17 / 04 / 2024

ABD'de birinci el konut satışları yüzde 6 azaldı!

ABD'de birinci el konut satışları yüzde 6 azaldı!

ABD Ticaret Bakanlığı verilerine göre, birinci el konut satışları mayısta önceki aya kıyasla yüzde 6 azalarak 551 bin oldu. Satışlara ilişkin piyasa beklentisi ise yüzde 9,5 düşüş yönündeydi.




ABD’de birinci el konut satışları mayıs ayında yüzde 6 gerilemesine karşın beklentinin üstünde gerçekleşti.


ABD Ticaret Bakanlığı verilerine göre, birinci el konut satışları mayısta önceki aya kıyasla yüzde 6 azalarak 551 bin oldu. Satışlara ilişkin piyasa beklentisi ise yüzde 9,5 düşüş yönündeydi.


Açıklamada, beklenenden az gerileme kaydeden verinin, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 8,7 yükseldiği de belirtildi.


Nisan ayına ilişkin birinci el konut satışları, 619 binden 586 bine revize edildi. 


Bakanlığın raporu, ortalama yeni konut fiyatlarının mayısta 358 bin 900 dolara gerilediğini de ortaya koydu. 


Analistler, yeni konut satışlarındaki düşüşte baz etkisinin rol oynadığını ve beklentiden az gerileme kaydedilmesinin sektör için pozitif olduğunu vurguluyor.


Öte yandan yine bugün açıklanan verilere göre, haziran ayına ilişkin imalat sanayi PMI endeksi 51,4 değerini alarak 50,9 seviyesindeki beklentiyi aştı. Mayıs ayı Öncü Göstergeler Endeksi ise yüzde 0,2 geriledi. 


AA



Haber Yeni Birlik Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ;




National Association of Realtors'ın (NAR) verilerine göre ABD'de 2. el konut satışları yaklaşık 10 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Mayıs'ta %1.8 artışla 5.53 milyon adet oldu. 


Bu. 2007'nin Şubat ayından beri görülen en büyük artış oldu. Ortalama satış fiyatlarına baktığımızda geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre % 4.7 yükselişle 239 bin 700$ çıkarak yaklaşık 10 yılın rekorunu kırdı. Ayrıca nisan ayında 5.45 milyon adet olarak açıklanan veri 5.43 milyona revize edildi. Yukarı yönlü ilerleyen istihdam verileri de konut piyasasını düşük faiz oranları ile destekliyor. 

ABD'de TÜFE 

ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre TÜFE, mayısta aylık %0.2, yıllık bazda ise %1 ile beklentinin altında arttı. Bir önceki ay verilerine bakıldığında ise %0.4 artmıştı. 


Beklenti aylık % 0.3, yıllık %1.1 artış olmasıydı. Gıda ve enerji dışındaki kalemlerden oluşan çekirdek TÜFE ise beklentiler doğrultusunda aylık % 0.2, yıllık %2.2 arttı. Nisanda çekirdek TÜFE yıllık %2.1 olmuştu. Öte yandan, nisan ayına yönelik çekirdek TÜFE'deki değişim % 0.2 artıştan % 0.2 düşüşe revize edildi. 

ABD'de ÜFE 

ABD Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre ÜFE mayısta aylık %0.4 arttı. ABD'de artan petrol fiyatları üretici fiyatlarının ikinci ayda da yükselmesinde etkili oldu.

 

Gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek ÜFE yıllık %1.2 arttı. Beklenti %1 artıştı. Çekirdek ÜFE aylık bazda %0.3 arttı, beklenti %0.1 artıştı. Enerji fiyatları %2.8 arttı 

ABD, MERKEZ BANKASI FED 

Dün Fed Başkanı Janet Yellen, faizleri değiştirmeme kararı açıklamış ve enflasyonun orta vadede hedefine ulaşmasını beklediklerini açıklamıştı. 

ABD, İŞSİZLİK

Ekonominin temel göstergelerinden biri olan işsizlik verileri beklentilerin üzerinde çıktı. ABD'de işsizlik maaşı için başvuranların sayısı 13 bin kişi artarak bir ayın zirvesi olan 277 bine çıktı. Yaklaşık 319 milyon insanın yaşadığı ülkede yaklaşık ABD'de işler yolunda bakalım Brexit sonuçları AB ülke ekonomilerinin yanı sıra ABD ekonomisini nasıl etkileyecek görelim, %5.5 oranında işsizlik söz konusuyken. ABD'de işsizlik haklarından yararlanma başvuıııları 11 Haziran ile biten haftada 277,000 ile 270,000 seviyesindeki beklentinin üzerinde geldi. 

 ABD'DE EMFIRE STATE ENDEKSİ 

ABD'de Empire State Endeksi haziran ayında yaptıkları toplantıda New York bölgesi civarındaki imalat hareketliliğini ölçen New York Fed Endeksi haziran ayında 6.01 değerini aldı. Mayısta - 9.02 olmuştu. Yani, endeksin sıfır seviyesinin üzerinde çıkması, sektörde genişlemeye işaret ediyor. 

ABD'DE TOPTAN EŞYA STOKLARI ABD 

Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre, toptan eşya stokları nisanda %0.6 artarak %1 oldu. Stoklar böylece 10 ayın en hızlı artışını kaydetti. 


Sonuç olarak; ABD'de işler yolunda bakalım Brexit sonuçlan AB ülke ekonomilerinin yanı sıra ABD ekonomisini nasıl etkileyecek görelim. 



Yeni Birlik




Haber Ege Haber Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ;




ABD'de ikinci el konut satışında ilk ABD'de ikinci el konut satışları Mayıs ayında son 9 yılın en hızlı artışını yaşadı. Mayıs ayında ikinci el konut fiyatları da yeni bir zirveye yükseldi.Mayıs ayında ikinci el konut satışları mevsimsel etkilerden arındırılmış verilerle bir önceki aya göre yüzde 1,8 artarak yıllık 5,53 milyon adet oldu. Ulusal Emlak Komisyoncuları Birliği verilerine göre satış hızı Şubat 2007'den bu yana görülen en güçlü seviyede gerçekleşti. 


Mayıs ayında fiyatlar geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 4.5 arttı. Nisan ayında yıllık satış 5,43 milyon olmuştu. Medyan konut satış fiyatı ise Mayıs ayında yıllık bazda yüzde 4,7 artışla 239.700 dolara çıktı. 



Ege Haber



Geri Dön