02 / 05 / 2024

ABD Sancar Türk Merkezi'ne 2.5 milyon dolarlık yatırım!

ABD Sancar Türk Merkezi'ne 2.5 milyon dolarlık yatırım!

Hürriyet Gazetesi'nin yazalarından Vahap Munyar bugünkü yazısında ABD'ye inşa edilecek Sancar Türk Merkezi'ni kaleme aldı. İşte Vahap Munyar'ın o yazısı...



ÇALIK Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, LC Waikiki'nin ortaklarından Mustafa Küçük'ün kızı Ayşegül'ün Ali Karamustafaoğlu'yla nikah töreninin gerçekleştiği 30 Nisan 2016 akşamı ön daveti yaptı:


- 24 Mayıs 2016 akşamı bir organizasyonumuz var, bekliyorum.


- Hayırdır?


- Ülkemize Nobel gururu yaşatan Prof. Aziz Sancar’la ilgili önemli bir program hazırladık.


Önceki akşam buluşma mekanına girdiğimde Nebil Özgentürk’ü gördüm. Buluşmadaki rolünü aktardı:


- Aziz Sancar’ın belgeselini hazırladık, izleyeceksiniz.


Sonra Cumhurbaşkanlığı Bilim Başdanışmanı Prof. Davut Kavranoğlu’nu maketi incelerken buldum:


- Aziz & Gwen Sancar Vakfı, North Carolina’da üniversite kampüsünün içinde daha büyük bir Sancar Türk Kültür Merkezi yaptıracak. Bu onun maketi.

Buluşmaya iş dünyasından katılanları not etmeye çalıştım:


* Hüsnü Özyeğin, Nihat Özdemir, Cemal Kalyoncu, Ümit Kiler, Ali Sabancı, Mehmet Ali Yalçındağ, Murat Vargı, Mustafa Süzer, Kemal Gülman, Adnan Çebi, Vahap Küçük, Şahin Nalbant, Pelin Akın, Nilüfer Bulut, Ayhan Yavrucu, Mehmet Büyükekşi, Mustafa Çıkrıkçıoğlu, Mehmet Usta, Ahmet Arslan, Ali Kibar, Adil Üstündağ, Ahmet Taçyıldız, Adnan Polat.


Salona geçtik, masalarda bağış için formlar vardı:


- Sancar Türk Kültür Merkezi’ne katkıda bulunmak isterseniz, iletişim bilgilerinizi yazın.


Formun arkasındaki bağış kalemleri dikkatimi çekti:


- Ana giriş salonu 170, ana yemek salonu 500, Sancar Kütüphanesi 230, yurt odaları 25, Türk mutfağı 100, Türk tarih gösterim alanı 100, güneş enerjisi sistemi 250, Şelale Bahçe 100 bin dolar. Tek tuğla 1000 dolar, tek ağaç 5 bin dolar.


Uzayıp giden listedekilerin tümünü topladım, 2.5 milyon dolar dolayındaydı. GAP İnşaat Yönetim Kurulu Başkanvekili Ahmet Taçyıldız’a sordum:


- Çalık Grubu olarak ne kadar bağış yapıyorsunuz?


- Ciddi katkı vermeye çalışacağız.


Ardından Ahmet Çalık kürsüye çıktı:


- Aziz Hocamızın Türk Kültür Merkezi hayaline hep birlikte ortak olalım.


Derken belgesel Aziz Sancar’ın şu sözüyle ekrana yansıdı:


- İnsanlığa faydalı olmanın onurunu hiçbir şeye değişmem.


Sancar, kürsüdeki konuşmasında Orhan Bursalı’nın yazdığı biyografi kitabına vurgu yaptı:


- Orhan Bursalı biyografimi yazarken, “Aman kardeşim, beni evliya gibi gösterme” dedim. Annemin, “Kibirli olma, kibir Allah’a yaraşır” nasihatını hiç unutmam. Buluşlarımı ders kitaplarında okuyan çocuklar, “Bunu bir Türk bulmuş” desin, o gurur bana yeter.


