26 / 04 / 2024

80 aile, 35 yıl önce aldıkları arazide yaşam alanı kurdu

80 aile, 35 yıl önce aldıkları arazide yaşam alanı kurdu

Emlak borcu nedeniyle el konulan sokaklarını yeniden satın alan 80 aile, bölge turizm alanı ilan edilince sokağı kooperatif kurup, 3. kez almak zorunda kaldı



İstanbul'un Sarıyer ilçesindeki Poligon Mahallesi'nde 35 yıl önce 6.5 dönümlük araziyi satın alıp üstünde kendilerine bir yaşam kuran 80 aile, yıllardan beri süren tapu çilesini çözerek, ilk kez evlerinde mutlu uyudu... Zamanında Mısır'da yaşamış bir Osmanlı paşasının mirasçılarından Vicdan Hilmen ve Murat Güvener, büyükbabalarından kalan Sarıyer'deki araziyi kendi üzerlerine almak istediklerinde önlerine yüksek miktarda emlak borcu çıktı. Mirasçılar bu borç nedeniyle araziyi satmaya karar verdi.

İHALE YOLUYLA...
Borç yüzünden Milli Emlak Müdürlüğü ile davalık olan iki mirasçı, araziyi 35 yıl önce İstanbul'a yeni göçen ailelere parsel parsel bugünün parasıyla toplam 100 bin liraya 'Noter satışı' ile devretti. Araziye evlerini yapıp kendi sokaklarını kuran ve buraya Tepeüstü adını veren aileler, 10 yıl sonra Milli Emlak Müdürlüğü'nün "Bu arazi borcu nedeniyle bizim" yazısıyla şoke oldu. Ev sahipleri Milli Emlak Müdürlüğü'ne bina başına 600'er bin lira ödeyerek arsalarına tekrar kavuştuklarını düşündüler. Ancak sevinçleri 1996'da yeniden hüzne döndü. Dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz'ın çıkarttığı SİT kanunu ile evlerin bulunduğu arazi turizm alanı ilan edildi. Kanunla arazinin satış işlemleri iptal edildi ve tekrar Milli Emlak'a geçti. Bu süreçte Milli Emlak'a davalar açıp tapularını almaya çalıştılar. Fakat 2005'te kapılarına yıkım ekipleri dayandı. Arazinin bulunduğu 'Tepeüstü Sokak' sakinleri yıkım kararını durdurabilmek amacıyla mahkemeye başvurdu. Yıkım kararını erteleten sokak sakinleri ardından araziyi parsel parsel satın alamayacakları için kooperatif kurmaya karar verdi. Sokak sakinleri Poligon Tepeüstü Kooperatifi'ni kurarak Milli Emlak'a başvurup araziyi ihale yoluyla almak için başvurdu. Milli Emlak Müdürlüğü ise 2007'de arazinin ihale yoluyla satışı için karar aldı. Ve Tepeüstü sakinleri 24 Kasım'daki ihaleyle oturdukları evlerin bulunduğu araziyi 3. kez satın aldılar. 27 ayrı binada yaşayan 80 aile, metrakeresine bin lira vererek 6.5 dönümlük araziyi 6.5 milyon liraya satın aldı. Kooperatif olarak arizinin fiyatının yüzde 25'ini peşin verecek olan sokak sakinleri geri kalanının ise 2 sene içerisinde taksitler halinde ödeyecek. Arazilerine tekrar kavuşan Tepeüstü Sokak sakinleri bunu, tepsiler dolusu baklava yiyerek kutladı.

35 YIL SONRA GELEN HUZUR...
KOOPERATİF Başkanı Mustafa Özkaya, "Sorunlarımızı Meclis'e kadar taşıdık. Defalarca dava açtık. Yıkım emirleri ile kapılarımıza dayandılar. Biz asla yılmadık. 35 yıl sonra ilk kez evimizde rahat ve huzurlu uyuduk" dedi. Sarıyer AK Parti İlçe Başkanı Hüseyin Özmer ise "Poligon Mahallesi bizim için örnek teşkil ediyor. Sarıyer bölgesinin yüzde 70'i tapusuz. Eğer vatandaşlar satın almaya hazırsa biz yardıma her zaman varız" ifadesini kullandı.
Aliye Çetinkaya/Sabah


Geri Dön