20 / 04 / 2024

86 lansman, 1.15 milyon satış ile en fazla eğilim konuta yapıldı!

86 lansman, 1.15 milyon satış ile en fazla eğilim konuta yapıldı!

Türk halkı 2014'te birikimini değerlendirmede öncelikle konutu tercih etti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜIK) verilerine göre 2014 yılında her ay ortalama 100 bin konut satışı yapıldı.



Son açıklanan kasım ayı verileri dikkate alındığında sektörde 2014 satış performansının 2013'le benzerlik gösteriyor. 2013 yılında Türkiye genelinde 1 milyon 144 bin gayrimenkul satışı gerçekleşmişti. Bu yılın ilk 11 ayında yapılan satış sayısı 1 milyon 30 bin 715 oldu. Satışların büyük bir kısmını stoklar oluşturdu. İnşaat firmaları bu yıl geçen yıldan daha fazla lansman ve üretim yaptı. Aralık ayındaki satış toplamı 114 bini aşarsa 1 milyon 150 binle yeni bir rekora imza atılmış olacak. 

Düzenlenen kampanyalarla bu sayıya ulaşılması bekleniyor. 


GEÇEN YILLARI GERİDE BIRAKTI 

2014 yılında gayrimenkulde satış sayısında rekora koşulurken, satışa çıkan proje sayışında ttarbîr rekora imza atıldı. 20 konut tanıtımı yapılırken bu yıl 86 projenin lansmanı gerçekleştirildi. İlk kez satışa çıkan konut sayısı ise 50 bini buldu. Aralık 2013'te gündeme gelen rüşvet yolsuzluk iddialarının neden olduğu siyasi gerginlik, paralel yapı kumpasları, yaşanan iki seçim, Suriye ve Irak'taki savaş, Ukrayna gerginliği ve global para piyasalarındaki dalgalanmaya rağmen üretimine devam eden Türk inşaat sektörü yılın ikinci yarısındaki satışlarla moral buldu. İstanbul ağırlıklı gerçekleşen lansmanlarda konut ihtiyacı olanlar ve yatırımcıların ilgisiyle karşılaştı. Bazı projelerdeki daireler ön talep döneminde tükenirken satışlarda kampanyalar etkili oldu. 


ÖNE ÇIKAN LOKASYONLAR 

Anadolu Yakasında Fikirtepe, Kartal ve Sancaktepe, Avrupa Yakasında ise Halkalı, Basın Ekspresyolu, Başakşehir ve Beylikdüzü bölgeleri ön plana çıktı. İstanbul dışında hareketliliğin yaşandığı şehirlerin başında  Ankara  geldi. Özellikle Çankaya ve İncek bölgelerinde Sinpaş ve Akfen gibi markaların ard arda lanse ettiği projeler büyük ilgi gördü. 


