19 / 04 / 2024

Adana Büyükşehir Belediyesi'nin imar planı iptal edildi

Adana Büyükşehir Belediyesi'nin imar planı iptal edildi

Adana Büyükşehir Belediyesinin, toplam 20 bin hektarlık alanda yaptığı nazım imar planının, Adana 1. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi



TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası  Adana  Şubesi Başkanı Hasan Zengin, İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Sadi Sürenkök ve Şehir Plancıları Odası Başkanı Cüneyt Erginkaya, İMO Toplantı Salonu'nda düzenledikleri ortak basın toplantısında, bundan böyle bu tür çalışmalarda meslek odalarının görüşlerinin
alınmasını istedi.

Oda başkanları adına açıklama yapan Erginkaya, gelinen süreçte, Adana 1. İdare Mahkemesi verdiği karar ile 75. Yıl Cumhuriyet Orman Alanı da dahil toplam 20 bin hektarda yapılan planlamada harcanan zaman ve kamu kaynaklarının boşa gittiğini savundu. Yargının, mülkiyet haklarının kısıtlanmasına "dur" dediğini belirten Erginkaya, şunlar söyledi:

"Adana'da 80'li yıllardan bu yana yaşadığımız yoğun planlama ve uygulama tecrübelerinden biliyoruz ki nazım imar planı çalışmaları kentte yaşayanların taleplerine ve konunun uzmanların karşı uyarılarına rağmen yapılmamalıdır. Çünkü benzer projelerden ancak kentte yaşayanların sahip çıktığı ve destek olduklarının
başarılı olduğunu görmekteyiz."

"Aksine, siyasi veya ekonomik rantın asıl belirleyici faktör olmasından dolayı dayatılan kentleşme projeleri ise çoğunlukla başarısız olmuştur" diyen Erginkaya, şöyle devam etti:
"Dolayısıyla bu tür yanlış imar çalışmaları sonucunda, çarpık kentleşme önlenemediği gibi, aksine birçok yerde kaçak yapılaşmanın teşvik edildiği de görülmektedir. Bu nedenle meslek odaları olarak sürekli uyarıda bulunmuştuk, ancak gelinen süreçte sözlerimize kulak verilmediği görülmüştür. Belediyelerimizin, bu güne kadar olan klasik yaklaşımlarını uygulayarak bilimsellikten uzak, mülkiyet hakkının korunmadığı, birçok vatandaşın mağdur edildiği bir planlama örneğiyle karşı karşıya kalınmıştır."

Erginkaya, aynı hataların tekrarlanmaması, kamu kaynaklarının israf edilmemesi ve boşa zaman harcanmaması için bundan sonra aynı planlama süreçlerine mutlaka meslek kuruluşlarının dahil edilmesi gerektiğini savunarak, şöyle dedi:
"Bu şekilde yapılacak planlama, mevzuatlara, kamu yararına, mülkiyet hakkına saygılı ve bilimsel verilerin ışığında, eşitlik ve şeffaflık doğrultusunda yapılır. Bizler zaman zaman planlama süreçlerinde suçlanan meslek odaları olarak, yargı kararından sonra yapılacak planlama süreçlerini adım adım takip edeceğimizi sonuçtan kamuoyunu bilgilendireceğimizi beyan ediyoruz."

AA


Geri Dön