19 / 04 / 2024

Abdullah Gül: Marmaray büyük bir mühendislik şahikasıdır!

Abdullah Gül: Marmaray büyük bir mühendislik şahikasıdır!

Marmaray’ın Üsküdar'da yapılan törenine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Romanya Başbakanı Victor Ponta katıldı...




Asırların projesi Marmaray, 2 cumhurbaşkanı ve 3 başbakan ile Başkan Kadir Topbaş’ın katıldığı tarihi  bir törenle hizmete açıldı.


Marmaray’ın Üsküdar İstasyonu önünde yapılan törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Romanya Başbakanı Victor Ponta katıldı.


Vatandaşlar tören alanına sığmayınca, Üsküdar Meydanı’nı doldurdu. Kıyı Emniyeti’ne bağlı gemiler Boğaz’da su fışkırtarak gösteri yaptılar. Ayrıca çok sayıda özel tekne de tören alanın yapıldığı kıyıya geldi. Bir tekneye  Marmaray  vagonu giydirildi. Kürsünün arkasında 3 boyutlu bir Marmaray vagonu yer aldı. Tören alanında Türk bayrakları dalgalandı. Töreni bir gazeteci ordusu izledi. Türk medyasının yanı sıra Japon basınından yoğun katılım oldu. Uluslar arası basın kuruluşları da töreni takip etti.


Marmaray Türk Milleti’nin mühendislik şahikasıdır


Törende konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Cumhuriyetin 90. yaş gününü kutlarken hükümetin de çok büyük bir hediyeyi de Türkiye’ye sunduğunu belirterek, “Marmaray sadece İstanbul için değil dünya için sayılı büyük projelerden biri. Bunun açılışını yapmaktan gurur duyuyoruz. İstanbullulara Türkiye’ye bütün insanlığa hayırlı olsun. Çok büyük projeler önce hayal edilir, sonra bunlar ideal haline gelir ve sonra da iş bilen kararlı vizyon sahibi insanlar çıkar ve bunları gerçekleştirirler 153 sene önce hayal edilen bu proje bugün ne mutlu ki hükümetimiz tarafından gerçekleştirildi ve açılışını yapıyoruz. Hep beraber temellerini atmıştık. Çok şükür bugün yine hep beraber açılışını yapmanın gururunu yaşıyoruz” diye konuştu.


Türkiye Cumhuriyeti döneminde İstanbul’a çok büyük eserler kazandırıldığının altını çizen Abdullah Gül, şöyle konuştu; “Bu büyük eserlerden, bugün için sonuncusu Marmaray. Marmaray, Pekin ve Londra’nın arasını bağlayan bir tünel oldu. Bu kadar büyük bir proje. Dünyayı ilgilendiren büyük bir proje. Son yıllardaki istikrar güven ortamı büyük projeleri devreye sokma imkanı vermiştir. Bu istikrar ve huzur devam ettiği sürece çok büyük projeler Türk milletinin hizmetine sunulacaktır. Bu proje hayata geçerken çok yakınen bildiğim, içinde olduğumu için değerli kardeşim Sayın Başbakan Erdoğan büyük bir kararlılık ve azimle bu projeyi takip etti Değerli bakan Binali Yıldırım birçok projede kararlı ve bilgili bir şekilde onları bakanlık sorumluluğu çerçevesinde takip etti. Bu rüya, bu hayal bugün gerçek oldu. Emeği geçen herkese canı gönülden bütün Türk milleti adına teşekkür ediyorum. Bu proje büyük bir mühendislik şahikasıdır.”


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Marmaray’ın İstanbul’a, Türkiye’ye ve tüm insanlığa hayırlı olmasını dileyerek, sözlerini şöyle sürdürdü; “Hüner, bir şehir bünyan etmektir. Reaya kalbin abad etmektir’ demişti bu şehrin fatihi. 1453’te, şehre girdiği andan itibaren, işte bu dizelerinde ifade ettiği gibi, İstanbul’u imar etmek, halkın gönlünü kazanmak için çalışmış; halkın gönlünü abad etme vazifesini bizlere bir miras olarak bırakmıştı. Bu anlamlı günde, bu şehrin Fatihi, Sultan 2’nci Mehmet’i bir kez daha rahmetle ve minnetle yad ediyorum. Açılışını yaptığımız projenin hayallerini kuran, hayallerle yetinmeyip, bu hayali kağıtlara, planlara, projelere döken, Sultan Abdülmecit ve Sultan Abdülhamit’e de Rabbim’den rahmet niyaz ediyorum. Başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere, İstanbul ve Türkiye için, tüm insanlık için yüreklerini ve emeklerini ortaya koymuş, Türkiye’yi bugünlere taşımış, bu projenin gerçekleşmesine katkı sunmuş devlet adamlarına, siyasetçilerimize, bürokratlarımıza gönülden şükran duygularımı ifade ediyorum. Asrın Projesi Marmaray’ı, son derece anlamlı bir günde, anlamlı bir yıldönümünde hizmete açıyoruz. Evet… Bugün, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 90’ıncı yıldönümünü kutluyor, milletçe, 81 vilayetimizde, yurt içinde ve yurt dışında 90’ıncı yıl coşkusunu yaşıyoruz. Marmaray’ı, özellikle 29 Ekim’de, özellikle 90’ıncı Kuruluş Yıldönümünde açmak istedik. Zira bugün, işte bu büyük projeyle, hem Cumhuriyetimizi yüceltiyor; hem de, demokratik bir Cumhuriyetin, istikrar içinde, güven içinde, kardeşlik ve dayanışma içinde bir Cumhuriyet’in neleri başarabileceğini ispat ediyoruz.”


