kapadokya'da iki otel daha eklemeyi planlıyor. 


Kent otelciliğine geçtiğimiz yıllarda giren isimlerden biri ise Martı Grubu. Martı markası ile resort otelcilik yapan grup, İstanbul'da açtığı otel ile geçtiğimiz yıllarda şehir otelciliğine de adım attı. Grubun İstanbul başta olmak üzere en az riskli bölgelerde şehir otelleri açma planı var. Bu oteller, tur operatörleri ile çalışabilecek oteller olacak. 


LİMAKTAN YENİ HAMLE 


Sekiz oteli ile sektörünün önde gelen isimlerinden olan Limak Turizm Grubu, ciddi bir yatırım hamlesi içinde. Mersin Tarsus'ta bir 4 yıldızlı, bir de 5 yıldızlı otelin inşaatı devam ediyor. KKTC Bafra'da 2015 yılında açılışı yapılması planlanan Limak Babylon ve Dynasty Convention Center projeleri tamamlanmak üzere. 


Özellikle şehir otelciliğinde büyüme hedefleri var. İstanbul Avrupa yakası ve Sultanahmet civarında oteller açılması planlanıyor. Bu bağlamda, arazi ve eski bina araştırmalan sürüyor. 



EKONOMİST



Geri Dön