19 / 04 / 2024

ABD Merkez Bankası’nın faiz kararı açıklandı!

ABD Merkez Bankası’nın faiz kararı açıklandı!

Fed, beklendiği gibi faiz oranlarını değiştirmedi ve tahvil alım programında 10 milyar dolarlık daha kesintiye gitti. Son kesinti ile birlikte FED’in aylık tahvil alım miktarı 15 milyar dolara geriledi.




Fed, beklendiği gibi faiz oranlarını değiştirmedi ve tahvil alım programında 10 milyar dolarlık daha kesintiye gitti. Son kesinti ile birlikte FED’in aylık tahvil alım miktarı 15 milyar dolara geriledi.  Fed, düşük faiz oranlarının "kayda değer zaman" için devam edeceğini tahminini tekrarladı.


"Kayda değer zaman" tanımlanmasının bu açıklamada yer alıp almayacağı son günlerde en fazla merakla beklenen konuydu.

Faiz değiştirmeme kararı 2’ye karşı 8 oyla alınırken Philadelphia Fed Başkanı Plosser, faiz açıklamasında “kayda değer zaman” taahhütünün yer almaya devam etmesine itiraz etti. Dallas Fed Başkanı Fisher ise ileriye dönük sözlü yönlendirmede faiz artırımı için daha erken zaman verilmesini istedi.


Fed, 2017 sonunda enflasyonun yüzde 1.9-2 ve işsizlik oranının yüzde 4.9-5.2 olmasını bekliyor. 2014 sonunda faiz oranlarının yüzde 3.75, büyüme oranının da yüzde 2.3-2.5 olacağını tahmin eden Fed, 2014 işsizlik beklentisini yüzde 6.0-6.1’den yüzde 5.9-6.0’ya çekti. Fed, 2014 için enflasyon tahminini yüzde 1.5-1.7 olarak korudu.


VARLIK ALIMLARI SONA ERİYOR


Faiz kararının ardından açıklamalarda bulunan Fed Başkanı Janet Yellen, “Ortaya konan çıkış stratejisi politika değişikliği anlamına gelmiyor. Ekonomi belirlenen hedeflere doğru ilerleme göstermeye devam ediyor. İstihdam hedeflerine doğru kademeli ilerleme görüyoruz. Ancak istihdam piyasası henüz tam olarak toparlanmış değil.  İstihdam kaynaklarında kayda değer atıl kapasite var. Ilımlı büyüme hızının devam etmesini bekliyoruz. Enflasyon yıla bir miktar güçlü başlangıç yaptı. Fakat enflasyonun kademeli olarak yüzde 2’ye doğru yükselmesini bekliyoruz. Varlık alımlarının gelecek toplantıda sona erdirmeyi planlıyoruz. Faiz artırımının hızı ekonomiye bağlı” dedi.


DOLAR GİTTİ GELDİ!


FED'in faiz artırımlarına başladıktan sonra yükselişlerin beklenenden hızlı olacağına ilişkin işaretler doların artışına hız kazandırdı. Ancak doların tırmanışından en çok zararlı çıkan lira daha sonra biraz toparlandı.


ABD Merkez Bankası’ndan gelen açıklamaların etkisiyle 2.2299 liraya kadar çıkarak 2.23 liraya dayanan dolar, sabah saatlerinde 2.2186 liraya kadar geriledikten sonra yeniden 2.22 liranın üzerine yükseldi.


EURO


Sabah saatlerinde dolardaki tırmanışa bağlı olarak euro da lira karşısında yeniden yükseldi ve 2.8695 lira ile 2.87 lira düzeyine dayandı. Ancak, dolardaki gerilemeye bağlı olarak euro da gerileyerek 2.8586 düzeyine çekildikten sonra yeniden 2.86 liranın üzerine çıktı.


Sabah saatlerinde ABD ve Avrupa para birimlerinden oluşan döviz sepetinin değeri de 2.55’e yakın düzeylere kadar çıktı. Ancak dolar ve eurodaki düşüşle döviz sepeti de 2.54’ün hemen üzerinde hareket etti.


BORSA


ABD’de faiz artırımının başlamasından sonra hızlı artacağına ilişkin belirtiler, Borsa İstanbul’da hisse senedi fiyatlarını da etkiledi. Borsa İstanbul Endeksi, günün ilk işlemlerinde yüzde 0.81 düşüşle 78 bin 327 puana kadar geriledi.


KÜRESEL PİYASALARDA DOLAR 4 YILIN ZİRVESİNDE


Küresel piyasalarda, dolar endeksi dün akşam açıklanan ABD Merkez Bankası (Fed) kararları ve Başkan Janet Yellen'in açıklamalarının ardından son 4 yılın zirvesi olan 84,75 sınırına yükseldi.


Yenigün


Geri Dön