BÜYÜK GURUR YAŞIYORUZ


“Bugün yaşadığımız bu büyük gurur, hiç kuşkusuz, Türkiye’nin, aziz milletimizin ve İstanbul’un gururudur. Ama bugün yaşadığımız gurur, aynı zamanda Cumhuriyetimizin, demokrasimizin, birlik ve kardeşliğimizin gururudur” diyen Erdoğan, “Cumhuriyet yolunun medeniyet olduğunu, ulaştırmanın istiklal olduğunu, bağımsızlık olduğunu, kalkınma olduğunu, Cumhuriyete giden yolda milletçe çok yakından tecrübe ettik ve çok iyi anladık. Cumhuriyetin kuruluşuyla birlikte başlayan ulaştırma projeleri, işte böyle bir tecrübenin neticesiydi. Bu tecrübeden yola çıkarak, Hükümet olarak, 11 yıl boyunca ulaştırma yatırımlarına ağırlık verdik; Yol medeniyettir dedik. Cumhuriyet tarihimin 6 bin 100 kim bölünmüş yol yapılırken 11 yılda 17 bin km bölünmüş yol ilave ettik. Cumhuriyetimizin kazanımlarına yenilerini ekledik, Cumhuriyet tarihimiz boyunca yapılan yatırımların üzerine kat kat fazlalarını ekledik. Şunu çok iyi biliyoruz ki, inşa ettiğimiz yollarla, sadece şehirleri değil, gönülleri de birbiriyle buluşturduk. İnşa ettiğimiz bölünmüş yollarla, hızlı tren hatlarıyla, herkesin binmesini sağladığımız uçaklarla, uzakları yakın ederken, doğuyu batıyla, kuzeyi güneyle kucaklaştırdık. Göreve geldiğimizde Türkiye’de 26 havaalanı vardı, bugün 50 havaalanını aşmış durumdayız. Cumhuriyetimizi sadece ulaştırma ağlarıyla ayağa kaldırmak noktasında olmadık. Cumhuriyetimizi aynı zamanda kardeşlik, birlik ve dayanışma ağlarıyla, adalet, eşitlik, demokrasi ağlarıyla, adeta nakış nakış işleyerek, çok daha büyük, daha yüce, daha güçlü bir yapıya kavuşturduk” şeklinde konuştu.

 

