29 / 03 / 2024

AB’ye demir ve demir dışı metal ihracatındaki artış yüzde 10’u aştı!

AB’ye demir ve demir dışı metal ihracatındaki artış yüzde 10’u aştı!

Bu yılın Ocak - Kasım döneminde demir çelik mutfak eşyası ihracatı yüzde 13,4, alüminyum mutfak eşyası ihracatı da yüzde 29,9 artış gösterdi. Metal mutfak eşyası ihracatından 11 ayda toplam 342,4 milyon dolar döviz girdisi sağladı.




Bu yılın Ocak-Kasım döneminde demir çelik mutfak eşyası ihracatı yüzde 13,4, alüminyum mutfak eşyası ihracatı da yüzde 29,9 artış gösterdi.

 

Türkiye, bu artışlar sonucu metal mutfak eşyası ihracatından 11 ayda toplam 342,4 milyon dolar döviz girdisi sağladı.

 

Demir ve demir dışı metaller sektörü; metal matkap torna uçları ihracatını da yüzde 71,6 artırdı.

İDDMİB Başkanı Tahsin Öztiryaki, sektörün ar-ge ve inovasyon yatırımlarının önemini kavradığını belirterek, “demir ve demir dışı metallerden elde edilen ürün ihracatının, önümüzdeki dönemde daha büyük artışlar göstereceğine inanıyorum” dedi.

 

 

Türkiye, Kasım ayında 656,5 milyon dolarlık demir ve demir dışı metaller ihracatı gerçekleştirdi. Sektörün ihracatı, yılın Ocak-Kasım dönemi kapsayan 11 ayında 6 milyar 300 milyon dolara ulaştı.

Bu dönemde mutfak eşyası ihracatındaki artış dikkat çekti. Son yıllarda yıldızı parlayan demir çelik mutfak eşyası ihracatı yüzde 13,4, alüminyum mutfak eşyası ihracatı da yüzde 29,9 artış gösterdi. Türkiye, bu artışlar sonucu metal mutfak eşyası ihracatından 11 ayda toplam 342,4 milyon dolar döviz girdisi sağladı.

İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Tahsin Öztiryaki, sektörün toplam ihracatının son 12 ayda yüzde 5,3 artış göstererek 6 milyar 692,1 milyon dolara ulaştığını bildirdi.

 

İhracatı Ar-Ge ve inovasyon artıracak

Türkiye’nin ihracatta kaliteyi artırması, birim fiyatlarını yükseltmesi gerektiğini vurgulayan Öztiryaki, son yıllarda yapılan Metalik Fikirler Ar-Ge Proje Pazarı yarışmalarına dikkat çekerek şöyle konuştu:

“Üreticilerimiz de ihracatçılarımız da ar-ge ve inovasyona inandı. Üniversitelerle ve tasarımcılarla çok iyi bir bağ kurduk. Demir ve demir dışı metallerden elde edilen ürün ihracatının, önümüzdeki dönemde daha büyük artışlar göstereceğine inanıyorum.”

İDDMİB kayıtlarına göre, Türkiye’nin demir ve demir dışı metaller ihracatı Kasım ayında 656,5 milyon dolar olarak gerçekleşti ve geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7 artış elde edildi. Bu artış Ocak-Kasım döneminde yüzde 5,8, son 12 ay itibariyle de yüzde 5,3 olarak hesaplandı. Ocak-Kasım dönemi ihracatı 6 milyar 300 milyon dolara, son 12 aylık ihracat da 6 milyar 692,1 milyon dolara ulaştı.

Ocak-Kasım dönemi itibariyle metal matkap torna uçları ihracatının bir önceki eş döneme göre yüzde 71,6 artışla 41,5 milyon dolardan 71,1 milyon dolara yükselmesi dikkat çekti.

 

AB pazarı sevindirdi

Son yıllarda yaşadığı ekonomik kriz dolayısıyla “zor pazar” haline gelen Avrupa Birliği ülkelerine ihracatta yüksek oranlı artış sektörü sevindirdi.

Avrupa Birliği ülkeleri 320,4 milyon dolarla Kasım ayında sektör ihracatının en fazla yapıldığı bölge oldu. Bu ülkelere yönelik ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,1’lik artış gösterdi.

Sektörün ikinci büyük pazarı olan diğer Avrupa ülkelerine ihracat da geçen yılın aynı ayına göre 12,5 artarak aylık bazda 116,7 milyon dolara ulaştı.


Geri Dön