20 / 04 / 2024

7 maddede site yönetimi işletme projesi hazırlama mevzuatı!

7 maddede site yönetimi işletme projesi hazırlama mevzuatı!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için "7 maddede site yönetimi işletme projesi hazırlama mevzuatı" konusunu ele aldı. İşte, Nihat Dönmez'in yazısı..



1. İşletme Projesi, Kat Mülkiyeti Birliği’nin “Bütçesi”dir. Giderler, genellikle şunlardır:

Yıllık yakıt gideri,yıllık kapıcı, kaloriferci, bekçi, bahçıvan giderleri ve bunların Sosyal Sigortalar primlerinin yıllık tutarı,anataşınmazın ortak yerlerinin ve tesislerinin yıllık bakım, korunma, onarım ve işletme giderleri,anataşınmaz sigortalı ise, yıllık sigorta primi,Site Genel Kurulu’nca / Blok Kat Malikleri Kurulu’nca kararlaştırılmış işler için yıllık giderler,beklenmedik ve acil işler giderleri,kapıcı, bekçi ve benzerlerinin kıdem tazminatları fonu, vs…


2. KMK.md:20’ye göre; kat maliklerinden her biri, aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça;kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak,anataşınmazın sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payları oranında katılmakla yükümlüdür.


3. İşletme Projesi gider endeksli olarak hazırlanır. Bu gideri  karşılayacak şekilde maliklerden  “gider avansı”  toplanır. Gider avansı  demirbaş  giderlerine kapsayıp yıllık olarak hesaplanabilir ve aylara bölünerek toplanabilir , ya da demirbaş kısmının gideri ayrı bir ödeme planına  dahil edilebilir. 


4. İşletme projesi hazırlanırken , kapsadığı dönemin gider kalemleri sıralanır : Enerji  , personel , malzeme, vs.


5. Enerji harcayacak makineler , aydınlatmalar teknik özelliklerine ve çalışma sürelerine endeksli olarak matematiksel bir hesapla bir tablo şeklinde dökülür. Bu makinelerin bakımları , aydınlatmaların muhtemel yedeklemeleri de ayrı bir tabloda toplanır.


6. Personel , ulaşım , ilaçlama , çevre –teknik-temizlik bakım masrafları ayrı ayrı bir hesap tablosuna dökülür.


7. Tüm bu giderler KMK ‘nun 20. maddesi  çerçevesinde İşletme Projesine yansıtılır…


http://www.konutsitesiyonetimi.com/SITEYONETIMLERIDANISMANICV.pdf

Nihat DÖNMEZ Site Yönetimleri Danışmanı

Makine Mühendisi-Emlak Müşaviri- Üniversite Eğitmeni 


Geri Dön