19 / 04 / 2024

ABD'de 250 yıllık meşe 400 bin dolara mal olan çalışmayla taşındı!

ABD'de 250 yıllık meşe 400 bin dolara mal olan çalışmayla taşındı!

ABD’de yapılan ‘ağaç taşıma operasyonu’nda, üniversite genişletme projesinin ortasında kalan 250 yıllık meşe 400 bin dolara mal olan çalışmayla taşındı.Ayrıca halkı bilgilendirmek ve yapılacak çalışmayı anlatmak için bir animasyon film hazırlandı.



Michigan Üniversitesi yönetimi, okulun İşletme Fakültesi’nin genişletilmesi kapsamında ek bina yapmak için karar aldığında en büyük problem projenin ortasında kalan 250 yıllık meşe ağacıydı. Okul yönetimi, ağacı kurtarmak için yollar aramaya başladı. Büyük ağaçların taşınması ve kurtarılması konusunda uzmanlaşmış Teksas merkezli Enviromental Design adlı firma ile anlaşıldı. Çıkarılan 400 bin dolarlık fatura kabul edilince planlama aşamasına geçildi. Uzmanlar önce ağacın köklerinin nereye kadar uzandığını inceledi. Ardından etrafına bir halka çizerek köklerini de içine alacak şekilde şişme botlar üzerinde yükseltilmesi kararlaştırıldı. Ancak 350-400 ton ağırlığındaki ağacı taşıyacak bir tekerlekli platform inşa edilmesi gerekiyordu. Çelik tüpler bir araya getirilerek hareket edebilen 96 tekerlekli bir platform inşa edildi. Ağacın 100 metre yakında bir başka bölgeye nakli için platformun nakil yolunda olan diğer küçük ağaçlar geçici olarak kaldırıldı. Ayrıca halkı bilgilendirmek ve yapılacak çalışmayı anlatmak için bir animasyon film hazırlandı ve YouTube üzerinden yayınlandı.


 


250 yıl daha yaşayabilecek


Aylar süren hazırlıkların ardından uzmanlar 20 metre yüksekliğindeki ağacın bu denli bir nakil faaliyetinden kurtulma şansını yüzde 80 olarak belirlemişti. 20 saat süren çalışma sonunda ağaç dev platform üzerine çıkarıldı. Ekipler her 15 dakikada bir rüzgarın hızını ölçüyordu. Saatler sonra kampüste çalışmayı izleyen yüzlerce kişinin alkış sesleri arasında yeni yerine taşındı. Projeyi yöneten firmanın yetkilisi Paul Cox, ‘Görünen o ki bu ağaç hepimizden fazla yaşayacak’ dedi. Önümüzdeki 3-5 yıl arasında ağaç yeni yerinde yakın takibe alınacak. Ph değerleri ve nem durumu incelenecek, yaprakları test edilecek. Yerini beğenmesi durumunda 250 yıl daha yaşayabilecek.


Vatan


Geri Dön