19 / 04 / 2024

ABD Büyükelçiliğe 'ultra güvenli' yeni bina

ABD Büyükelçiliğe 'ultra güvenli' yeni bina

ABD'nin Londra Büyükelçiliği yeni binası için açılan tasarım yarışması önceki gün sona erdi



Yarışmayı etrafında su dolu kale hendeği olan, platform üzerinde tek başına durarak çevresindeki binalar ve yol ile arasına mesafe koyan tasarım kazandı. Elçiliğe araçla ulaşılmasını zorlaştırırken yayaların açıkça görülebilmesini de sağlayan tasarım, 21'inci yüzyıla yakışacak bir kaleyi anımsatıyor. Kieran Timberlake'in kazandığı yarışma, güvenlik nedenlerinden dolayı ingiliz mimarların katılmasına açık değildi. Maliyetinin 1 milyar doları bulacak elçiliğin 2013 yılında başlayıp 2017'de bitmesi planlanıyor.
Sabah/Perihan Korkmaz


Konuyla ilgili basında çıkan diğer haberler

ABD Büyükelçiliğe 'ultra güvenli' yeni bina

ABD'nin Londra Büyükelçiliği daha büyük ve güvenli bir binaya taşınmaya hazırlanıyor. 

Yeni büyükelçilik binasının maketi dün kamuoyuyla paylaşılırken, cam bir küp görünümündeki binanın yapımına 2013 yılında başlanması ve 2017 yılında da hizmete açılması planlanıyor.

BBC'nin haberine göre Londra'nın batısında, Thames nehri kıyısında ve İngiltere'nin dış istihbarat servisi MI6'nın binasının yakınında yer alacak ABD Büyükelçiliği binasında bin kişi çalışabilecek.

Binanın yüksek duvarlarla örülmesi beklenmiyor. Güvenliğin ise oluşturulacak çevre düzenlemesiyle sağlanması ve binanın saldırı olasılıklarına karşı geniş bir bahçe içerisine yerleştirilmesi amaçlanıyor.

ABD'nin Londra'da Grosvenor Square'de bulunan büyükelçilik binası, ülkenin Avrupa'daki en büyük büyükelçiliği olmasına rağmen, binanın yeteri kadar büyük olmadığı belirtiliyor. Yeni binanın ise maliyetiyle ABD'nin en pahalı büyükelçilik binası olacağına dikkat çekiliyor.

ABD, 1988 yılında Nairobi Büyükelçiliğine yönelik bombalı saldırının ardından şimdiye kadar 70'e yakın büyükelçilik ve temsilcilik binasını taşıdı ya da yeniden inşa etti.
Radikal

Geri Dön