28 / 03 / 2024

7 maddede giderlerini ödemeyen gayrimenkule ipotek konması!

7 maddede giderlerini ödemeyen gayrimenkule ipotek konması!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için " 7 maddede ortak giderlerini ödemeyen bağımsız bölüme kanuni ipotek konması " konusunu ele aldı. İşte, Nihat Dönmez'in yazısı..



1.Kat malikinin borcu bu yolla da alınamazsa, mahkemece tespit edilen borcunu ödemeyen kat malikinin bağımsız bölümü üzerine, varsa yöneticinin yoksa kat maliklerinden birinin yazılı istemiyle bu borç tutarı için, diğer kat malikleri lehine kanuni ipotek hakkı tescil edilir. 4721 sayılı Türk Medenî Kanununun 893 üncü maddesinin son fıkrası hükmü burada da uygulanır. Kat maliklerinin, gider borcunu ödemeyen kat maliki veya diğer sorumlulardan olan alacakları önceliklidir, (KMK.22). 


2.Kat maliki borçlarını ödemeye yanaşmazsa, alacak kiracıdan da tahsil edilemezse, yönetimin icra yolu ile takibe geçme hakkı vardır. 


3.Ancak bunun yanında yönetici veya kat maliklerinden biri dilerse mahkemeye başvurarak alacak miktarının mahkeme kanalıyla da tespit ettirebilir.


4.Bu şekilde alacak miktarı mahkemece tespit edilmişse, yöneticinin veya kat maliklerinden birinin tapu dairesinden yapacağı talep ile borcunu ödemeyen bağımsız bölüm üzerine kanuni ipotek tescil edilir. 


5.Kanuni ipotek için kesinleşmiş mahkeme kararının ibrazı gerekir. Mahkeme kararında belirtilen alacaklılar lehine ipotek tescil edilir. Alacaklı sütununda diğer bağımsız bölüm maliklerinin isimleri yazılır.


6.Talep eden kimselerin ipoteğinin harç ve damga vergisini ödemesi gerekir. Aksi halde kararın varlığı beyanlar sütununa işaret edilmekle yetinilir.


7.Kanuni ipotek hakkından önceden yapılmış bir sözleşme ile vazgeçilmesi mümkün değildir(MK.893).



http://www.konutsitesiyonetimi.com/SITEYONETIMLERINEHIZMETTEKLIFIMIZ.pdf


Nihat DÖNMEZ Site Yönetimleri Danışmanı

Makine Mühendisi-Emlak Müşaviri- Üniversite Eğitmeni 



4 maddede sitelerde çekilmezlik halleri!


Geri Dön