19 / 03 / 2024

7 milyon binanın yenilenmesi gerekiyor!

7 milyon binanın yenilenmesi gerekiyor!

200'den fazla yerde kentsel dönüşüm yapmaya çalıştıklarını belirten Başbakan Binali Yıldırım, "7 milyon binayı yenilemek gerekiyor. Bunları daha baştan düzgün yapmış olsaydık, iki kere masraf olmayacaktı" şeklinde konuştu.



Başbakan Binali Yıldırım, "15 yılda memleketin bir ucundan diğer ucuna uzanan yeni bir Türkiye inşa ettik. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ülkemizi, şehirlerimizi ihya etmek üzere önemli bir hamle başlattık" dedi. Başbakan Yıldırım, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen Çevre Projeleri Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada, kentsel dönüşüm çalışmalarına dikkat çekti. Yıldırım, 200'den fazla yerde kentsel dönüşüm, rezerv alan, riskli alan ilan ettiklerini söyledi. 


100 MİLYARLARCA LİRA DEMEK

İzmir'in bina stokunun yüzde 62'sinin imarsız, kuralsız ve depreme dayanıklılık bakımından sorunlu olduğuna işaret eden Yıldırım, "İstanbul keza... Türkiye çapında olaya baktığımız zaman yanlış hatırlamıyorsam 7 milyon binayı yenilemek gerekiyor. 100 milyar liralardan bahsediyoruz. Peki bunları daha baştan düzgün yapsaydık, önce kanalizasyonu, suyu, parselleri, garajı, yeşil alanı sonra binayı yapsaydık. İki kere masraf olmayacaktı" diye konuştu. Yıldırım, açılışı yapılan tesisler arasında, katı atık depolama ve arıtma tesisinden, temiz hava merkezine varıncaya kadar birçok yatırımın olduğu, ayrıca 340 çevre temizlik aracının çeşitli belediyelere hibe edileceği bilgisini verdi. 


81 ilde 995 milyon lira

Yıldırım, sokakları süpüren temizlik araçlarına ilişkin şunları söyledi: "81 ilde açılışı ve dağıtımı yapılan bu projelerin, araçların ve diğerlerinin toplam bedeli 955 milyon lira. Kaba taslak 1 milyar lira. Yeter ki şehirlerimiz daha yaşanabilir marka şehirler olsun."


Araçlara 'kara kutu' geliyor

Başbakan Yıldırım, törenin ardından Etimesgut'taki Şaşmaz Oto Sanayi Sitesi'ne geçti. Yıldırım, araçlara uçaklardaki, gemilerdeki gibi kara kutu konulacağını söyledi. Yıldırım, "Hemen yarın değil. Bu kara kutu ne yapacak? O aracın bütün seyahatinde ne oldu, ne bitti, hata var mı, hız aşımı, trafik kuralı ihlali var mı? Bunları hep kaydediliyor. İşin sonunda açıyor, herkes kusuruna göre hasara ortak oluyor" dedi.


23 ile 20 milyarlık yatırım talebi geldi

Doğu ve Güneydoğu'da çok genç ve dinamik bir nüfus bulunduğuna dikkati çeken Başbakan Yıldırım, şöyle devam etti: "Bakın daha önce bu alçak terör örgütü, gençlerin gelecek umudunu kararttı. Onlara, dağdan, ölümden başka hiçbir şey vadetmedi. Ama şimdi o gençler, gerçeği gördüler ve gelecek planlarını yapıyorlar. 23 ilimize özel bir kalkınma projesi uyguluyoruz. Bu 23 ilde bugüne kadar müracaatlarda toplam 20 milyarlık yatırım vaadinde bulundular. 115 bin doğrudan eleman çalışacak."


Bir uçtan bir uca yeni bir Türkiye inşa ettik 

Yaptıkları bazı çalışmalara da değinen Yıldırım, şunları kaydetti: "15 yılda memleketin bir ucundan diğer ucuna uzanan yeni bir Türkiye inşa ettik. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ülkemizi, şehirlerimizi, insanımızı ihya etmek üzere önemli bir hamle başlattık. Yaşanabilir marka şehirler bizim AK Parti iktidarının şehircilikteki en önemli hedefidir. Şehirlerimizi 7'den 70'e herkesin huzur içinde, hayatını sürdüreceği bir hale getirmek için gece gündüz çalışıyoruz. Nihai hedefimiz bu. Buna uygun adımlar kararlılıkla atılıyor. Elbet her şey bir anda olmuyor. Bu bir dönüşüm, bu bir ihya hareketi ve zaman içerisinde daha ideal hale gelecek."


4 milyar fidan diktik inanmıyorsan say!