Dün Ahmet Taçyıldız’dan doldurulan formlara ne kadarlık bağış yansıdığını öğrenmeye çalıştım:


- Cumhurbaşkanımız ve iş dünyası desteğiyle o iş tamam. Sancar Vakfı’nın Türkiye’de bağış toplama yetkisi yok. O nedenle şimdilik söz verildi. Formül bulununca para gidecek.


Yeni merkez devreye girince Prof. Aziz Sancar ve Prof. Gwen Sancar, daha fazla sayıda Türk gencine bilim yolunda rehberlik yapacak... Ayrıca, Sancar 

Türk Kültür Merkezi, dünyaya Türkiye’yi ve Atatürk’ü anlatacak...


BODUR’U 40 YIL ÖNCE KUR’AN-I KERİM SAYESİNDE TANIDIM

 

ARALIK 2013’te Akın Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Akın’dan çok farklı bir yılbaşı hediyesi almıştım:


- Tevhit Mesajı, Özlü Kur’an Tefsiri... Yazan: Prof. Hasan Elik, Muhammed Coşkun.


Prof. Elik’in sunuş yazısındaki şu bölüm dikkatimi çekmişti:


- Beni böyle bir çalışmaya teşvik eden dostlarımın başında, 40 yıl önce Kur’an sayesinde tanıştığım, sınai ve ticari faaliyetleriyle ülke kalkınmasına önemli katkılar sağlayan, sosyal sorumluluk bilinciyle birçok alandaki hizmetleri malum olan, Kur’an ile ilgili görüşlerime değer veren, topluma, özellikle gelecek nesillere aktarılmasını içtimai bir mesuliyet telakki ederek hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan değerli insan İbrahim Bodur, bu çalışmanın size ulaşmasında büyük pay sahibidir.


Mesleğe başladığım ilk yıllarda, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis Başkanı’yken tanıdığım İbrahim Bodur’u Prof. Elik’in notuyla anmak istedim.Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun...


Hürriyet/ Vahap Munyar



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Aziz ve Gwen Sancar Vakfı’nın 2.5 milyon dolarlık ‘Türk Kültür Merkezi’ projesi Türkiye’deki bilim ve teknolojideki gelişmelere destek verecek


Nobel ödüllü bilim adamı Prof. Aziz Sancar ve Gwen Sancar ABD'de ‘Sancar Türk Kültür Merkezi'ni hayata geçirmeye hazırlanıyor. Aziz & Gwen Sancar Vakfı'nın North Carolina Üniversitesi kampüsünün içerisinde hayata geçmesi için çalışmaları sürdürdüğü ve yaklaşık 2.5 milyon dolara mal olması beklenen yeni kültür merkezi projesi, önceki akşam Türkiye'den de destek için özel bir davetle kamuoyuna tanıtıldı.

Aziz ve Gwen Sancar onuruna düzenlenen davete iş dünyasından yoğun bir katılım dikkat çekti. Çalık Grubu'nun düzenlediği gecede Hüsnü Özyeğin, Nihat Özdemir, Cemal Kalyoncu, Ali Sabancı, Mehmet Ali Yalçındağ, Murat Vargı, Mustafa Süzer, Kemal Gülman, Vahap Küçük, Mustafa Çıkrıkçıoğlu, Ahmet Arslan, Ali Kibar, Adnan Polat gibi isimler katılanlar arasındaydı.


BEN O KADAR MÜKEMMEL DEĞİLİM

Önceki akşamki buluşmada davetliler, ülkemize Nobel gururu yaşatan Prof. Aziz Sancar'ın yaşamı ile ilgili hazırlanan duygu yüklü bir de belgesel izledi. Prof. Sancar'ın, belgesel sonrası yaptığı konuşmasında ise ilk sözü, “Ben burada anlatıldığı kadar mükemmel değilim” oldu. Sancar şu bilgileri aktardı: “Türkiye'den gelen öğrenci ve araştırmacılara rahat uyum sağlama konusunda tam destek vereceğiz. Ayrıca Türkiye'de bilim ve teknoloji alanındaki gelişmelere Kuzey Carolina'daki büyük üniversitelerin ve teknokent kurumlarının imkanlarını sunarak yardımda bulunacağız.”


