18 / 04 / 2024

Adana Kentsel dönüşüm projelerinde yerel müteahhit heyecanı!

Adana Kentsel dönüşüm projelerinde yerel müteahhit heyecanı!

Adana Yapı Müteahhitleri Derneği (AYAMDER) Başkanı Murtaza Kılçık, yeni seçilen Belediye Başkanlarının yapacakları kentsel dönüşüm projelerinde yerel müteahhitle çalışma isteklerinden dolayı memnuniyet duyduklarını dile getirdi




Adana Yapı Müteahhitleri Derneği (AYAMDER) Başkanı Murtaza Kılçık, kentsel dönüşüm projelerinin  TOKİ  eliyle değil de yerel müteahhitler eliyle yapılmasının birçok avantajı beraberinde getirdiğini söyledi.  Kentsel dönüşüm projelerinin TOKİ eliyle Adanalı olmayan taahhütçü firmalar tarafından yapıldığında sorumluluğun kesin kabul ya da geçici kabul yapılana kadar olduğunu söyledi.


YEREL MÜTEAHİTLE ÇALIŞMANIN BİRÇOK AVANTAJI VAR


TOKİ eliyle yapılan Kentsel dönüşüm projelerinde kabul yapıldıktan sonra hiçbir arıza ve sorunun yüklenici firma tarafından üstlenilmediğini anlatan Kılçık “TOKİ eliyle taahhütçü firma aracılığıyla yapılan bazı projelerde teslimden sonra apartman sakinleri bir araya gelip yeniden komple tesisatı yenilediklerini, buna benzer işlemlerin olduğu gözlemledik. Tabi hepsi böyle değil.  Ama bu örnekler var. Hâlbuki Adanalı müteahhitseniz, böyle bir iş yapmışsanız, sorumluluğunuz var. Yani adınıza gelecek bir sorun ilerde sizin her yerde önünüze çıkar. Onun için ürün satışından sonra da işleri takip etmek zorundansınız. Yerel müteahhitle çalışmanın buna benzer birçok avantajları var. Kaldı ki, sermayenin,  Adanalı ellerle işlenmesi sonucu Adanalı kazanacak.  Yöresel güçler artacaktır. Bu yönden de baktığımızda Kentsel dönüşüm projelerinde yerel müteahhitlerle çalışmak çok ehemmiyet kazanıyor” diye konuştu.


YEREL MÜTEAHİT MALİYETİ AŞAĞIYA DÜŞÜRÜR


TOKİ’nin yaptığı işlerde birinci derece ihale yapmasına karşın, müteahhitlerin yüklenicileri, taşeronlar ve 3. taşeronların ortaya çıktığını belirten Kılçık, “Bu şekilde her kategoride fiyat yükseliyor. Yüklenici firma, taşeron ve 3. taşeronun her birinde kar marjı oluşuyor. Böylece fiyat artıyor. Ancak Kentsel dönüşüm projesini yerel firmanın yapması demek, bu işin direk imalatçıya verilmesi demek oluyor. İş direk imalatçıya verildiği için ara yükleniciler çıkıyor ve maliyet aşağıya çekilebiliyor. TOKİ’nin bu işi yapması illaki maliyeti arttırıyor. Bu projelerde Adanalı firmalar tercih edildiğinde maliyet aşağı çekiliyor” dedi. 


MESLEKTAŞLARIMIZ GÜÇLÜ KONSORSİYUMLAR OLUŞTURMALI


Kentsel dönüşüm projelerinin rantabıl olabilmesi için en az 15 bin dönüm ve 500 konutluk projeler olması gerektiğini anımsatan  Adana  Yapı Müteahhitleri Derneği (AYAMDER) Başkanı Murtaza Kılçık,bunun için güçlü firmaların oluşması gerektiğini vurguladı. Adana’da ciddi firmalar olmasına karşın Kentsel dönüşüm projelerini yapacak çok sayıda büyük firma olmadığını belirten Kılçık meslektaşlarına çağrıda bulunarak şunları söyledi;


“Burada müteahhit meslektaşlarımıza önemli bir görev düşüyor. Çünkü dönüşüm projeleri genelde yüksek kapasite projelerdir. Minimum ölçüsü 15 bin dönüm arazinin altında uygulama sıkıntılı olur. Bunun üstüne çıkarırsanız daha hızlı ilerlersiniz. Bu da 500 konuta tekabül eder.  “500 konutu bir çırpıda yapacak kaç firma var” derseniz parmakla sayılacak kadar azdır. Onların kendi tercihi vardır. Bu projeleri yaparlar mı yapmazlar mı o kendi bilecekleri iş. Yerel müteahhitlere düşen en büyük görev konsorsiyum yapmalarıdır. Birbirleriyle anlaşabilecek firmalar bir araya gelecekler yeni güçlü firmalar kuracaklar bu firmalar aracılığıyla bu işlere talip olabilirler. Böylece hem Adanalı firma hem de Adana kazanacaktır”


BAŞKANLARIN YEREL MÜTEAHİTLE ÇALIŞMA İRADESİNDEN MEMNUNUZ


Kentsel dönüşüm projelerinin yerel müteahhit eliyle yapılması konusunda Belediye Başkanlarının iradesinin önemli olduğunu ifade eden Kılçık, değişik ortam ve toplantılarda yeni seçilen Belediye Başkanlarının yaptıkları açıklamalardan memnuniyet duyduklarını söyledi. Yeni Seçilen Belediye Başkanlarının Kentsel Dönüşüm Projelerini Yerel Müteahhitle yapma kararlılığını ifade etmelerinin önemli olduğunu aktaran Kılçık, “Adana’da yeni seçilen ve kentsel dönüşüm düşünen Seyhan , Çukurova  ve Büyükşehir belediye başkanlarımız seçim öncesi yaptıkları beyanlarda “biz Adanalı müteahhitlerle çalışmak istiyoruz” diye konuştular. Bu destekleri bizi mutlu etti. Bu iş karşılıklı güven ortamı olduktan sonra gelişecek ve işbirliği içinde çalışıldığında muvaffak olacak bir olaydır” şeklinde konuştu. 



Adana Son Nokta




Geri Dön