24 / 04 / 2024

9.Uluslararası Hititoloji Kongresi Çorum’da gerçekleştirildi!

9.Uluslararası Hititoloji Kongresi Çorum’da gerçekleştirildi!

Dünyanın en büyük imparatorluklarından biri olan Hitit Uygarlığı’nın öncesi ve sonrası dönemlerinin bilimsel olarak ele alındığı kongreye 80‘i yurt içinden olmak üzere toplam 200 bilim adamı katıldı.



Prof. Dr. Reha Metin Alkan’ın destekleri ile Hitit Üniversitesi ev sahipliğinde ve Prof. Dr. Aygül Süel’in başkanlığında düzenlenen ve yapı sektörünün ünlü İtalyan markası ISVEA’nın da sponsorlar arasında olduğu 9. Uluslararası Hititoloji Kongresi Çorum’da gerçekleştirildi.


Dünyanın en büyük imparatorluklarından biri olan Hitit Uygarlığı’nın öncesi ve sonrası dönemlerinin bilimsel olarak ele alındığı kongreye 80‘i yurt içinden olmak üzere toplam 200 bilim adamı katıldı.

 

25 Ülkeden 200 Katılımcı

Hitit Üniversitesi Rektörlüğü salonlarında gerçekleştirilen ve bir hafta boyunca devam eden kongreye Çorum Valisi Sabri Başköy, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Zülküf Yılmaz ve Türk akademisyenlerin yanında başta İtalya olmak üzere Almanya, Amerika, İngiltere, Rusya, Fransa, Japonya, Gürcistan, Japonya, Çin, Hollanda, Arjantin, İspanya ve İsrail'in de aralarında bulunduğu 25 ülkeden toplam 200 akademisyen katıldı.

 

Kongre, Tarihin Yeni Nesillere Aktarılmasını Sağlıyor

Anadolu’nun hemen hemen altı asırlık bir dönemine damgasını vuran ve çağının en büyük güçlerinden biri olan Hitit Uygarlığı’nın çok önemli bir medeniyet olduğunu belirten Kongre Başkanı Prof. Dr. Aygül Süel; Çorum'un 5. kez Uluslararası Hititoloji Kongresi'ne ev sahipliği yaptığını ve kongrenin bu alanda çalışan her bilim adamının merakla beklediği bir etkinlik haline geldiğini söyledi. Hitit Uygarlığı’nın dünya konjonktüründeki yerinin tartışılamayacağını dile getiren Prof. Dr. Süel, “Hititler oluşturdukları şaheserleriyle, mimari ve mühendislik eserleriyle 4 bin yıl sonra bile ilgi çekmekte ve tüm dünyada merak uyandırmaktadır. Bu uygarlık özellikle; idari yapısı, hukuku, mimarisi ve kadın hakları gibi konularda son derece ileri seviyede olması nedeniyle bugün bile tüm dünyaya örnek olabilecek, hayranlık duyulması gereken bir medeniyettir” dedi. Süel, kongrenin her anlamda çok yararlı olduğunu ifade ederek, tüm dünya kültürüne faydalı olan bu organizasyonun gerçekleştirilmesindeki katkılarından dolayı ISVEA’ya teşekkür etti.

 

Kongrenin ardından Katipler Konağında ISVEA ev sahipliğinde verilen yemekte konuşan ISVEA Genel Müdür Yardımcısı Yakup Fırat; Hitit Medeniyeti’nin dünya tarihindeki önemli zenginliklerden biri olduğunu belirterek, bu uluslararası organizasyona destek vermekten gurur duyduklarını söyledi.

 

AA


Geri Dön