24 / 04 / 2024

9 büyüklüğünde deprem riski taşıyan bölgeler!

9 büyüklüğünde deprem riski taşıyan bölgeler!

50’ nin üzerinde çalışmanın değerlendirildiği yeni haritaya göre Avrupa’ da başta Türkiye ve Yunanistan olmak üzere İtalya ve Balkan ülkelerinde büyük depremler yaşanma ihtimali yüksek...



Avrupa çapında deprem riskinin değerlendirildiği yeni bir araştırmaya göre, 9 şiddetinde bir depremin gerçekleşme riski bulunuyor.



‘Share’ isimli ortak proje kapsamında, Avrupa’nın deprem riski haritası yeni veriler doğrultusunda baştan çizildi. 50’nin üzerinde çalışmanın değerlendirildiği yeni haritaya göre Avrupa’da başta Türkiye ve Yunanistan olmak üzere İtalya ve Balkan ülkelerinde büyük depremler yaşanma ihtimali yüksek. Hazırlanan raporlarda, geçmiş yüzyıllarda yaşanan depremlere bakarak yaşanacak depremlerin ölçeğini kestirmenin doğru olmadığı, yeni depremlerin geçmişteki örneklerinden daha şiddetli olabilecekleri belirtiliyor.




Türkiye’nin de dahil olduğu 13 ülkeden araştırmacıların yer aldığı çalışmada, önümüzdeki 10 yıl içerisinde Richter ölçeğinde 0,5 ila 1 derece daha kuvvetli depremlerin yaşanması öngörülüyor. Buna göre Türkiye’de risk altındaki bölgelerde Richter ölçeğine göre 9’un üzerinde depremler görülme riski bulunuyor. Çalışma, Türkiye’de özellikle Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde ciddi risk bulunduğunu gösteriyor. Fransız araştırmacı Fabrice Cotton, “Fayların işleyişini anlama konusunda henüz yolun başındayız, sismik bölgeler hala yeterince değerlendirilmedi” şeklinde konuştu. Avrupa için ilk kez bu denli detaylı bir deprem haritası çıkarıldı.




Milliyet 






Geri Dön