19 / 04 / 2024

ABD'de Türk firmaları için enerjide ve inşaatta büyük fırsatlar var!

ABD'de Türk firmaları için enerjide ve inşaatta büyük fırsatlar var!

Şehir yapılanmasını 100 yıl önce tamamlayan ABD'nin eskiyen altyapısı Türkler'e fırsat kapısı oldu. Ülkede, kentsel dönüşüm hamlesi 1 trilyon doları bulacak. Türk firmaları için enerjide ve inşaatta büyük fırsatlar var...



Şehir yapılanmasını 100 yıl önce tamamlayan ABD'nin eskiyen altyapısı Türkler'e fırsat kapısı oldu. Ülkede, kentsel dönüşüm hamlesi 1 trilyon doları bulacak. Türk firmaları için enerjide ve inşaatta büyük fırsatlar var.


Şehir yapılanmasını 100 yıl önce tamamlayan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) eskiyen altyapısı için düğmeye bastı. 1 trilyon doları bulması beklenen ABD'nin kentsel dönüşüm hamlesi Türkiye için de yepyeni bir kapı olacak. 5 kıtada milyar dolarlık enerji ve inşaat ihaleleri üstlenen Türk firmalarının ABD pazarında üst lige çıkması için Ekonomi Bakanlığı da devrede. Bu kapsamda, ABD'li şirketlerle Türk firmalarını buluşturacak ortak bir platform kurulması hedefleniyor. Özel sektör firmalarından ABD'li Wenco Group da Türk firmalarının en büyük destekçisi olacak.


KALİTENİZ YÜKSEK 

Merkezi Los Angeles'ta bulunan ABD'li enerji danışmanlık firması Wenco'nun sahibi olan Bruce Movahedi, bugüne kadar Kore, Çin ve Tayvanlı şirketlerin domine ettiği ihalelerde Türk şirketlerinin büyük şansı olduğunu kaydetti. SABAH'a konuşan Movahedi, şunları kaydetti: "Türkiye'de üretim kalitesinin Kore ve Tayvan gibi birçok ülkeyi geride bıraktığını ve önemli bir potansiyel olduğunu görüyoruz. Türk şirketlerinin dünyada hak ettikleri yere gelmelerini sağlamak istiyoruz." Movahedi, Asyalı firmaların ABD'de birçok ihaleden red cevabı almasına rağmen kriterlere uyum sağlayana kadar çaba sarf ettiğini anlattı. "Bugün çabalarının meyvelerini topluyorlar" diyen Movahedi, Türk şirketlerinin de bu pazara eğilmesi gerektiğini dile getirdi. Eskiyen altyapı ve şebekelerin de Türk şirketler için önemli bir fırsat olduğunu kaydeden Movahedi, "Kurulu güç trafolarının yaş ortalaması 40 yıl. Bugün bu trafoların yüzde 70'i, 25 yaşını geçmiş durumda" diye konuştu.


ANAHTAR TESLİM PROJELER

Mohavedi, ABD'nin dışarıdan tedarikçilere ihtiyacı olduğunu belirterek, "ABD 2010 yılında 1 milyar dolarlık güç trafo alımları ile dünyanın en büyük pazarlarından biri oldu. Dünyadaki trafoların yüzde 20'si ABD'de satılıyor. Ülkede kullanılan güç trafoların sadece yüzde 19'u iç piyasada üretiliyor" dedi. Sadece enerji değil inşaat şirketleri için de büyük fırsatlar olduğunu kaydeden Movahedi, "Dünyadaki en büyük 250 inşaat firmasının 33 tanesi Türk. Ancak bu şirketlerin ABD pazarında etkinliklerini görmüyoruz. Halbuki inşaatla iç içe olan Türk firmaları anahtar teslim projeler yapabilir" diye konuştu.


ENERJİDE 16 MİLYAR DOLARLIK FIRSAT VAR

 Enerji iletim yatırımları 1999-2013 yılları arasında yıllık yüzde 12 büyüdü. 

 2030'a kadar enerji iletim hatlarına yılda ortalama 12-16 milyar dolar yatırım yapılacak. 

 Güç trafolarının maliyeti bu yatırımın yüzde 15'ini oluşturuyor. 

 ABD'nin kısa dönemde alt yapı yenileme çalışmalarına 1 trilyon dolarlık yatırım yapması bekleniyor.


PAZAR İÇİN 7 ALTIN ÖĞÜT

 Kurumsallaşmaya önem verin. 

 Rekabet ortamına hazır olun ve altyapınızı sağlam kurun. 

 Bağlantılar önemli ancak işler 'rekabet ve kalite' üzerinden yürüyor. 

 Tedarik zinciri yönetiminde profesyonel yaklaşım sağlayın. 

 Rekabetçi olabilmek için imalatçı yelpazesini genişletin. 

 Kısa vadeli kâr beklentisine girmeyin. 

 Konsorsiyumlara sıcak bakın.



Metin Can/Sabah Gazetesi 


Geri Dön