MARMARAY’ın sadece iki kıtayı birbirine kavuşturmakla kalmayarak 150 yıl öncenin hayallerini gerçekle buluşturduğunun altını çizen Erdoğan, şunları kaydetti; “MARMARAY, tarih ile bugünü, bugün ile geleceği buluşturuyor. MARMARAY, bu aziz milleti özgüveniyle, inandığı zaman neleri yapabileceğini göreceği bir imanla buluşturuyor. MARMARAY, kıtaları olduğu kadar, insanları, halkları, ülkeleri birbiriyle buluşturuyor, birbiriyle kucaklaştırıyor. İşte onun için diyorum ki: MARMARAY, sadece bir İstanbul projesi değil, aynı zamanda bir insanlık projesidir. MARMARAY, İstanbul’un olduğu kadar İzmir’in, Trabzon’un, Antalya’nın, Diyarbakır’ın, 81 vilayetin projesidir. MARMARAY, Pekin’den, Tokyo’dan Londra’ya kadar, tüm dostlarımızın, tüm kardeşlerimizin projesidir. Değerli mekvidaşım Abe güzel bir şey söyledi. Japonya ile İstanbul’u birleştirmek. Tokyo, Pekin, Londra, Üsküdar. Olur mu olur. Marmaray Pekin’den Londr’dan tüm dostlarımızın, tüm kardeşlerimizin projesidir. Bir barış ve dayanışma projesidir. Japonya ile bir başka adımı atıyoruz. Sinop’taki nükleer enerji projesini Japonya Fransa Türkiye olarak birlikte inşa edeceğiz. Burada, denizin altından geçecek bu trenler, inanıyorum ki, yolcuları olduğu kadar, sevgiyi, muhabbeti, aşkı, kardeşliği de kıtalar arasında taşıyacaktır. Bununla bitmiyor. 2015’te biraz daha güneyden otomobillerin geçeceği tüp geçidi de bitiriyoruz. Şu anda denizin altında çalışıyoruz o da bitecek. Otomobiller de oradan geçecek. Aynı yıl üçüncü köprüyü de bitiriyoruz. Böylece İstanbul’un ulaşımı için iktidarımızın neler yaptığını ortaya koyması bakımından bunlar çok önemli. 76 milyon aziz milletimin de, dost ve kardeş tüm dünya halklarının da bilmesini isterim ki, biz, Marmaray’ı, İstanbul’un ve Türkiye’nin tarihine yaraşır şekilde, barışın, sevginin, dostluk ve kardeşliğin üzerine inşa ettik. Bu büyük eser, önce İstanbul’un, önce Türkiye’nin eseri olduğu kadar, insanlığın bir eseridir. Şunu bütün samimiyetimle ifade etmek istiyorum. Bizi sevsin ya da sevmesin, bizi beğensin ya da beğenmesin, bize oy versin ya da vermesin, İstanbul ve Türkiye’deki her bir kardeşim, gönül rahatlığı içinde bu büyük yatırımla gurur duysun. Biz evet, bu büyük projeyi, bu asrın projesini başlatan ve tamamlayan olduk; ama biliniz ki, 150 yıl önce hayalini kurandan, bugün bu projeyle aynı şehirde, aynı ülkede, aynı dönemde yaşayana kadar herkes bu gurur verici tabloda pay sahibidir. Allahımıza hamdolsun.”


MARMARAY HEPİMİZİN ESERİ


“Cumhuriyetimizin 90’ıncı kuruluş yıldönümünü MARMARAY’la taçlandırırken, inşallah, 100’üncü kuruluş yıldönümünü daha büyük, daha gurur verici eser ve yatırımlarla kutlayacağız” diyen Erdoğan, “MARMARAY, ters yöne 2 akıntının olduğu, yüzeyin 60 metre derinliğinde, batırma tüp tüneliyle kıtaları birleştiren yegane yapı olma özelliğini taşıyor. Dünya üniversiteleri, bilim çevreleri, mühendislik ve mimarlık otoriteleri, dünya medyası, en başından itibaren MARMARAY’ı yakından izlediler. Asrın Projesi Marmaray, inşasındaki titizlikle, ince işçilikle, çevreci özellikleriyle, sağlamlığıyla, bir ulaşım projesi olduğu kadar, tarihin altın harflerle yazacağı bir sanat eseri, bir mimari şaheser oldu. Bu projeyi yaparken, azami çevre hassasiyetiyle hareket ettik. Balıkların yumurtlama dönemine, göç yollarına engel olmayacak şekilde ince eledik, sık dokuduk. Belirlediğimiz sürede bitmesine mani olsa da, tarihi bulguları ortaya çıkardık ve 35 binden fazla tarihi eseri dünya medeniyet tarihine kazandırdık. Bugünden itibaren, 2 kıta arasındaki yolculuk süresini sadece 4 dakikaya indiriyoruz. 13,6 kilometrelik uzunluğuyla, Marmaray sayesinde, Ayrılıkçeşme, Üsküdar, Yenikapı, Sirkeci, Kazlıçeşme arasındaki yolculuk süresi bu kadar kısalıyor. Tek yönde saatte 75 bin yolcu, bir kıtadan diğerine geçebilecek. 2 yönde yapacağımız genişlemeyle, 63 kilometrelik banliyö hatlarını da devreye alarak, İstanbul’un raylı ulaşımını dünyaya örnek konuma getireceğiz. Sivas, Ankara, Konya, Eskişehir’den hızlı trene binen bir yolcu, saatler içerisinde İstanbul’a ulaşabilecek, dakikalar içerisinde Boğaz’ı geçip, Avrupa’ya gelebilecek” ifadelerini kullandı.


 “Bu mutlu günde sizlerin 1,5 asırlık rüyası nihayet gerçek oldu, içtenlikle tebrik ediyorum” diyen Japonya Başbakanı Shinzo Abe ise, şöyle konuştu; “Olimpiyatların kararı verildiği anda başbakan Erdoğan herkesten önce bana geldi ve kutlamak için bana sarıldı. Sizin gösterdiğiniz dostluk ve cesaret karşısında o an yürekten etkilendim. Bu defa Başbakan Erdoğan’ı kutlama sırası bende. Mayıs ayında projenin ne kadar önemli olduğunu anlattı ve açılışı törenin beni davet etti. Bugün burada olmaktan onur duyuyorum. Sayın Başbakan’a verdiğimim sözümü tutmuş oldum.  Denizin yaklaşık 60 metre derinliğinde inşa edilen batırma tüp tünelinin dünyada başka bir eşi yok. Birçok uzman imkansıza yakın bir proje olarak değerlendiriyor. Projeden çalışan Türkler ve Japonlar olmak üzere sizlerin başarısından bütün dünya övgüyle söz ediyor.  Nesiller boyunca tarihi kalacak bir projenin ortağı olarak Japonya’yı seçtiği için Türkiye’ye teşekkür ediyorum. Haydi şimdi Tokyo’dan kalkıp Londra’ya kadar gedecek bir hızlı trenin hayalini beraber kuralım. Türkiye ve Japonya, Asya’yı uçuran iki kanattır.”


Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise, projenin Uzakdoğu ile Avrupa’yı, medeniyetleri birleştiren bir proje olduğunu söyledi. Mühendislik çalışmalarının son noktaya ulaştığı bir proje olduğunu belirten Yıldırım, projenin Boğaz’ın zor şartlarında uygulandığını söyledi. Marmaray projesinin İstanbul’un bilinen tarihini 6 bin yıldan 8 bin 500 yıla çıkardığını belirten Yıldırım, İstanbul’un tarihinin Marmaray ile yeniden yazıldığını kaydetti.


Marmaray’ın açılmasıyla İstanbul’un yeni bir tarihe tanıklık ettiğini belirten İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da “İstanbul sevdasıyla Marmaray gibi çok önemli bir projeyi şehrimize kazandıran sayın Başbakanımıza teşekkür ediyorum. Bugün iki bayramı birlikte yaşıyoruz. Cumhuriyetimizin 90. kuruluş yıldönümünü Marmaray taçlandırıyor. Milletçe Cumhuriyetimizin 100.yılına farklı bir yürüyüşümüz var. Asırların projesi olan Marmaray sadece İstanbul ve Türkiye için değil, dünya için önemli bir proje. İstanbul’dan tarihe, medeniyete, barış ve refaha yeni bir kapı açıyoruz. Dünyanın gözü kulağı İstanbul’da. Çünkü İstanbul’da gelişim, yatırım, umut ve gelecek var. Marmaray Yenikapı’da ortala çıkan Aqua Park ile de Türkiye’nin tarihine vurduğu bir mühürdür ve biz bu mührün tanıklarıyız” ifadelerini kullandı.


Törene katılan Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud da “Bu büyük kutlama gününde sizlerle birlikteyiz. Somali halkı ve devleti olarak Türkiye’nin yardımları ve liderliği için minnettarız. Marmaray projesinde Türkiye’nin 21. Yüzyılda oynadığı liderliğin önemli bir göstergesi. Bu proje kutlu olsun, tebrik ediyorum” diye konuştu.


Romanya Başbakanı Victor Ponta ise, “Bugün dünyanın merkezi bir kez daha bu şehir oluyor. Burada muazzam bir prdene bahsediyoruz. Muazzam projeler sadece muazzam halkalrla ve muazzam siyasi liderlerle gerçekleştirilir. Özellikle kendini çok adamış olan muhteşem bir lideriniz var. Recep Tayyip Erdoğan’a, şahsen ne kadar hayran olduğumu belirtirim. Herhalde bütün Avrupalı başbakanlar böyle bir muhteşeme projeni başında olmayı çok isterdi. Bir kez daha Asaya ile Avrupa’yı birleştiriyorsunuz. Böyle bir kutlama için herhalde daha iyi bir gün düşünülemezdi. Bugün sizin Cumhuriyet bayramınız, bütün ülkenizi tebrik ederim” ifadelerini kullandı.


15 GÜN ÜCRETSİZ


Kurdela kesilirken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bayramlarda köprülerin ücretsiz olduğunu hatırlatarak, “Hiç değilse, böyle asrın projesi için bir iyilik düşünüyorsunuzdur” dedi ve Başbakan Erdoğan’a mikrofonu uzattı. Erdoğan da “Buranın bereketi bayağı iyi. Gerçi 5 milyar doları nerdeyse bulan bir yatırım. Bu açılışta sayın Bakanım da hemen notunu alsın, 15 gün burayı ücretsiz yapalım” dedi. Cumhurbaşkanı Gül de “Doğrusu ben de bunu bekliyordum. Çünkü blugün gerçek anlamda bu projenin bayramını yapıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun. Allah kazadan beladan korusun” dedi.


Erdoğan’ın müjdesi meydanda coşkuyla karşılandı. Konuşmaların ardından açılışa katılanlar kurdelayı kesti. Bu sırada Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan’dan açılış nedeniyle bir jest istedi. Başbakan Erdoğan da, Binali Yıldırım’a talimat vererek Marmaray’ın 15 gün ücretsiz olacağını açıkladı.


İBB


Geri Dön