Toplantı salonunda masalarda bağış için formlar dikkat çekti. Formun ön yüzünde, Sancar Türk Kültür Merkezi'ne katkıda bulunmak isterseniz, iletişim bilgilerinizi yazın” deniliyordu.


Formun arka yüzünde ise projeye katkı için bağış kalemleri yer alıyordu. Buradaki kalemlere göre, projeye bir tuğla olarak 1.000 dolar karşılığı bağış yapmak mümkün. İsteyen 25 bin dolar bağışlayarak bir yurt odası da yaptırabilir. Formdaki bazı bağış kalemleri şöyle sıralanıyor: Ana giriş salonu 170 bin, ana yemek salonu 500 bin, Sancar Kütüphanesi 230 bin, yurt odaları 25 bin, Türk mutfağı 100 bin, güneş enerjisi sistemi 250 bin, şelale bahçe 100 bin, tek tuğla 1000, tek ağaç ise 5 bin dolar. Bu listedekileri toplayınca karşımıza 2.5 milyon doların biraz üzerinde bir bedel çıkıyor.


Niyetler yerine gelirse hayaller gerçekleşir

GECEYE katılan işadamlarına bağış konusunda düşüncelerini sorduğumuzda, pek çoğu bu proje için en azından bir ağaç dikebileceklerini veya birkaç tuğla koyabileceklerini belirtti. Bazı isimler ise bir tuğladan çok daha fazlasını yapmak istediklerini söyledi. Bağış ile ilgili ortaya atılan niyetler yerine getirilirse, Aziz Sancar'ın eşiyle birlikte kuracağı Türk Kültür Merkezi hayali de çok kısa sürede gerçekleşebilecek. Dahası yeni merkez devreye girince, Prof. Aziz Sancar ve Prof. Gwen Sancar, daha fazla sayıda Türk gencine bilim yolunda rehberlik yapabilecek. Ayrıca Sancar Türk Kültür Merkezi, dünyaya Türkiye'yi ve Atatürk'ü de anlatabilecek.


Başarı için Robert'i bitirmek gerekmiyor


Bir süredir Türkiye'de bulunan ve farklı etkinliklere katılan Prof. Aziz Sancar, buralarda yaptığı konuşmalarda, “Ben üstün zekalı falan değilim. Çok çalıştım, bu başarıya ulaştım” diyor. Sancar'ın önceki akşam Çalık Grubu'nca düzenlenen organizasyonda gösterilen belgeselinde de, “Biz Doğulular zor şartlarda yetiştik diyoruz. Öyle ama Aydın'da, İzmir'de, Ankara'da da zor şartlarda yetişen insanlar var. Başarı için ille de Robert Kolej mezunu olmak gerekmiyor. Savur Lisesi'nden mezun olup başarıyı yakalamak mümkün. Ben onu gösterdim” ifadeleri dikkat çekti.


Prof. Sancar, toplantıdaki konuşmasında kendi biyografi kitabı hazırlığı ile ilgili gönderme yaparak şunları söyledi: “Dostum Orhan Bursalı biyografimi yazarken kendisine, ‘Aman kardeşim, beni evliya gibi gösterme' dedim. Ben rahmetli annemin, ‘Kibirli olma oğlum, kibir Allah'a yaraşır' nasihatını hiç unutmam. Nobel aldım diye de değişmem. Benim buluşlarımı ders kitaplarında okuyan çocuklar, ‘Bunu bir Türk bulmuş' desin, o gurur bana yeter.”


Sözcü


Geri Dön