26 / 04 / 2024

İstanbul'da tarihi mahallelerin isimleri değişti

İstanbul'da tarihi mahallelerin isimleri değişti

Eminönü ile birleştirilen Fatih'teki mahalle sayısı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi kararınca 69'dan 24'e düşürüldü.



5393 sayılı Belediye kanunun 9. maddesinde yer alan `belediye sınırları içerisinde mahalle kurulması ve birleştirilmesi' kapsamında yapılan yasayla bir çok tarihi mahalle birleştirilerek isimleri değiştirildi. AKP'li üyelerin oylarıyla geçen yasayla yıkımına başlanılan Neslişah ve Hatice Sultan Mahallerinin adı da Karagümrük olarak onaylandı.

`Mahalleler ismiyle yaşar'

Sulukule Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği Başkanı Şükrü Pündük, 100 yıldan  eski olan mahallelerin isimlerinin değiştirilmesine tepki göstererek, kararı `tarihi yanlış' olarak değerlendirdi. Pündük, mahallelerin ismi ve tarihiyle yaşadığını belirterek, "Neslişah ve Hatice Sultan mahalleleri geçmişi olan tarihi yerlerdir. Belediye buraları yıkmaktan başka bir şey yapmadı. Neden Neslişah veya Hatice Sultan yapmadılar da Karagümrük yaptılar? Tarihi yarımadanın yıkılmasının ardından şimdi de isminin değiştirilmek istenmesi  yanlış bir uygulamadır" dedi.

İstanbul Belediyesi Meclis Üyesi Zeki Çakır ise, "Bizler bu yasaya karşı red oyu kullandık. Fakat  AKP oylarıyla geçti. Bu karar aynı zamanda Fatih Belediyesi yetkililerinin tarihe ne kadar saygılı olduklarını göstermesi açısından da önemli" şeklinde görüşlerini ifade etti.

`Sulukule ehlileştirme projesi'

Kısa bir süre önce yayınlanan UNESCO Raporunda da Sulukule'nin yıkılmasına karşı  çekinceler sıralanmıştı. Sulukule'de incelemelerin ardından rapor yayınlayan heyet, özellikle, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Fatih Belediyesi, Eminönü Belediyesi ile sivil toplum kuruluşları arasında işbirliği ve yönetim, özellikle de izleme konularında şeffaf düzenlemelerin yapılmış olduğundan kuşku duyulduğunu açıklamıştı. Kurumlar arasında ki koordinasyonun halen bir sorun olarak durduğu belirtilen raporda yapılanlar soylulaştırma ve ehlileştirme olarak değerlendirilmişti.

 İsmi değiştirilen ve birleştirilen mahallelerden bazıları şöyle: Aksaray (Kürkçübaşı, Çakırağa,Yalı,İnebev), Cerrahpaşa ( Hobyar, Davutpaşa, Kasap İlyas) Kocamustafapaşa (Sancaktar Hayrettin, Abdiçelebi, Hacıhüsrevağa) Topkapı (Arpa Emini, Fatma Sultan) Balat (Katip Musluhiddin, Hızır Çavuş, Tahta Minare).

Belediye"den geç gelen ev sözü

2005 yılından beri mücadele eden Sulukuleliler, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir"den ev sözü aldı. Dilekçeleri ile Fatih Belediyesi"ne erken saatlerden itibaren akın eden yaklaşık 200 Sulukuleli, toplantı salonunda, Başkan Yardımcıları Talip Temizer ile Erfan Oflas, Zabıta Müdürü Hizettin Öztosun, proje Koordinatörü Mustafa Çiftçi ve Mühendis Ferda Karakaya tarafından karşılandı. Belediye Başkanı Demir"in de katılımıyla toplantı başladı.

Demir, bugüne kadar ev sahibi olan 600 Sulukuleliden sonra sıranın 345  kiracıya geldiğini söyledi. Belediyenin olanaklarının sınırlı olduğunu belirten Demir, "Ama söz veriyorum ki sizi de ev sahibi yapacağız. Evlerinize yerleşene kadar kiranızı biz ödeyeceğiz" dedi. Söz alan Sulukule sakinlerinden Gürselen ise, defalarca hakkını alabilmek için belediyeye başvurduğunu, ancak vaatlere rağmen hiçbir gelişme olmadığını bildirdiğinde Demir, "Sulukule'de kulubedeki vatandaşımız bile bizim için kiracı sayılır, dilekçenizi verin gerekeni yapacağiz" dedi. Sulukule Platformu Yöneticilerden Hacer Foggo ise, 200 ailenin sokakta kalma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu vurgulayarak verilen sözlerin tutulmasını talep etti. 

Ozan BİLİR - Zeynep KURAY / Birgün


Geri Dön