Türkiye'de ilk defa çevreye karşı işlenen suçları kabahat olmaktan çıkarıp, Türk Ceza Kanunu kapsamına aldıklarını anımsatan Yıldırım, çöpsüz temiz şehirler için katı atık depolama sayısını 15'ten 83'e çıkardıklarını, atık çöp toplama tesislerinde elektrik ürettiklerini belirtti. Başbakan Yıldırım, 5 yılda 4 milyar fidan diktiklerine dikkati çekerek, "Bazıları itiraz ediyor. Efendim nasıl oluyor? İnanmıyorsan say kardeşim. Biz diktik, senin de işin gücün yoksa say" ifadelerini kullandı.


Kayseri'ye hızlı tren müjdesi

Vatandşın hızlı tren özlemini gerçeğe çevirdiklerini de belirten Yıldırım, Kayseri'ye de hızlı tren geleceğini ifade ederek, "Ankara, Yozgat tarafından Yerköy'den sağa sapacağız, Güneydoğu'ya doğru pat 144 kilometre sonra ver elini Kayseri" dedi.


Akşam



Haber Anayurt'ta şöyle yer aldı:


Başbakan Binali Yıldırım zaman darlığı nedeniyle açılış ve temel atma törenlerinin tek tak yapılması yerine toplu yapıldığını söyledi. 


Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Kültür Kongre Merkezi'nde düzenlenen Çevre Projeleri Açılış Töreni'nde konuşan Yıldırım "Kendi elimizle yaptığımız hataları şimdi daha fazla para harcayarak kentsel dönüşümle düzeltmeye çalışıyoruz. 200'den fazla yerde kentsel dönüşüm alanı ilan ettik. 7 milyon binayı yenilemek gerekiyor" dedi. 


Yatırımların devamının geleceğini belirten Yıldırım kentlerdeki mimari çirkinliğe de dikkat çektiği konuşmasında şunları söyledi: 


Şehir bir medeniyettir. Şimdi yapılan şehirler bakıyorsunuz, binalar büyük ve heybetli ama ruh yok. Biz o yüzden yatay mimari diyoruz. Hiçbir zaman şehircilik konusunda öyle geldi, böyle gider demeyeceğiz. Cumhurbaşkanımız da belediyecilikten geliyor. İstanbul'u o zor zamanlarında o yoksunluktan kurtarmış ve bugünlerin alt yapısını oluşturmuştur. 15 sene geçti, ilk günlerden beri yanlışları doğruya çevirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Kendi elimizle yaptığımız hataları şimdi daha fazla para harcayarak kentsel dönüşümle düzeltmeye çalışıyoruz. 200'den fazla yerde kentsel dönüşüm alanı ilan ettik. İzmir'in yüzde 62'si bina stokunun imarsız kuralsız ve depreme dayanıklılık bakımından sorunlu. İstanbul hakeza. Tüm Türkiye'de olaya baktığımız zaman 7 milyon binayı yenilemek gerekiyor. 


Yapılanları da görelim, 15 yılda nerelere geldiğimizi milletimiz görüyor ve takdir diyor, her seçimde de arkamızda duruyor. 15 yılda Türkiye'nin çehresini değiştirdik. Yollar, yol ve su medeniyettir. Ülkemizi bölünmüş yollarla, hızlı trenlerle, modern havaalanları ile birbirine bağladık. Bölünmüş yol miktarını 3 kat artırdık. 15 yılda 81 ilde 755 bin konut inşa ettik. 


En son aldığımız karar, millet bereketli topraklara bina fabrika yapıyor. Şimdi tarım bakanlığımız bir karar aldı, Türkiye genelinde 184 tane ova var bu ovaları tarımsal sit alanları ilan ettik. Bunun dışında başka bir amaçla kullanılamayacak. 


187 proje, 162 bin konutluk devam eden iş var. Alçak terör örgütünün Güneydoğu'da yaptıkları hendeklerle yerle bir olan binaları yeniliyoruz. Şimdi diyorlar ki referandumdan evet çıkarsa bittik, evet biteceksiniz. Kürtsünüz, Kürtlüğünüzle iftihar edin. Terör örgütünün sizle ilgisi yok, işi gücü size hayatı zindan etmek. 


Dünyada 3 tane terör örgütüyle başka bir ülke daha yoktur. FETÖ, PKK ve DEAŞ. Dünya DEAŞ'la mücadele ediyormuş gibi davranıyor ama mücadele eden yok. 3 milyon sığınmacıya ev sahipliği yaptık, göçmen 50 bin kişiyi ölümden döndürdük. 


Milletimiz inşallah 16 Nisan'da 2023 hedefleri doğrultusunda Türkiye'nin önünü açacaktır.


Anayurt


Geri Dön