19 / 04 / 2024

A sınıfı ofisler Kağıthane ve Anadolu Yakası’na kayıyor!

A sınıfı ofisler Kağıthane ve Anadolu Yakası’na kayıyor!

İstanbul'un gözde ofis bölgeleri olan Zincirlikuyu, Levent ve Maslak arasında yer alan A sınıfı ofisler, yüksek kira bedelleri nedeniyle, daha uygun fiyatların telaffuz edildiği Ümraniye, Ataşehir, Kozyatağı, Maltepe, Kartal ve Küçükyalı'ya kayıyor



Dünya çapında yaklaşık 278 milyon metrekare büyüklüğünde bir portföy ile gayrimenkul ve kurumsal tesis yönetimi hizmetlerinde sektör lideri konumunda olan JLL, ofis tercihlerinde yeni trendleri analiz etti. 


2014 yılı birinci çeyreğinde mevcut A sınıfı ofis arzının 3.4 milyon metrekareye ulaştığını ve inşaat halindeki ofis arzının ise yaklaşık 3 milyon metrekare olduğunu bildiren JLL Türkiye, 2014 yılı sonunda ofis arzının 4.3 milyon metrekareyi bulacağının altını çiziyor. 


Artan A sınıfı ofis talebi ile Zincirlikuyu, Levent ve Maslak gibi bölgelerde yükselen kira bedelleri, tasarruf yapmak isteyen ofis kullanıcılarını Kağıthane, Ümraniye, Ataşehir, Kozyatağı, Maltepe, Kartal ve Küçükyalı gibi yeni ofis bölgelerine yöneltiyor.


İstanbul’un gözde ofis bölgeleri olan Zincirlikuyu, Levent ve Maslak arasında yer alan ofislerin, nitelikli arz yetersizliği ve mevcut arzdaki yüksek kira bedelleri nedeniyle Kağıthane, Ümraniye, Ataşehir, Kozyatağı, Maltepe, Kartal ve Küçükyalı gibi bölgelere kaydığı belirtiliyor. 


Giderek artan bir oranda tercih edilen A sınıfı ofislerin merkez bölgelerdeki metrekare kira bedeli 48 doları bulurken, ikincil bölgelerde 20 dolardan başlayan fiyatlarla kiralamak mümkün oluyor. 


Özellikle kurumsal imajlarına önem veren ve çalışma alanlarındaki konfor standardını artırmak isteyen 

firmaların tercih ettiği A sınıfı ofisler, şirketlere prestij kazandırdığı için tercih ediliyor. 


Bu tip ofisleri en çok finansal hizmetler veren firmalar, danışmanlık şirketleri ve hukuk büroları tercih ediyor. Veriler son yıllarda yatay ve geniş kat planları olan ve açık ofis sistemine uygun alanların tercih edildiğini gösteriyor. 


Kuaför, lostra, kuru temizleme, market ve spor salonu gibi ofis binalarında yer almaya başlayan sosyal alanlar da tercihlerde önem taşıyor. 


Ortalama olarak 1300 ile 2 bin metrekarelik açık ofisleri tercih eden şirketlerin sayısı giderek artıyor.


DAHA NİTELİKLİ, DAHA UCUZ!


Şirketler tarafından çok tercih edile konforlu ve yüksek kaliteli A sınıfı ofisler, Kağıthane, Ümraniye, Maltepe ve Kartal gibi semtlerde, Zincirlikuyu ile Maslak arasındaki bölgelere kıyasla daha uygun kira bedeli karşılığında bulunabiliyor. 


JLL Türkiye, merkezi iş alanlarındaki kira fiyatlarının metrekare başına 35 ile 48 dolar arasında değişirken, ikincil bölgelerdeki A sınıfı binaların 20 ile 30 dolar arasında kiralanabileceğini söylüyor. Artan talep nedeniyle Kağıthane, Ümraniye, Ataşehir, Kozyatağı, Maltepe, Kartal ve Küçükyalı gibi bölgelerde ofis projelerinin yoğunlaştığı vurgulanıyor.


İnşaat&Yatırım





Geri Dön