16 / 04 / 2024

7 yeni havalimanı daha geliyor!

7 yeni havalimanı daha geliyor!

Her 100 kilometrede bir havalimanı projesi kapsamında, Yozgat, Rize-Artvin, Bayburt-Gümüşhane (Salyazı), Niğde-Aksaray, Karaman, İzmir Çeşme Alaçatı ve Batı Antalya havalimanlarının yapımı planlanıyor.



AA muhabirinin, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı  verilerinden derlediği bilgilere göre, ulaştırma sisteminin en önemli  dişlilerinden biri olan havacılıkta 2003'ten bu yana sektörün gelişmesi için  köklü adımlar atıldı. Bütçe dışında alternatif finans ve yatırım kaynaklarıyla  gerçekleştirilen kamu-özel iş birliği çerçevesinde hayata geçirilen projelerle  özel sektörün sivil havacılıkta önü açıldı. Seyahat maliyetlerinde düşüş  yaşanırken, havayolunun "halkın yolu" olması sağlandı.


Aktif havalimanı sayısı 55’e çıkan yurt içi uçuş ağına, gelecek  dönemde Yozgat, Rize-Artvin, Bayburt-Gümüşhane (Salyazı), Niğde-Aksaray, Karaman,  İzmir Çeşme Alaçatı ve Batı Antalya havalimanlarının eklenmesi planlanıyor.


Yurt içinde havayolunu kullanan vatandaşların ve yabancı konukların  yüzde 90’ı karayoluyla 100 kilometre yol alarak herhangi bir havalimanına  erişebiliyor. 2023’te havayolunu yurt içinde kullanan her birey, 100 kilometre  mesafe katettikten sonra herhangi bir havalimanına ulaşabilecek.


7 yeni havalimanı daha geliyor!


YURT DIŞI UÇUŞ AĞI YÜZDE 372 ARTTI

Havacılık sektöründe büyük gövdeli uçak sayısı, 162’den 540’a  çıkarken, toplam yolcu sayısı 2003'e göre yaklaşık 6 kat artarak 2015 sonunda 181,5 milyona yükseldi.


Havacılık anlaşması bulunan ülke sayısı, 81’den 167’ye çıkması Türk  sivil havacılığına büyük katkı sağladı. 2003'te 2 havayolu şirketiyle 60 noktaya  uçuş gerçekleştirilen yurt dışı uçuş ağı yüzde 372 arttı. Yurt dışı uçuş ağı, 6  havayolu şirketiyle 116 ülkede 283 noktaya ulaştı.


Yıllık 90 milyon yolcu kapasiteli ve ilk etabı 2018’in ilk çeyreğinde  devreye girecek İstanbul yeni havalimanı, Türkiye'yi dünyanın en önemli transit  merkezlerinden biri haline getirecek. Projenin tamamlanmasıyla Türkiye’nin  havacılık tarihinde yeni bir sayfa açılacak.


AA


Haber Akşam'da şu şekilde yer aldı


Her 100 kilometrede bir havalimanı projesi kapsamında, Yozgat, Rize-Artvin, Bayburt-Gümüşhane (Salyazı), Niğde-Aksaray, Karaman,  İzmir  Çeşme Alaçatı ve Batı Antalya havalimanlarının yapımı planlanıyor.


Türkiye'de havalimanı sayısı hızla artmaya devam ediyor. Her 100 kilometrede bir havalimanı projesi kapsamında Yozgat, Rize-Artvin, Bayburt-Gümüşhane (Salyazı), Niğde-Aksaray, Karaman, İzmir Çeşme Alaçatı ve Batı Antalya havalimanlarının yapımı planlanıyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı verilerinden derlenen bilgilere göre, ulaştırma sisteminin en önemli dişlilerinden biri olan havacılıkta 2003'ten bu yana sektörün gelişmesi için köklü adımlar atıldı. Bütçe dışında alternatif finans ve yatırım kaynaklarıyla gerçekleştirilen kamu-özel işbirliği çerçevesinde hayata geçirilen projelerle özel sektörün sivil havacılıkta önü açıldı.


HER 100 KİLOMETREDE

Aktif havalimanı sayısı 55’e çıkan yurtiçi uçuş ağına, gelecek dönemde Yozgat, Rize-Artvin, Bayburt-Gümüşhane (Salyazı), Niğde-Aksaray, Karaman, İzmir Çeşme Alaçatı ve Batı Antalya havalimanlarının eklenmesi planlanıyor. Yurtiçinde havayolunu kullanan vatandaşların ve yabancı konukların yüzde 90’ı karayoluyla 100 kilometre yol alarak herhangi bir havalimanına erişebiliyor. 2023’te havayolunu yurtiçinde kullanan her birey, 100 kilometre mesafeden sonra herhangi bir havalimanına ulaşabilecek. 


İstanbul transit merkez olacak

Yıllık 90 milyon yolcu kapasiteli ve ilk etabı 2018 yılının ilk çeyreğinde devreye girecek İstanbul yeni havalimanı, Türkiye'yi dünyanın en önemli transit merkezlerinden biri haline getirecek. Projenin tamamlanmasıyla Türkiye’nin havacılık tarihinde yeni bir sayfa açılacak. Havacılık sektöründe toplam yolcu sayısı 2003'e göre yaklaşık 6 kat artarak 2015 sonunda 181,5 milyona yükseldi. Ayrıca havacılık anlaşması bulunan ülke sayısının 167’ye çıkması da sektöre büyük katkı sağladı. 


YURTDIŞI UÇUŞ AĞI %372 ARTTI

2003 yılında sadece iki havayolu şirketiyle 60 noktaya uçuş gerçekleştirilen yurtdışı uçuş ağı yüzde 372 oranında artış gösterdi. Yurtdışı uçuş ağı, altı havayolu şirketiyle 116 ülkede 283 noktaya ulaştı.


Akşam 


Geri Dön