29 / 03 / 2024

Adana Büyükşehir'den Ceyhan'daki kazı çalışmalarına destek!

Adana Büyükşehir'den Ceyhan'daki kazı çalışmalarına destek!

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Ceyhan İlçesi’nde arkeolojik kazı çalışmalarına destek verdiği Tatarlı Höyük’de incelemelerde bulundu.




Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Ceyhan İlçesi’nde arkeolojik kazı çalışmalarına destek verdiği Tatarlı Höyük’de incelemelerde bulundu. Başkan Sözlü, tapınak kompleksi, sur sistemi ile rampalı taş döşemeli tören yolu gün yüzüne çıkarılan 3 bin 500 yıllık kalıntıların eşsiz bir kültürel miras olduğunu belirtti.

Başkan Hüseyin Sözlü, 9 yıldır devam eden arkeolojik kazılarla ilgili Çukurova Üniversitesi Arkeolojik Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü, Tatarlı Höyük Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. K. Serdar Girginer’den bilgi aldı. K. Serdar Girginer, eskiçağlarda Anadolu coğrafyasında devlet kurmuş önemli uygarlıklardan biri olan ve Hititler’le bağları bulunan Kizzuwatna Krallığı’nın en önemli yerleşimlerinden Tatarlı Höyüğü’nde muazzam boyutlarda bir Hitit-Kizzuwatna kentiyle karşı karşıya olduklarını söyledi.

ARKEOLOGLAR İÇİN KURULAN KAZIEVİNE BÜYÜK DESTEK VERDİ

Yrd. Doç. Dr. K. Serdar Girginer, Çukurova tarihine ışık tutan Tatarlı Höyüğü’ndeki 3 bin 500 yıllık Kizzuwatna Krallığı’na ait Tatarlı Höyük kazılarında tapınak kompleksi, sur sistemi ile rampalı taş döşemeli tören yolunun ortaya çıkarıldığını, diğer buluntularıyla birlikte Kizzuwatnalı Kraliçe Puduhepa’nın şehri Lawazantiya yerleşimine her geçen gün daha da yaklaşıldığını ifade etti. Girginer, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çukurova Üniversitesi ve  Adana  Ticaret Odası’nın katkılarıyla sürdürülen kazılara Ceyhan Belediye Başkanlığı döneminden bu yana destek veren Başkan Hüseyin Sözlü’ye teşekkür etti.

Tatarlı Höyük’te kazı evi oluşturulmasına da destek veren Başkan Sözlü, toprak altından çıkartılan kalıntıları yıkayıp, temizleyen arkeoloji öğrencilerini izleyip, sergilemeye değer görülen eserleri inceledi. Başkan Sözlü, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çukurova Üniversitesi’nin işbirliğinde yürütülen kazıya Adana Büyükşehir Belediye Başkanı olarak da katkı sunmaktan kıvanç duyduğunu söyledi.

‘BU MİRAS, TURİZM POTANSİYELİMİZİ GÜÇLENDİRECEK’

Anadolu coğrafyasının, bereketli Çukurova topraklarının insanlık tarihine uzanan zengin bir kültürel mirası barındırdığını, bunu da arkeolojik kazıların ortaya çıkardığını vurgulayan Başkan Sözlü, “Tatarlı Höyük’te gün yüzüne çıkarılan kalıntılar, kültürel mirasımızı zenginleştirecek, turizm potansiyelimizi arttıracaktır. Tatarlı Höyük (Lawazantiya), Ayas ve Magarsus antik kentleri ortaya çıkartıldığında Adana turistik açıdan çok daha cazip hale gelecektir. Şehrimizdeki turizm hareketliliği ekonomimize olumlu yansıyacaktır. K. Serdar Girginer hocamız ve ekibine ortaya koydukları kıymetli çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu.



Adana Büyükşehir Belediyesi



Geri Dön