19 / 04 / 2024

Adana Emniyeti taş atan çocuklara kentsel dönüşüm istedi!

Adana Emniyeti taş atan çocuklara kentsel dönüşüm istedi!

Adana Emniyeti terör olaylarının fazla olduğu gecekondu bölgelerinde kentsel dönüşüm talep etti. Harekete geçen Valilik, TOKİ ve belediyelerle işbirliğine gidiyor



Adana'da taş atan çocukların sayısı arttı, Emniyet rapor hazırladı. Sokakları dar gecekondu mahallelerinin suç ve suçlu için doğal korunak sağladığını vurgulayan Emniyet 'kentsel dönüşüm' istedi.

Emniyet Müdürü Mehmet Avcı'nın 'molotof likit bomba sayılsın' önerisinin ardından  Adana  Emniyeti taş atan çocuklar ve terör gösterileriyle ilgili de bir rapor hazırladı. Taş atan çocukların yasayla özel yetkili değil genel mahkemelerde yargılanmasının örgütün suistimaline açık hale geldiği kaydedildi.

Raporda, 'Uygulanan projeler terör örgütünün çocukları istismar etmesini tamamen önleyememiştir. Terör örgütü gerek tehdit kullanarak gerektiğinde delikanlılık heyecanlarını istismar ederek çocukları yasadışı eylemlerde kullanmaya devam ediyor. Çocukların eline artık taş yerine molotof veriliyor, can ve mal kayıpları yaşanıyor. Yakalanan çocuklar ailelerine teslim ediliyor, kaldığı yerden devam ediyor' denildi.

KAÇIŞ ÇOK KOLAY

Akşam'ın haberine göre; Emniyet, taş atan çocuklar ve terör olaylarının önüne geçmek için kentsel dönüşüm istedi. Raporda ayrıca şunlara değinildi:

'Plansız yapılaşma nedeniyle araç giremeyen dar ve çıkmaz sokaklar şüphelilerin kaçışını ve barınmasını  kolaylaştırıyor. Birbirine geçilebilen basit binalardan oluşan yapı tarzları suçluyla mücadeleyi zorlaştırıyor. Bu tür semtlerde terör örgütü mahalle baskısı kuruyor. Suç odağı haline gelen gecekondu bölgelerinin kentsel dönüşümüne öncelik verilsin.'

Söz konusu bölgelerde 8 yıl kesintisiz eğitime katılan çocuk sayısının bile tespit edilemediği belirtildi. Valilik raporun ardından başta Seyhan olmak üzere ilde yaklaşık 250 bin kişiyi ilgilendiren dönüşüm için harekete geçti.

Kentte valilik çocuklar taş atmasın diye 'Sevgiye Uzanan Eller' projesini geliştirmişti. Göç alan mahallelerde 156 bin çocuğa ulaşıldı. Ancak taş atan çocuklar yasasının ardından olaylarda yüzde 204 artış görüldü.

Ülke genelinde ise 15 Ekim-15 Kasım arası Adana 10 patlamayla başı çekti. Diyarbakır'da 10, Şırnak'ta 8, İstanbul'da 7, Mardin'de 5, Hakkari'de 4, Mersin'de 4, Ağrı ve Batman'da ise birer patlama meydana geldi.

Konuyu değerlendiren Vali Hüseyin Avni Coş, "Adana yoğun göç alan bir kent, belli bölgelerde plansız yapılaşmalar oluşmuş. Sadece bina yapmak sorunu çözmüyor sosyal dönüşüm de gerekli. Çocukların toplum hayatına katılmalarını istiyoruz. Ailelerin kentlilik bilinci ve aidiyet duygusunu geliştirmek istiyoruz. Gecekondu bölgelerindeki çocukların suiistimal edilmelerini engellemeye çalışıyoruz" dedi.


Geri Dön