25 / 04 / 2024

Abdullah Gül: "Yenikapı yabancılar için de çok büyük bir cazibe merkezi olacak"

Abdullah Gül:

Abdullah Gül, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Vali Güler ile birlikte "Yenikapı Arkeolojik Kazı Alanı"nda  incelemelerde bulundu



İBB'den alınan bilgiye göre Kadir Topbaş ile birlikte  Marmaray  ve metro projeleri kapsamında çalışmaların sürdüğü "Yenikapı Arkeolojik Kazı Alanı"nda incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül "Burası sadece bizler için değil, inanıyorum ki yabancılar için de çok büyük bir cazibe merkezi olacaktır" dedi

Yaklaşık bir saat süren inceleme gezisinde İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Adem Baştürk ile İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili de yer aldı.

"Arkeolojik kazılar Türkiye'ye zenginlik katıyor"

Alanda yürütülen çalışmalar hakkında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürü Zeynep Kızıltan'dan bilgiler alan Abdullah Gül, daha sonra kazı alanına inerek incelemelerde bulundu. İncelemenin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Cumhurbaşkanı Gül, arkeolojik çalışmaların Türkiye'nin zenginliğine zenginlik kattığını ve Yenikapı'da Marmaray ve Taksim-Yenikapı Metrosu'nun istasyon alanındaki kazılarda ortaya çıkarılan buluntuların çok değerli eserler olduklarını söyledi.

"Bunlar İstanbul'un zenginliği. Bunları uzun süredir takip ediyordum. Buradaki bulgularla arkeoloji tarihinde belki çok önemli sayfalar açılıyordur" diyen Gül, buluntuların İstanbul'un tarihini çok eskilere götürdüğü gibi insanlık tarihi açısından da çok önemli, yeni sayfalar açtığını kaydetti. Burada çok canlı bir müzenin ortaya çıkacağını ve insanların istasyonun içinden koşar adımlarla geçerken binlerce yıla ulaşacağını ifade eden Gül, sözlerini şöyle sürdürdü;

"Bütün bunlar İstanbul'un zenginliğini, kültür mirasımızın ne kadar eskilere gittiğini gösteriyor. Bütün bunların sahipleri olarak bunları en iyi şekilde korumak, insanlığa en iyi şekilde sunmak gerekiyor. Ben, ilk başta Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Üniversitesi ve ismini burada zikretmediğim bütün kurumlarımızı tebrik ediyorum. İnanıyorum ki bu buluntularla ileride istasyon yapımı tamamlanınca çok canlı bir müze ortaya çıkacak. İnsanlar binlerce yıla ulaşıp onların içerisinden adeta koşar adım geçecekler ve bu sadece Türk insanı için değil, bizler için değil, inanıyorum ki yabancılar için de çok büyük bir cazibe merkezi olacaktır. Herkesin gidip, görüp büyük ilgiyle takip ettiği özel bir eser kazandırılacaktır. Tabii İstanbul'un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olması, İstanbul'un ayrı bir özelliğidir. Bu, kolay da kazanılmamıştır aslında. Bunların en iyi şekilde değerlendirilerek, buradaki bütün arkeolojik değerlerin hem gelenlere takdim edileceğini hem de dünyanın dört bir yanına dağılacağını tahmin ediyorum."

Metro ve müze iç içe

Cumhurbaşkanı Gül'e, metro çalışması ve Yenikapı arkeolojik alanından çıkan buluntularla ilgili bilgiler veren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da alanda 8 bin yıllık buluntulara rastlandığını vurgulayarak, "Bu iş, İstanbul ve insanlık adına çok önemli. Çok önemli iki raylı sistem hattı buradaki istasyonda birleşirken, bu alan aynı zamanda görkemli bir müzeye de ev sahipliği yapacak" dedi.

Toplam 23 bin metrekarelik bir alanda kazı çalışmalarının sürdürüldüğünü ve şimdiye kadar 6,5 metre derine inildiğini belirten Başkan Kadir Topbaş, bundan sonra 1,5 metre daha kazı yapılacağını söyledi. Burada yapılacak istasyonun, arkeolojik alandaki kazılarda elde edilen buluntuların yer aldığı bir müzeye dönüştürüleceğine işaret eden Başkan Topbaş, metro hattı tamamlandığında da Yenikapı'dan Taksim'e 8 dakikada, Kadıköy'e ise 17 dakikada gidilebileceğini kaydetti.

İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Zeynep Kızıltan da yapılan kazılarda, Bizans dönemine ait 34 adet ahşap Bizans teknesinin ve bazı ahşap aletlerin bulunduğunu belirterek, ayrıca neolitik çağdan bir yerleşim yeri tespit edildiğini aktardı. Kızıltan, "Yenikapı arkeolojik kazıları, İstanbul arkeolojisine çok büyük katkı sağladı" dedi. Cumhurbaşkanı Gül, brifingin ardından eserlerin bazılarının yer aldığı laboratuarda dü incelemelerde bulundu.


Geri Dön