25 / 04 / 2024

Abdullah Gül: Kuzey-Güney demeden enerji projeleri geliştirmeliyiz!

Abdullah Gül: Kuzey-Güney demeden enerji projeleri geliştirmeliyiz!

Atlantik Konseyi 5. Enerji Zirvesi’nin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Gül, “Doğalgaz bakımından Irak, önemli bir ülke” dedi. Irak konusu Bakan Yıldız’ın da ana gündemiydi: “Irak’ın normalleşmesi için Kuzey-Güney demeden projelerin geliştirilmesi lazım.



Atlantik Konseyi 5. Enerji ve Ekonomik Zirvesi dün İstanbul’da yapıldı. Zirvenin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Lüksemburg Büyük Dükü Henri Albert Gabriel Félix Marie Guillaume ile birlikte salona girdi. ABD Eski Türkiye Büyükelçisi Ross Wilson’ın da konuşma yaptığı zirvede Atlantik Konseyi Dönem Başkanı General Brent Scowcroft, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü “Değerlerimize bağlı. Demokrasi ve insan haklarına inanmış bir lider” olarak tanıtıp kürsüye davet etti. 


‘KRİZLER ERTELENEMEZ’ TESPİTİ


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül açılış oturumundaki uzun konuşmasında krizlere dikkat çekti ve “Herhangi bir ülkedeki iç çatışmanın etkisi o ülkeyle sınırlı kalmıyor. Tüm bölgenin istikrarına tehdit oluşturuyor. Krizlere zamanında müdahale edilmediği her durumda, Suriye gibi acı örnekler yaşanması kaçınılmazdır. Dolayısıyla, “krizler ertelenebilir” anlayışının olumsuz sonuçlar doğuracak büyük krizlere yol açacağını görmek gerekmektedir” dedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bir ülkede yaşanan istikrarsızlığın bölgesel ve küresel ekonomik dengeleri olumsuz etkilediğini sözlerine ekledi. 


IRAK SON DERECE ÖNEMLİDİR 


Uluslararası Enerji Ajansı’nın 2035’e giden süreçte Irak’ın, dünya petrol üretimindeki toplam artışın yüzde 45’ini gerçekleştireceğini tahmin ettiği bilgisini paylaşan Cumhurbaşkanı Gül, “Irak’ın, 2030’larda Rusya’nın önüne geçerek, dünyanın ikinci büyük petrol ihracatçısı olması beklenmektedir. Geliştirilmesi ihmal edilen doğalgaz bakımından da Irak, son derece önemlidir” ifadesini kullandı.


GÖREVLİYE 'SENİ OKULA BIRAKAYIM' ESPİRİSİ YAPTI


AÇILIŞ konuşması için kürsüye gelen Cumhurbaşkanı Gül, Görevlilerin konuşma metninin okunmasını sağlayan promptere yazıları ters yüklemesi üzerine küçük bir konuşma kazası yaşadı. Gülerek “Prompterde baktım. Yazılar ters” diyen Gül, görevliyi çağırıp “Sen oku bakalım” dedi.


‘ÇEVRE HASSASİYETİ GÖZETEN ENERJİ HAREKETİ MÜMKÜN’


ENERJİ Bakanı Taner Yıldız ise GSYH’sini 2,3 katına çıkartan, enerji tüketimini 1,7 katına çıkartan ülkelerin varlığına dikkati çekti. Yıldız, “Çevreyle beraber geleceğe olan borcumuzu ödeyerek, projeleri gözetmemiz lazım” diye konuştu. Irak konusuna da değinen Yıldız, “Irak’ın gelirlerini arttırması için kuzey-güney demeden projelerin geliştirilmesi lazım” dedi.


KAYA GAZI DEVRİM OLDU, FİYATLAR DÜŞÜYOR


Zirvede konuşan ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz,  “Kaya gazı bir devrim oldu ve  inanılmaz ekonomik fırsatlar sundu. ABD’de gaz fiyatları düşüyor” dedi. Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Bakan Ernest Moniz’i kabul etti. Görüşmede, ayrıca Enerji Bakanı Taner Yıldız ve ABD’nin  Ankara  Büyükelçisi Francis Ricciardone de hazır olarak bulundu.


Akşam Gazetesi


Geri Dön