19 / 04 / 2024

ABD'den İsrail açıklaması: Yahudi yerleşim birimleri endişe verici!

ABD'den İsrail açıklaması: Yahudi yerleşim birimleri endişe verici!

ABD yönetimi, İsrail'in Batı Şeria'da 250’den fazla Yahudi yerleşim birimi inşa etme kararının iki devletli çözüme tehdit oluşturduğunu, daha önce inşa edilmiş yerlere yasal statü veren geriye dönük kararların da özellikle rahatsızlık ve endişe verici olduğunu bildirdi.



Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, ABD Başkanı Barack Obama'nın Nevada'ya gidişi sırasında uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.


Earnest, İsrail'in yerleşim yerleriyle ilgili son kararını değerlendirirken, "İsrail hükümetinden böyle bir açıklamayı ilk kez duymuyoruz. Yerleşim faaliyetlerindeki bu ciddi genişleme iki devletli çözümün yaşamasına ciddi ve artan bir tehdit oluşturmaktadır. Yasa dışı karakol ve ruhsatsız yerleşim yerlerine geriye dönük onay verilmesi politikasından da özellikle rahatsızlık duyuyoruz." dedi.


Endişeleri hakkında bugüne kadar açık olduklarını vurgulayan Earnest, İsrail'e yönelik farklı bir tepki verip vermeyecekleri konusunda ise "Bu kamuya açık bir alanda tartışabileceğimiz bir şey değil. Sanırım özel konuşmalarla başlayacağız." diye konuştu.


ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby de İsrail hükümetinin kararından "derin endişe" duyduklarını bildirdi.


Kirby, İsrail'in yerleşimlerinin son dönemde hız kazandığı, bu yıl 2 bin 500 yerleşim yeri hakkında karar aldığına işaret ederek, bunların 700'ün geriye dönük olarak Batı Şeria'daki bazı yerlere yasal statü verilmesi kararı olduğunu aktardı.


Geriye dönük kararlar politikasından özellikle rahatsızlık duyduklarını vurgulayan Kirby, "Bu politikalar, İsrail hükümetine yerleşim faaliyetlerini yeni ve sınırsız şekilde yayılarak ilerletmesi için yeşil ışık yakmaktadır." ifadesini kullandı.


İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Avigdor Liberman’ın talimatıyla Batı Şeria’nın Elkana Yahudi yerleşim biriminde 250'den fazla yeni Yahudi yerleşim birimi inşa edilmesiyle ilgili projenin bugün onaylandığı açıklanmıştı.


Beyt Arye ve Givat Zeev Yahudi yerleşim birimlerinde çok sayıda yeni inşaatı da nihai olarak onaylayan komisyon, daha önce inşa edilmiş 180 kadar Yahudi yerleşim birimine de yasal statü vermeyi kararlaştırmıştı.


AA


Geri Dön