YILA DAMGASINI VURAN PROJELER 

2014 yılındaen fazlakonuşulan projeler şöyle sıralandı: Selimoğlu & Demiriand ortaklığı Çengelköy Park Evleri, Dumankaya İnşaat - Tuzla Gizli Bahçe Villaları, Artaş İnşaat - Vadi İstanbul - Bulvar etabı, Nurol GYO - Aslanlıtepe Nurol Lite, Via Properties - Tuzla, Vıaport Marine, Sinpaş GYO - Ege Yakası, @mgaıw RartaEvlen anyYEED Ma yurtlar İnşaat lCoastalCity, Tahincioğlu Gayrimenkul - Nidakule Ataşehir, Dumankaya İnşaat - Bahçeşehir Hi-Fit, Vartaş İnşaat- Renovia İstanbul, Rönesans Konut - Sayfiye, Toya Yapı - Toya Moda, Timur Gayrimenkul - Nef Ataköy 22, Akfen - İncek Loft, Demir İnşaat - La Vida, Makro-Ak Yapı - Seyran Şehir, Balance Gayrimenkul - Balance Güneşli, Emlak GYO & Dap Yapı - İstMarina, Yenigün İnşaat The House Residence, Selimoğlu - Brooklyn Park, Ferko İnşaat - Ferko Signature, Gül Yapı - Kalekent 2. Etap, Emlak Konut GYO & Berna İnşaat - Göl Panorama, Emlak Konut GYO & Izka- Dağ - Sıtar İnşaat: Bahçekent Flora, Dumankaya inşaat - Sancaktepçdeki Mozaik, DKY İnşaat - Lokum Evler, AC Ya-., pı - Moment Kartal, Makyol - Beylikdüzü Yaşam, Mar Yapı - Tri G, Emlak Konut GYO - Esenler Konutları, Sinpaş Yapı - AquaCity Denizli, Tekfen Emlak Geliştirme - HEP İstanbul, Artaş İnşaat - Avrupa Konutları Kale, Tahincioğlu - Nidapark Seyrantepe, Emlak Konut GYO &Siyahkalem -KÖY, Sur Yapi- .V; Bursa Marka, AB İnşaat; AB Yaşam Evleri, Sinpaş GYO - AydosCountry,Mar Yapı G - YOO, Nuhoğlu İnşaat;- Yenitepe Kadıköy, İş GYO - Manzara Adalar.


HEDEF 12 BİN KONUT Konut üretiminde lokomotif rol üstlenen Emlak Konut GYO'nun açıkladığı, 2014 yılının ilk 11 aylık verileri, ge,çea yıla göre sştış ve gelirde kısmi bir gerilemenin öldıiğunu gösterse de yıl sonuna kadar şirketin Genel Müdürü Murat Kuruaıün hedef olarak belirlediği 10 bin konut satışı ve 4.5 milyar liralık cironun yakalanacağı ön görülüyor. Emlak Kortut GYOGenel Müdürü Murat Kurum, "Gayrimenkul, dünyanın birçok yerinde olduğu gibi ülkemizde de en önemli ve en güvenilir yatırım araçlarının başında geliyor. Halka açık bir şirket olarak yatırımcılarımızdan elde etmiş olduğumuz kaynağı, kârlı projelerde değerlendiriyoruz" mesajı verirken Türkiye'nin en büyük GYO şirketi olan Emlak Konut, 2015 yılında 12.016 adet bağımsız bölüm satarak 6.76 milyar liralık hâsılat elde etmeyi hedefliyor. Sur Yapı'nın İstanbul ve Bursa projelerinde de kampanyalı satışlar devam ediyor. Şirketin öne çıkan Sultanbeyli İdilia projesinden 5 bin lira peşinatla ev sahibi olmak mümkün. 7'si konut biri ticari blok şlmak üzere 8 bloktan oluşan proje, 3+1,4+1 daireler in yanı sıra 7+1'e kadar dubleks daire seçenekleri yer alıyor. Sultanbeyli İdilia projesinde 5 bin TL peşinat ödeyerek 2016,2017,2018 ve 2019 yıllarında vade farksız ödeme ve kalan tutar için 120 aya varan kredi olanağı sağlanıyor. Projede ayrıca Sur Yapı bünyesinde 60 ay vade farksız ödeme seçenekleri bulunuyor. 


Özel sektörde en uzun ödeme imkanı Sinpaş'tan geldi. 40. yaşını kutlarken, konut sahibi olmak isteyenlere de özel imkânlar sunan Sinpaş, alıcılara ara ödemesiz, vade farksız 80 ay taksitle ev sahibi olma imkanı sunuyor. Ödeme planında sıfır peşinata 40 ay vade, yüzde 20 peşine 50 ay vade, yüzde 30 peşine 60 ay vade, yüzde 40 peşine 70 ay vade, yüzde 50 peşine 80 ay vade imkânı sunuluyor. Sinpaş, bu ödeme modelini İstanbul, Ankara ve Denizli'deki proielerinde de uyguluyor.


Yeni Akit


Geri Dön