19 / 04 / 2024

Ada pafta parsel nedir?

Ada pafta parsel nedir?

Tapu ve Kadastro ile ilgili terimler arasında ada pafta parsel yer alıyor. Peki, ada pafta parsel nedir? Ada nedir? Pafta nedir? Parsel nedir? Ada pafta parsel nasıl sorgulanır?



Ada pafta parsel nedir?

Tapu ve Kadastro ile ilgili terimler arasında ada pafta parsel yer alıyor. Bu terimlerde ada; belirli yollarla çevrili imar planların meydana getirdiği parsellerin üzerindeki bir arada olan sokak, cadde, meydan, demiryolu, akarsu gibi oluşumu olarak tanımlanıyor. 


Bir diğer ifade ile ada; dört tarafı sokak, cadde, meydan, demiryolu, akarsu gibi doğal ve yapay engellerle çevrilmiş parseller topluluğu olarak nitelendiriliyor. Kadastro adası ise; Cadde, sokak, yol, kanal, ark, dere, göl, deniz gibi Çevresi kamuya ait doğal ve yapay sınırlarla, kadastro çalışma alanı sınırı ile veya Devlet Demir Yolları arazisi ile çevrili parseller topluluğuna deniyor. 


Ada numaraları 101 den başlıyor, köy sınırı içindeki tüm parseller ölçülünceye kadar numaralar aralıksız birbirini izliyor.


Pafta..

Pafta; belirli ölçekteki büyük harita, plan veya modeli oluşturan ayrı parçalardan her birini ifade ediyor. 


Bir diğer ifade ile büyük haritayı meydana getiren, plan ya da modeli oluşturan ayrı parçaların her biridir. Bir başka deyişle pafta, arazilerin teknik usullerine göre ölçülüp belli oranda küçültülerek bir altlığa çizilmiş haritaya pafta deniyor.


Parsel..

Parsel, imar yasalarına göre ayrılıp sınırlanmış arazi parçası olarak tanımlanıyor. Bir parselin bir ya da birden çok sahibi olabiliyor. 


Ada pafta nasıl bulunur?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön