25 / 04 / 2024

7 yılda 100 yeni AVM inşa edilecek!

 7 yılda 100 yeni AVM inşa edilecek!

AVM'lerle büyüyen perakendenin önde gelen markaları halen 65 bin olan mağaza sayılarını 2023'e kadar 157 bine çıkaracak. 7 yılda 100 yeni AVM yatırımı daha yapılacak



AVM'lerle büyüyen perakendenin önde gelen markaları halen 65 bin olan mağaza sayılarını 2023'e kadar 157 bine çıkaracak. 7 yılda 100 yeni AVM yatırımı daha yapılacak 


Hazır giyimde 97 markayı temsil eden Birleşmiş Markalar Demeği (BMD) Başkam Sinan Öncel, 2023-2030 ve ötesine giden süreçte, uzun vadeli bir bakış açısı olan faaliyetler planladıklarını ve çalışmalar yaptıklarını kaydetti. 


Temel hedeflerin markaların uluslararası alandaki rekabet güçlerini arttırıp, işbirliklerini geliştirmeleri, yurtdışı mağaza açmaları ve global oyuncu olmalarını sağlamak olarak ifade eden Öncel, "Ülkemizin daha fazla katma değer elde edebileceği ürünler üreterek, daha fazla markalı ihracat yapabileceğimiz bir konuma erişmeyi hedefliyoruz" dedi. 


ÇALIŞAN SAYISI 1 MİLYONU GEÇECEK 


Öncel şu bilgileri verdi: "Perakende sektörünün bütününün 2023 hedefi 500 milyar dolar büyüklüğe ulaşmak. BMD üyelerinin ise 2023 yılında 114 milyar doların üzerinde bir ciroya ulaşmasını öngörüyoruz. 2023 yılına kadar yurtiçinde mağaza sayımızı 65 binden 157 bine çıkarıp 675 bin kişiye yeni istihdam imkânı yaratacağız. Böylece sadece BMD üyelerinin çalışan sayısı 1 milyonu aşacak. Yurtdışında mevcut 2 bin 500 mağaza ve 12 bin satış noktasını 20 bine taşıyıp uluslararası alanda daha da rekabetçi olacağız." 

2016'da yaşanan gelişmelerin Türkiye ekonomisinin önümüzdeki yıllarda çok dalıa güçleneceğine olan inancı perçinlediğini vurgulayan Öncel, "Bize dalıa çok çalışma hırsı aşıladı. Ülkemizin uzun vadede dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma hedefini yakalayacağına inancımızı koruyoruz" dedi. Türkiye'de büyümenin durağanlaşması nedeniyle markaların yüzlerini yurtdışı büyümeye dönmelerini ve yurtdışı açılıma pdaklanmalarım beklediklerini belirten Öncel, "Kasım 2016 itibarıyla 97 BMD markasının 112 ülkede toplamda 14 bin 606 satış noktası bulunuyor. Bunun 2 bin 494'ü mağaza, 12 bin 112 ise diğer satış noktası. 2017 yılında yurtdışı operasyonların artacağını tahmin ediyoruz" diye konuştu. 

Halen Türk perakende markalarının önündeki en büyük sorun ve gelecekleri için en önemli tehdidin, dövize bağlı olarak yükselen kiralar ve genel giderler olduğunun altını çizen Öncel, şunları söyledi: 


"Türkiye'nin yüzde 7-8 büyüdüğü yıllarda özellikle döviz bazlı yapılan kontratlar bugünkü piyasa koşullarından çok uzak noktaya düştü. Dolar kuru son 3 yılda yüzde 50, maliyetler ise sürekli arttı. Kârlılıklarda küresel ve bölgesel sıkıntılar nedeniyle sürekli düşüş trendi yaşandı. Buna ek olarak, asgari ücretteki artış, ithalata getirilen bazı ek vergiler sektörde maliyetleri artırdı. Türk markaları olarak AVM ve cadde mağazalarında ödenebilir kurla TL'ye dönülmesini bekliyoruz. Perakende sektörü olarak son 5 yılda en önemli problemimiz döviz bazlı kiraların ödenemez noktaya gelmesi. 


5 yılda dolarla ödenen kiralar TL bazında yüzde 122, euro ile ödenen kiralar yüzde 79 arttı. Bu yüksek ateşi hiçbir sektör kaldıramaz. Halen Türkiye'deki AVM'lerin kira uygu- iÜ lamalarını gözden geçiriyoruz. 

Organize perakende sektörü ödenebilir ve sürdürülebilir kira kurunda üst sınır olarak dolarda 2.30-2.40, euroda 2.60 - 2.70 Tl /yi uygun görüyor." 


Alışveriş Merkezleri Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkam Hulusi Belgü, bugün Türkiye'nin 61 ilinde 376 AVM'nin faaliyet gösterdiğini hali hazırda AVM bulunmayan 20 ilin potansiyeline ek olarak, ülke genelinde inşaatı veya proje süreci devam eden 10-12 yeni AVM bulunduğunu, bu durumun gelecek dönemde AVM yatırımlarının ve büyümenin süreceğini işaret ettiğini söyledi. 


HEDEF 475 AVM 220 MİLYAR TL CİRO 


2016'da 2 milyon ziyaretçiyi ağırlayan AVM'lerin yılsonuna kadar tahmini cirosunun 110 milyar TL'ye ulaşacağını öngördüklerini kaydeden Belgü, "AVM'ler perakendecinin de büyüme, markalaşma ve uluslararası markalarla aynı ortamda rekabet ederek güçlenmesinde önemi rol oynadı. AVM sayısının önümüzdeki yıl içinde ülke genelinde 385-390'a ve kiralanabilir alanlarının ise 11.9 milyon metrekareye yükselmesini bekliyoruz. Bu durumun ziyaretçi sayılarını yüzde 3 artış ile 2.1 milyar girişe taşıyacağını ve cirosal anlamda yüzde 10 artış sağlayarak 121 milyar TL'ye ulaşabileceğini öngörüyoruz" diye konuştu. 


AVM yatırımlarının bugüne kadar ulaştığı yaklaşık 53.5 milyar dolarlık yatırım değeriyle Türkiye'nin önde gelen endüstrileri arasında yerini koruduğunun altını çizen Belgü, "Bu yatırımların yaklaşık 15 milyar dolarını yabancı yatırımcılar finanse ediyor. Türkiye'nin potansiyeline inanan ve bu alanda yatırımlarına devam eden yatırımcılarımızın varlığı bizler, perakende markaları ve her şeyden önce ülke ekonomisi için büyük önem arz ediyor" dedi. Belgü şöyle devam etti: "Tüm bu yatırımlar ile 2023 yılında ülke genelinde 16.7 milyon metrekare kiralanabilir alana sahip 475 AVM'ye ulaşabileceğimize inanıyoruz. Bu hedefe ulaşılması durumunda, yılda 2.5 milyar ziyaretçiyi ağırlayan, tahmini 220 milyar TL cirosuyla ülke ekonomisine çok büyük katkılarda bulunan yapılara sahip olabileceğiz."


Sabah Ek 8


Geri Dön