28 / 03 / 2024

AB'den hibe aldı kentsel dönüşümü hızlandırdı!

AB'den hibe aldı kentsel dönüşümü hızlandırdı!

Akıllı Şehir Projesi'yle Avrupa Komisyonu'ndan hibe alacaklarını belirten Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, "Proje, Aşağısöğütönü Bölgesi' nde 30 dönüm alandaki 'Yaşam Köyü'nde gerçekleştirilecek" diye konuştu...



Akıllı Şehir Projesi'yle Avrupa Komisyonu'ndan hibe alacaklarını belirten Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, "Proje, Aşağısöğütönü Bölgesi'nde 30 dönüm alandaki 'Yaşam Köyü'nde gerçekleştirilecek" diye konuştu.


Tepebaşı Belediyesi, akıllı kentsel dönüşümün hızlandırılmasında yeni bir model olan 'Akıllı Şehir Projesi' için Avrupa Komisyonu'ndan 5 milyon euro hibe alıyor. 


Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, hibe desteği aldıkları projeyle ilgili, "Avrupa Komisyonu Akıllı Şehirler Araştırma ve İnovasyon Projeleri başlığına yazılan toplam 5 milyon euro'luk proje, 20 proje arasından ikinci olarak hibe almaya hak kazandı. 

Proje, Aşağısöğütönü Bölgesi'nde 30 dönüm alanı kapsayan 'Yaşam Köyü'nde gerçekleştirilecek. Çevre projelerimizle tarımsal sulama alanlarının, güneş enerjisine dönüştürülmesi ve Eskişehir'in enerji temini konusunda bağımsızlaşarak, temiz enerji kaynaklarına yönelip maliyetlerinin düşürülmesini hedefliyoruz" dedi. 

Santral gücü 270 kilovat Projenin mevcut binaların iyileştirilmesi, ulaşım, iletişim ve bilgi teknolojileri olmak üzere üç temel birleşenden oluştuğunu belirten Ataç, şu bilgileri verdi: "Aşağısöğütönü'nde belediyemize ait 9 bin 110 metrekarelik bölgede binaların enerji verimliliklerinin artırılması için bina kabuklarının ve doğrama sistemlerinin yenilenmesi, bölgesel ısıtma sistemi kurulması, doğalgaza dayalı ısıtma sisteminden vazgeçilip enerjisini güneşten alan su kaynaklı ısı pompası sistemleri kurulmasını planlanlıyoruz. 


Isıtma ve sıcak su ihtiyacının karşılanması için solar güneş panelleri ve organik atık yakan kazanlar kullanılacak. Böylece tüm mekanik sistemleri yenilenebilir eneıji kaynaklarından faydalanabilir hale getireceğiz. Kurulacak güneş eneıjisi santralı 150 kilovat olup Tepebaşı Belediyesi'nin kumlu toplam santral gücü 270 kilovata ulaşacak." Akıllı şehir izleme portalı kurulacak Proje kapsamında çalışmaların izlenebilir kılınması için 'Akıllı şehir izleme portalı' oluşturulacağını da aktaran Ahmet Ataç, "İzleme portalıyla binalarda tüketilen enerjinin, nerelerde tüketildiği, ne kadarının yenilenebilir kaynaklardan sağlandığı, bisiklet kullanım bilgileri gibi verilerin izlenmesini sağlayacağız. Elde edilen sonuçlarla halkın bu konuda bilinçlendirilmesi ve projeye doğrudan katılımlarının yaygınlaştırılmasını hedefliyoruz" dedi. 


Elektrikli bisiklet geliyor Proje ile Tepebaşı Belediyesi'nin kamusal hizmetlerinde kullanılmak üzere 4 adet elektrikli otobüs, belediye iç hizmetlerinde kullanılmak üzere 7 adet hibrit araç alınması planlanıyor. 


Akıllı ulaşım sistemlerinin bir parçası olan akıllı bisikletler için 6.2 kilometrelik bisiklet yolu düzenlenecek. 50'si elektrikli olmak üzere 150 bisiklet halkın kullanımına sunulacak. 


Milliyet Business


Geri Dön